Німці, руйнація та порятунок: лютеранській кірсі в Луцьку – 110 років

19 Вересня 2017, 14:54
2836

19 вересня виповнюється 110 років із дня освячення лютеранської  кірхи у Луцьку.

Єдина в місті пам’ятка готичної архітектури розташована на вулиці Караїмській. Освячена у 1907 році, кірха була місцем, де молилися німецькі колоністи-лютерани, яких на початку ХХ століття у Луцькому повіті нараховувалося понад 10 000.

Тут на прохання релігійної громади міська влада виділила землю під будівництво церкви. Однак, управлінці поставили умову – громада повинна була вимостити бруківкою вулицю Кафедральну до перетину з вулицею Данила Галицького.



«У червні 1905 року закінчили вимощувати бруківкою вулицю і розпочали будівництво. А вже у вересні 1907 року будівництво завершили, і відбулося освячення кірхи, і вона вже функціонувала як повноправний культовий заклад», – розповідає історик Михайло Костюк, доцент кафедри гуманітарних наук і права ЛНТУ.

Михайло Костюк
Михайло Костюк

Проте, релігійна громада не довго використовувала побудовану за власний кошт кірху. З початком ІІ Світової війни німці з колоній переселилися до Польщі, а релігійна споруда залишилася без власників. У часи війни кірха зазнала руйнацій. Опісля в її приміщенні розмістили обласний архів.



«Коли для архіву побудували нове приміщення, будівля залишилася в запустінні. Були плани побудувати тут органний зал, однак, на жаль, грошей у міської влади тоді не знайшлося. Будівля зазнала значної руйнації. Був зламаний шпиль, приміщення постраждало від серйозної пожежі. На кінець 80-х років вона стояла зруйнованою», – каже Михайло Костюк.

У 1990 році будівлю передали релігійній громаді євангельських християн-баптистів з умовою, що вони збережуть її історичне обличчя. За чотири роки активних будівельних робіт кірху врятували. 12 червня 1994 року кірху знову освятили, але вже як Дім Євангелія.



Автентичний інтер’єр не зберігся, але притаманна протестантським релігійним спорудам мінімалістичність та витриманість простежується у оформленні храму і сьогодні.

За словами істориків, навіть сьогодні туристи з різних європейських країн відзначають красу неоготичної споруди. Окрім того, за словами історика, будівля є особливою точкою міського ландшафту:

«Вона є архітектурною перлиною Старого міста і відіграє важливу роль в його плануванні. Будівля замикає західний напрямок заповідника. Зі східного боку в нас замок, а кірха ніби вказує нам на захід, звідки і прийшли до нас протестанти лютерани».

Пропонуємо вам переглянути, якою сьогодні є лютеранська кірха.







Людмила РОСПОПА

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром