Як виглядали села Демидівщини 100 років тому. ФОТО

25 Квітня 2020, 16:31
Село Хрінники 1916 року 2118
Село Хрінники 1916 року

На світлинах часів Першої світової війни, що зробив австрійський солдат, можна розгледіти села Демидівського району.

У фондах Австрійського державного архіву знаходиться велика колекція ретро світлин, часів Першої світової війни, фотозібрання нараховує кілька десятків тисяч кадрів, які стосуються столітньої історії території Великої Волині.

Серед цих світлин дослідниця Тетяна Яцечко-Блаженко змогла розшукати фото, які були зроблені на території сіл сучасного Демидівського та сусідніх із ним районів Рівненської області.

Фото датуються 1916 роком. Їх зробив невідомий австрійський солдат, який перебував на території Волинської губернії в роки Першої світової війни.

Знайти ці фото дослідникам непросто. Підписи до світлин німецькою мовою і містять граматичні помилки.

На знімках населені пукти Адамівка, Бокійма, Боремель, Муравиця та Хрінники. Усі ці села в 1916 році входили до Боремельської та Млинівської волостей Дубенського повіту Волинської губернії. Протягом 1915-1916 років ця територія кілька разів переходила від військ Австро-угорської імперії до Російської імперії та навпаки.

На одному із фото зображена переправа через річку Стир у селі Хрінники. Світлини столітньої давнини є рідкістю для цього регіону. Завдяки таким кадрам можна побачити, якою була тогочасна місцевість, і порівняти наскільки великі зміни відбулись за 100 років.

Усі ці світлини в майбутньому можуть стати чудовою ілюстрацією для туристичних маршрутів по Демидівському району. Одним із них міг би стати «По пам’ятних місцях Першої світової війни», він зацікавив би не лише вітчизняних, а й закордонних туристів. Подібні маршрути користуються неабиякою популярністю в Європі.








 

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024