Подорож «Трансатлантиком з Луцька до Рожища»

10 Квітня 2020, 14:40
Пароплав «Гдиня», який, ймовірно, був у місті Луцьку 3616
Пароплав «Гдиня», який, ймовірно, був у місті Луцьку

В мережі інтернет вдалось натрапити на цікаву світлину, на перший погляд нічим не примітну, але вона насправді розповідає про цікаву сторінку життя лучан міжвоєнного періоду. 

Світлина була зроблена під час подорожі пароплавом під назвою «Трансатлантиком з Луцька до Рожища» річкою Стир. Джерело фото: http://nakladniewyczerpany.blogspot.com

Такий рейс діяв щонеділі, й усі охочі могли здійснити подорож за маршрутом з Луцька до Боратина, Торговиці чи Рожища. Найдалі з Луцька на пароплаві можна було допливти аж до Пінська (сьогодні територія Білорусі).

Окрім того з Рожища постійно курсував Стиром пароплав до Луцька та Колок – це був громадський транспорт того часу.

Читайте також: Як виглядав аеропорт у Нововолинську

З відкритих джерел вдалось дізнатись, що у Луцьку в 1930-х роках були пасажирські пароплави «Гдиня» та «Герольд». Пароплав «Гдиня» міг вмістити 74 пасажири, а «Герольд» міг розвивати швидкість до 60 км на годину. Ймовірно існували й інші, але про них поки немає відомостей.

Під час мальовничої мандрівки річкою Стир, яка тоді була судноплавною, на пароплаві грав військовий оркестр. Для такої події гості пароплаву вдягали свій найкращий одяг, ніби збирались в навколосвітню подорож. Жінки майже всі були в стильних капелюшках, а в осінню пору плечі прикривали хутром. 

В спогадах лучан міжвоєнного періоду можна часто прочитати, що подорож пароплавом була невід’ємною складовою неділі. Окрім того, лучани зазвичай ходили до храму, на прогулянку до парку та в кінотеатр на перегляд якоїсь голлівудської прем’єри, яку завезли в місто.

Читайте також: Луцьк зразка 1975 року. ФОТО

Фото з прогулянки Стиром «Трансатлантиком з Луцька до Рожища», 1934. На фото Г. Юзефський.
Фото з прогулянки Стиром «Трансатлантиком з Луцька до Рожища», 1934. На фото Г. Юзефський.

Читайте також: У луцьких тролейбусів – день народження

 

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024