Крутянець Чижов

29 Січня 2023, 11:58
НОВА РАДА, № 36 ВІД 19 БЕРЕЗНЯ 1918 РОКУ КОЛОНКА 4848
НОВА РАДА, № 36 ВІД 19 БЕРЕЗНЯ 1918 РОКУ

У чисельних списках крутянців, які циркулюють з видання у видання, зі статті у статтю, весь час присутнє прізвище Чижов. Інколи в написанні Чижів. Часом до прізвища додають ім’я – Микола. Й усе. Більше жодних деталей біографії, більше жодних даних.

 
Уперше про крутянця Чижова згадано в оголошенні про час і місце похорону розстріляних більшовиками стрільців Студентського куреня у газеті «Нова рада» (№ 36 від 19 березня). Його означили там як студента. У тій же газеті Чижова згадано в некролозі від Всеукраїнської фельдшерсько-акушерської спілки. Власне, у списку загиблих членів цієї спілки. Того ж дня у «Киевской мьісли» також опубліковано список загиблих крутянців. Серед них – студент Українського народного університету Чижов.
 
 
У мене були сумніви, чи вдасться знайти ще бодай щось. Хоч якусь деталь з його біографії, окрім навчання в Українському народному університеті та причетності до медицини. Хіба що – випадковість.
 
І ось – Галузевий державний архів Міністерства оборони потішив кількома зацифрованими документами. А там – згадки про Миколу Чижова, що загинув під Крутами.
 
Громадянка Києва Марія Яківна Чижова 16 жовтня 1918 року пише заяву на ім’я Головного лікаря Клінічного військового шпиталю з проханням надати довідку про те, що «пробувавшій на службі в дорученому Вам шпиталю лікарським помішником, убитий під Крутами Микола Олександрович ЧИЖОВ не був жонатий». Таку довідку навіщось вимагали у ліквідаційному комітеті Студентського куреня.
 
І головний лікар (т.в.о. Омельченко) таку довідку надає.
 
 
Як видно з документів, крутянець Микола Олександрович Чижов працював помічником лікаря у київському головному військовому шпиталі, одночасно навчався в Українському народному університеті, був неодружений, записався до Студентського куреня, у бою під Крутами потрапив у полон до більшовиків та був ними розстріляний. Похований 19 березня 1918 року на Аскольдовій могилі. Його мама проживала на вул. Кловській, 13. Є шанс, що в ГДА МОУ, у фонді Клінічного військового шпиталю збереглась особова справа Миколи Чижова з біографічними даними та фотографією.
 
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024