Історія Володимира: чи були в минулому княжого міста епідемії

21 Червня 2020, 12:12
Володимир-Волинський 3543
Володимир-Волинський

Пандемія коронавірусу COVID-19 за кілька місяців практично поширилася на усі континенти і зачепила 80% країн світу.  Ця загальносвітова загроза – перевірка людства на здатність організовуватися для вирішення нагальних проблем і робити правильні висновки.

Чи були епідемії у Володимирі-Волинському у минулому? Відповідь на це запитання можуть дати нам історичні джерела, переконує Богдан Янович, науковий співробітник Володимир-Волинського історичного музею імені О.Дверницького.

Цікаве дослідження про поширення епідемій у Галицько-Волинському князівстві написав науковець кафедри середньовічної історії Львівського університету Ілля Паршин. Інформація, яку він виявив певною мірою стосується і нашого міста Володимира, який деякий час був столицею Галицько-Волинського князівства.

У Галицько-Волинському літописі під 1258 роком згадується спалах страшної хвороби, очевидно чуми. Літописець повідомив: «Тієї ж зими, не тільки у Русі був гнів Божий через мор, але і в ляхів(тобто у Польщі) і в татар загинуло багато людей і скотини – коней, овець і нікого живого не залишилося…» Зауваження про Божий гнів і відплату за гріхи є типовими для середньовіччя обґрунтуваннями стихійних лих та епідемій. Лютування інфекції, напевно, чуми, справді могло бути пов’язане з нашестям ординців, причому не просто рядовим набігом, а організованою кампанією на чолі з монгольським ханом Телебугою. Цитований вище літописний фрагмент Михайло Грушевський датував 1286 -1287 рр.

Досить неочікувано про причини страшного мору сповістив польський літописець Ян Длуґош. На сторінках його «Польської історії» загибель великої кількості русів описана наступним чином: «Небезпечна, смертельна хвороба у багатьох руських(тобто українських) землях з’явившись, чимало людей обох статей забрала; котра не Божим гнівом і не моровим вітром занесена була, але з води, отруєної татарами, яким руси минулого року у сплюндруванні Польських земель допомагали...». Звісно, тут польський хроніст Длугош перебільшив, звинувативши наших предків у винищенні поляків, але ця цитата цікава тим, що описана епідемія у ті далекі часи, як бачимо, прийшла з азіатських країн (як і нині). Більшість науковців схиляються до думки, що джерелом поширення інфекції могли бути трупи померлих від чуми людей, з яких небезпечні мікроби поширювалися у землю і проникали у воду. А у 1286-1287 рр., хан Телебуга з ордою повертався з Польщі, тож проходив і через Володимир, таким чином ця інфекція могла поширюватися й в нашому місті. До того ж знання про гігієну і боротьбу з вірусами у тогочасних людей були відсутні. Але і в середньовіччі люди все ж намагалися дотримуватися карантину.

Ось як писав про це італійський письменник Джованні Бокаччо: « Один городянин уникав іншого, сусід уникав сусіда, родичі рідко відвідували один одного…»

Також в літописах згадуються голод, пожежі, нашестя сарани.

Історик Олександр Цинкаловський писав про епідемію холери у нашому місті Володимирі у 18-19 ст. Як відомо, наш край був тоді у складі Російської імперії, а в цій державі у згаданий період лютувала пандемія холери, від якої загинуло понад один мільйон людей. Епідемія холери лютувала у Володимирі в 1831 і 1837 роках. Зі спогадів того ж Цинкаловського місто Володимир в той час, як окраїна Російської імперії, було брудним і занедбаним, а це ідеальний ґрунт для розповсюдження вірусів.

Насамкінець хочу згадати пророцтво єврейського цадика (праведника, святого) Соломона Готліба, який жив у Володимирі у 18 ст. і похований поблизу спортивної школи. Він казав, що наше місто ніколи не зачепить епідемія і стихійне лихо, бо воно дуже намолене. До того ж Володимир має багато храмів з потужною енергетикою, у нас жив святий Йосафат Кунцевич.

Будемо надіятися на краще і не впадати у паніку, бо як свідчить історія, усі епідемії з часом минають, а життя продовжується.

Читайте також: Де в місті росте дуб-велетень, якому більше ста років

Історія Володимира: таємниці столітнього дуба

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром