Історія Нововолинської міської лікарні в іменах та ретро світлинах

05 Липня 2020, 16:00
Директорка музею Ірина Костюк 1470
Директорка музею Ірина Костюк

Про історію Нововолинської міської лікарні розповіли у фотопроєкті до Дня медика, який цьогоріч відзначали 21 червня.

Підготувала проєкт директорка Нововолинського історичного міського музею Ірина Костюк, розповідає БУГ.

У фондах музею є близько 600 фотографій, які присвячені темі медицини Нововолинська. Директорка розповідає, що вирішили частину із них оприлюднити.

«Готуючи цей проєкт, ми ставили перед собою три завдання. Перше – це познайомити нововолинців з історію міста. Друге – поглянувши на обличчя лікарів та медсестер, можливо хтось впізнає знайомих чи родичів. Нам би це дуже допомогло, так як багато світлин досі без підписів. Третя – наповнити музейні фонди новими експонатами. Можливо, у когось із глядачів є старі фото які не потрібні вдома, а нам би вони були цікавими. Медицина Нововолинська постійно вдосконалюється та розвивається, а завдання музею показати її історичні зміни», – розповідає Ірина.

Довідково:

Медична установа в Нововолинську почала функціонувати в 1950 році і в 1987-му тримала статус центральної міської лікарні. Зараз до складу НЦМЛ входять: поліклініка з денним стаціонаром на 100 ліжок, цілодобовий стаціонар на 300 ліжок та допоміжні лікувально-діагностичні відділення, в тому числі відділення трансфузіології і переливання крові, а також відділення гемодіалізу. Із 1984 року лікарню очолює Віктор Мороз.

Зараз у Нововолинській лікарні працює 676 чоловік, із них  120 лікарів, 306 сестер медичних. Щорічно у відділеннях стаціонару лікується близько  11 тисяч хворих і проводиться біля 3 тисяч операцій.

Якою ж лікарня була раніше – нагадала директорка музею, використовуючи матеріали з книги «Нововолинськ та околиці. Край шахтарської праці» та ретро світлини.

До 1950 року населення обслуговував здоровпункт. Уже з 1950 року почала функціонувати Нововолинська медсанчастина відкритого типу. У ній було лише 25 ліжок. Через 10 років їх стало 535. Нововолинською міською лікарнею заклад став у березні 1987 року.

З початком будівництва міста медична допомога першим шахтобудівникам надавалась здоровпунктом при Порицькому будівельному управлінні, завідувачем якого була лікар Бабич Парасковія Іванівна. Нововолинськ розширювався, збільшувалась кількість населення, тому гостро постало питання відкриття лікувально-профілактичного закладу.

У грудні 1950 року розпочала функціонувати селищна лікарня на 25 ліжок з амбулаторією, яка отримала назву Нововолинська медсанчастина відкритого типу. В складі лікарні було розгорнуто 10 терапевтичних, 8 хірургічних, 5 пологових і 2 дитячих ліжка. Організатором медсанчастини був лікар Онищук Василь Феодосійович.

З 1952 року при лікарні відкрито стоматологічний кабінет з зубопротезною лабораторією. Селище швидко росло – лікарня обслуговувала близько 5 тисяч громадян. В медичній службі розвивалася і вдосконалювалась спеціалізація.

У 1954 році відкрито кабінет переливання крові та відділення швидкої допомоги, почав працювати пологовий будинок, а 1960 році – тубдиспансер. Кількість ліжок за 10 років зросла більш, ніж у 20 разів – з 25 у 1950 - у до 535 у 1960.

Колектив медсанчастини очолювали досвідчені лікарі:
– з 1957 року по 1962 рік – Острович Ернест Оттович;
– 1962 року по 1977 рік – Форманчук Антон Олександрович;
– з 1977 року по 1984 рік – Погребський Василь Сидорович.

Місто розвивалося, зростала чисельність населення й одночасно розширювалась профільність надання медичної допомоги. Відкрилися спеціалізовані відділення, які мали статус міжрайонних: гастроентерологічне, травматологічне, урологічне, неврологічне, профпатологічне, офтальмологічне, лор-відділення.

У 1985 році введено в дію хірургічний корпус. У березні 1987 року медсанчастина отримала статус центральної міської лікарні. За час існування закладу виросла ціла плеяда лікарів-професіоналів, які застосовували передові методики обстеження та лікування і користувались заслуженим авторитетом у жителів міста та області.

Вагомий внесок у розвиток охорони здоров’я населення міста зробили лікарі – хірурги Якимець Василь Йосипович, Гідзінський Микола Іларіонович, Король Іван Іванович, Луцьк Анатолій Спиридонович. Вони заснували школу хірургів, яка й сьогодні залишається однією з провідних в області. Тривалий час хірургічну службу очолював Сокольський Вольф Мойсейович, який за заслуги перед нововолинцями ушанований званням «Почесний громадянин міста».

Визначними спеціалістами у своїй галузі були лікар – офтальмолог Качмар Теодор Степанович, лікар – травматолог Коковський Омельян Іванович, рівень професіоналізму який відомий далеко за межами області.

Засновниками терапевтичної служби були Пересечанська Алла Семенівна, Андрійович Богдан Йосипович, Гайдабура Катерина Йосипівна.

Акушерсько-гінекологічну службу міста гідно представляли лікарі Яремчук Андрій Миколайович, Бабич Парасковія Іванівна, Богма Галина Григорівна, Головчун Тамара Анатоліївна та Сушик Майя Федорівна, традиції яких продовжує і примножує завідувач акушерсько – гінекологічного відділення Родзь Ярема Іванович.

Значний внесок у розвиток охорони здоров’я підростаючого покоління зробили лікарі-педіатри Омельченко Тетяна Кузьмівна та Фірчук Стефанія Володимирівна, яка удостоєна звання «Заслужений лікар України». Їх справу по охороні здоров’я дітей гідно продовжувала завідувачка дитячою поліклінікою Троць Галина Мирославівна.

Колектив стоматологічної поліклініки протягом багатьох років очолював Підсадний Дмитро Семенович. Свою професійну майстерність він сповна передавав молодим лікарям і виростив цілу плеяду досвідчених стоматологів, серед яких і лікар стоматологічної поліклініки Тихонюк Яків Миколайович.

Читайте також: На роботу – пішки. На Волині виник конфлікт через доїзд медиків на роботу

З 1984 року міську лікарню очолює Мороз Віктор Васильович. Під його керівництвом медичні працівники продовжують досягати вагомих здобутків.

Реформа медицини внесла зміни у структуру НЦМЛ. З її складу виділили центр первинної медико-санітарної допомоги (прийом сімейних лікарів та педіатрів) та міську стоматологічну поліклініку. У 2018 році вони стали окремими медичними закладами.

Зараз у лікарні розгорнуто 11 стаціонарних відділень: хірургічне, урологічне, травматологічне, офтальмологічне, акушерсько-гінекологічне, кардіологічне, терапевтичне, кардіологічне, неврологічне, дитяче, інфекційне, відділення анестезіології з ліжками інтенсивної терапії.

Читайте також: Нововолинська лікарня закупила тестів на COVID-19 на майже сорок тисяч гривень

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1


1




1

1


1

1

1

1








1

1

1


1

1

1

1


1


1

1


1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1


1

1


1

1

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром