Дата має значення

05 Липня 2022, 18:15
Дата має значення БЛОГ 9132
Дата має значення

Вам напевне знайома прискіпливість, з якою ми перевіряємо ціни на готель, скажімо. Уважно аналізуємо, чи актуальні вони на обрані дати й лише тоді приймаємо рішення забронювати кімнату. 

Аякже, інакше коли приїдеш і з'ясується, що їх підняли  – доведеться переплачувати, або селитися в гірший номер. Точно так і з інформацією, особливо новинами – завжди варто перевіряти, чи свіжі вони, перед тим як читати й поширювати. 

Нещодавно моя знайома голосно обурювалася котромусь із рішень Верховної Ради, за яке депутати насправді проголосували ще задовго до початку війни. Її ж дивувала їхня безвідповідальність і недоречність законопроєкту для наших складних часів. 

Натрапивши на новину в мережі, у якісному інформаційному виданні, вона геть забула перевірити, коли її опублікували. І відтак, аналізувала її з позицій сьогодення. 

Звичайно, інколи нам хочеться почитати, що було минулого місяця, року чи навіть століття, але функція такого читання інакша, ретроспективна. Якщо ж ми слідкуємо за новинами й важливими повідомлення з фронту, парламенту чи офісу президента, тоді час публікації перевіряти дуже важливо.

І не просто день, а годину й хвилину, адже динаміка військових подій висока і те, що було актуальним пів години тому, може швидко стати застарілим. 

Професійні інтернет-медіа публікують час появи новини на видному місці – вгорі, під заголовком, або, навпаки, наприкінці тексту. Інколи згадка про день публікації є навіть в URL адресі сторінки, тож достатньо просто уважно подивитися. 

З друкованими газетами чи журналами ще простіше – вони містять не лише дату, а й номер видання на першій шпальті. В час війні візьміть собі за звичку перед тим як читати й реагувати на повідомлення, обов'язково перевірити чи воно ще актуальне – збережете і час, і нерви.

***

Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту «Громадськість за демократизацію» за сприяння Європейського Союзу, який виконує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО «Волинська фундація» і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу та Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024