Не янголи

15 Жовтня 2023, 09:22
Українські повстанці 1976
Українські повстанці
До 81-ої річниці створення УПА.
 
Так, ми не були янголами, бо вбивали. Але чи мали ми інший вибір? Чи могли ми сказати: ні, я не братиму до рук зброї, поверніть мені книжку/скрипку чи плуга?
 
Ми не хотіли ставити вояками, лише – залишитися людьми. Але жили в час коли друге було неможливим без першого.Бо чи може називатися людиною створіння, яке спокійно спостерігатиме за тим, як знищують його родину та народ? 
 
Чи може зостатися щось людського в істоті, яка не чинитиме спротив постійному приниженню гідності? Яка підставлятиме під удар не лише свою другу щоку, але й щоки коханої чи дитини?
 
Вони вважали нас недолюдьми, тваринами. Зганяли нас у стада, утримували в стійлах, влаштовували на нас полювання, ставили в довгі черги чекати на смерть.
 
Лише здатність вдарити у відповідь, забрати життя в ката піднесла жертву до рівня людини. Вони врешті зрозуміли, що мають справу з людьми. Не тому що відчули, як боліло іншим, яких вони принижували та знищували, а тому що болю завдали їм самим. Болю фізичного і морального, такого якого може завдати лише людина людині. Тому, що звір здатен тільки на вбивство, людина – на помсту і повстання.
 
Усі побачили: Україна ПОВСТАЄ, як ВСТАЄ на дві ноги істота, що СТАЄ людиною.
 
Як всі повстануть, коли із мертвих до життя покличуть на Суд Божий. І ми готові до відповіді на ньому, тому що взяли на себе відповідальність за свої вчинки. Тому ще не дали зробити себе тваринами, з яких Господь не питатиме. Так ми не були янголами, але й чорти не жертвують своїм життям ради інших. Наш вибір – залишатися людьми. 
 
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024