Художник і революціонер Тарас Більчук міг би відзначити 59-ий день народження

02 Травня 2020, 14:40
Художник і революціонер Тарас Більчук міг би відзначити 59-ий день народження 1770
Художник і революціонер Тарас Більчук міг би відзначити 59-ий день народження

Другого квітня 1960 року народився художник, громадський діяч, учасник українських революцій, що проживав у Дубно – Тарас Більчук.

Народився він в селі Коршеві Рівненської області. Художню освіту здобув у Львівській академії мистецтв, відділ художньо-монументального живопису. Про це повідомляє видання «Громада Схід».

Чоловік був серед учасників студентської Революції на граніті в Києві, в 1990 році. Згодом переїхав до Сполучених Штатів, де відкрив власну студію Vision & Art. Картини Більчука розійшлися світом. Його роботи є в США, Канаді, Японії, Франції, Парагваї, Швеції, Польщі, Англії. Сюжети картин пов’язані з Україною княжої доби, добою козацтва, також є портрети й пейзажі.

У 2007 році повернувся в Україну, Оселився в Дубно. Залишивши за океаном більшу частину картин, оселився у батьківській хаті й почав працювати над творчими неприбутковими проєктами. Зокрема, у рідному Коршеві започаткував фестиваль «Повстанська ватра». Також він був автором Міжнародного мистецького проєкту «Шляхами наших перемог», брав активну участь у проєкті Рівненської спілки письменників.

Коли почався Євромайдан, Тарас Більчук став його активним учасником. Він пройшов увесь шлях Революції Гідності – пережив і перший розгін 30 листопада, де отримав перший струс мозку, і події 18 лютого, де був жорстоко побитий бійцями «Беркуту» – вдруге дістав струс мозку і перелом черепної кістки. Світлину поважного вусатого чоловіка з розбитою головою бачив кожен, хто цікавився подіями 2014 року.

«Якщо ти боїшся, то нема чого тоді їхати на той Майдан. Краще їдь тоді до мами й на дивані відсидься. Не треба приїздити, аби сіяти паніку! То ясно, що береженого Бог береже: можеш мирно собі жити й тебе машина зіб’є, а можеш сам вибирати свою долю і діяти відповідно до того, як вважаєш правильним…» – казав Тарас Більчук.

Тарас Більчук 14 серпня пішов із життя на 57-му році життя, після інсульту. Його поховали в рідному селі Коршів. Друзі та родичі кажуть, що він до кінця так і не одужав після побиття на Майдані, і що інсульт міг бути спровокований наслідками важких травм голови, яких він зазнав 18 лютого 2014 року.


 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024