Два ісламських свята можуть отримати статус державних. Як і коли святкують

18 Травня 2020, 19:25
1840

Президент Володимир Зеленський збирається зробити два великих ісламських свята державними святами в Україні.

Ідеться про Курбан-Байрам та Ураза-Байрам. Таку ідею Зеленський висловив під час зустрічі з представниками кримськотатарського народу, серед яких були лідери кримських татар Рефат Чубаров і Мустафа Джемілєв. Про це повідомляє сайт глави держави.

Курбан-байрам – свято жертвопринесення, одне з двох головних свят мусульман. Воно починається через 70 днів після закінчення посту та триває три-чотири дні.

До святкування мусульмани готуються заздалегідь і впродовж 10 днів дотримуються посту. Ніч напередодні Курбан-байраму правовірним бажано провести, читаючи намаз. Уважають, що в цей час Всевишній відповідає на прохання своїх рабів.

Святкування Курбан-байраму триває три-чотири дні і вважається бажаним і благословенним часом для візитів до родичів і друзів, яким заведено дарувати подарунки.

Ураза-байрам  –  свято у мусульманських народів. Йому передує 30-денний піст, що розпочинається в перший день молодика місяця Рамадан. Як переказують, саме в цей місяць Мухаммеду скорилася Мекка й мусульманам даровано Коран.

Обидва свята не прив’язані до дати. Також наразі не відомо, чи будуть у ці дні державні вихідні.

2020 року Ураза-байрам святкують із вечора 23 травня до вечора 24 травня,  Курбан-байрам  – із вечора 30 липня до вечора 3 серпня.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024