«У нас на Волині відроджуєця панщина»: анонімка з помилками про Федора Калиту

15 Вересня 2020, 13:00
3167

«У нас на Волині відроджуєця панщина», – йдеться в листі, який працівники КДБ перехопили на головпоштамті в Києві на початку 1969 року. Така вибіркова негласна перевірка кореспонденції була для радянської спецслужби звична.

Лист адресувався якомусь Миколі Вознюку. Імені відправника вказано не було. З великою кількістю помилок, підписаний «робочі лісу». Про це пише Gazeta.ua

Там ішлося: у Звірівському заповіднику на Волині зведено двоповерховий палац, яких не було навіть за «панської Польщі». Будівля схована вглибині – подалі від стороннього ока. Обкладена гранітними плитами. Є дві лазні – фінська й російська. 

«Усе це для п'янок і розваг начальства области, – пояснював автор анонімки. – Тут часто устроюють буржуйські бали. П'ют, гаруют, співают цилу ніч, потом із вишок б'ют по кабану, а дньом ще й охоту устраюют. Нас як халуїв у нагонку ставлят, не гроша платят і «дякую» не скажут. Після п'янки йдут на пар. Часто ввечеру приїздят у лазню з якимись жінками».

«Робочі лісу» просили голову республіки Петра Шелеста покарати винних – насамперед першого секретаря Волинського обкому партії Федора Калиту. А будівлю передати для потреб піонерів. До листа додавалася інструкція, писана тим самим почерком, але вже без помилок:

«Коля! Переписати так, як написано, без зап'ятих, а деякі слова без м'якого знаку, без крапок. Підписати так: Київ, ЦК КП, товаришу Шелесту, першому секретарю. Опустити в Києві. Переписати треба не тобі і не ВТ, якнайгіршим почерком. Зразу порви, не загуби».

Виявилося, подібні «анонімки» на Калиту вже приходили до ЦК Компартії. КДБ взявся аналізувати друзів Миколи Вознюка. Виявилося, що серед них був секретар Волинського обкому Олег Швидак. Останні сумніви зникли, коли порівняли його почерк із тим, яким писано листа.

Швидак недолюблював свого начальника. Ймовірно, розраховував очолити обком після його звільнення. Натомість сам втратив посаду і партійний квиток.

Описане у листах виявилося правдою. Федора Калиту «покарали» – перевели до Києва на посаду заступника голови республіканського Держкомітету з охорони природи. Невдовзі погнали і звідти – хтось поскаржився, що чиновник наказав спиляти каштани біля свого помешкання.

15 вересня 1970 року Федір Калита застрелився в київській квартирі.

Едуард АНДРЮЩЕНКО

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024