Волиняка переміг комуняку: факти зі сільського минулого Леоніда Кравчука

10 Січня 2024, 15:27
Леонід Макарович Кравчук – Перший Президент України 25423
Леонід Макарович Кравчук – Перший Президент України

Перший Президент України родом із села Великий Житин на Рівненщині, де він провів своє дитинство і досі живе його родина. 

Видання Район.Історія зібрало кілька промовистих фактів з його волинського минулого. Адже відомою є фраза народного депутата України Володимира Філенка, що у відповідальний момент, коли Україна здобувала незалежність, «у Кравчука волиняка переміг комуняку». 

Цю думку політик висловив під час інтерв'ю історику Олександру Зінченку для документального серіалу «Колапс. Як українці зруйнували імперію зла» (виробництво «Суспільного»), з якого можна дізнатися детальніше про роль Кравчука в державотворчому процесі.

На світлині з документів Державного архіву Рівненської області можна побачити, що Леонід Кравчук, син Макарія і Єлизавети» народився на ту пору ще у Волинському воєводстві Республіки Польща – село Великий Житин, Олександрійської ґміни Рівненського повіту.

Запис у метриці - від 10 січня 1934 року. 

 
Запис з метрики. Фото ДАРО
Запис з метрики. Фото ДАРО

  *   *  *

Читайте також: Уродженець Великого Житина очолив тристоронню контактну групу по Донбасу

У Великому Житині розповідають, що матір Леоніда Кравчука Хима (очевидно, так жінку звали в родині, хоч за документами – Єлизавета) була із незаможної родини. Коли один із родичів поїхав на заробітки до Канади, його дружина забрала дівчину до себе, а згодом видала заміж за Макара. Аби молоде подружжя мало власне житло, їм виділили сушарню, де колись сушили тютюн.

  *  *  *

Батько Макар із фронту не вернувся, загинув під Білоруссю. За кілька років мати вийшла заміж вдруге.

  *   *   *
Хима була дуже розумною. Вона не вимовляла букву «р», проте вміла сказати так, щоб в жодному слові її не було. Леонід розумом вдався у матір. Любив читати, завжди ніс зі школи багато книжок. Часто читав своєму діду, який був неграмотним.

  *  *  *
Другий чоловік Хими Сильвестр мав крутий характер, був у всьому категоричним. Проте дружину не ображав, а її дитину від першого шлюбу прийняв як рідну. Коли в подружжя народився спільний син Михайло, до обох хлопців чоловік ставився однаково.

  *  *  *
Зі спогадів двоюрідного брата Леоніда Мельничука: «Якось ми дітьми пришли колядувати до тітки Хими, я попросив води – а чашка до табуретки примерзла, так холодно в хаті було. Жили не заможно. Це згодом Сильвестр побудував хату, а до того вони так і жили в сушарні. Хима завжди гордилася Леонідом. Розказувала, як колгоспний тракторист розвернуся у неї на городі й втоптав ріллю. Льоня приїхав, як дав йому перцю, той не знав куди подітися, потім вибачення просити приходив». 

Читайте також: Двічі за Кравчука, один раз за Тимошенко та ні разу за Януковича, або за кого голосували волиняни

Леонід Мельничук розповідає про знаного брата
Леонід Мельничук розповідає про знаного брата

 

Коли Леонід Кравчук став президентом, Хима часто гостювала у сина. Він хотів, аби матір назавжди залишилася у столиці, бо здоров’я мала погане. Проте жінка навідріз відмовлялася. 

 Матір Кравчука померла, коли поралася в городі. Коли стало про це відомо, приїхали представники з обкому та райкому партії, познімали у домі всі ікони, побілили хату й поставили портрет Леніна. Труну з дому повезли просто на могилки. Коли мали закривати гроб, хто із родичів поклав покійниці в руку іконку. Партійці помітили, поглядом спитали у керівництва, чи забрати. Той махнув рукою, що нехай буде. Пізніше рідні взяли землі, занесли до церкви і відспівали, як годиться.

  *  *  *
Батьківської оселі Леоніда Кравчука у Великому Житині вже не залишилося. В селі кажуть, що перший президент не мав до тієї хати жодного відношення. Кажуть, що житло перейшло у спадок родині його брата. 

  *   *  *
Свого часу хотіли облаштувати в будинку музей імені першого президента, проте той відмовився. Сказав, що подібних почестей заслуговують лише покійні.

Хата, в якій провів дитинство перший президент
Хата, в якій провів дитинство перший президент

 

Читайте такожДвоюрідний брат Леоніда Кравчука розповів про сільське життя першого президента

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром