Як декомунізація торкнеться Луцька?

24 Травня 2015, 00:11
1959

"Ленінопад" на хвилі Революції фактично розпочав декомунізацію. Однак травень-2015 впровадив її на офіційному рівні і тепер місцеві ради мають всього шість місяців на те, щоби декомунізувати свої території. Як це відбуватиметься в Луцьку?

«Я підписав закони, які осучаснюють політику національної пам’яті і звільняють її від імперських нашарувань. Тим же, хто виступав і досі ратує проти декомунізації, раджу приїхати сюди, у Биківню, на місце кривавих злочинів комуністичного режиму» –  чинний президент України Петро Порошенко

 

Президент підписав чотири декомунізаційні закони:

  •  «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки»;
  • - «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917 - 1991 років»;
  • - «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 - 1945 років»
  • - «Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у ХХ столітті».

«Поняття Велика вітчизняна війна відтепер не буде використовуватися в законодавчому полі, його замінять історично адекватним терміном Друга світова війна, тому що вона охоплює ширший період і не містить цього ідеологічного пропагандистського навантаження. Критика з боку Росії не є найстрашнішим. Значно страшніше –  автомати і боєголовки, які приїжджають з Росії»Володимир В’ятровичдиректор Українського інституту національної пам’яті.

На зміну комуністичних назв місцеві ради мають шість місяців від набуття чинності закону.

Імовірно, що деякі назви перейменують на честь когось із осіб, наділених статусом борців за Незалежність України. Цей статус призначать тим людям, які протягом ХХ століття боролися за створення української держави: воїнів УНР, УГА, УПА, Січових стрільців і дисидентів. Демонтована буде абсолютна більшість пам’ятників, які насправді не представляють жодної художньої цінності.  Адже відомо, що в радянські часи пам’ятники робили типовими, більш того – робити якісь оригінальні пам’ятники, особливо вождям, вважалося мало не єрессю. Але якщо будуть випадки якихось оригінальних мистецьких творів, пам’ятники можуть бути збережені для спеціальних різного роду парків, музеїв де вони будуть демонструватися як зразки, власне, скульптури тоталітарного режиму.

«Змінити масову свідомість з її стереотипами і міфами, що накидалися впродовж 70 років усіма можливими способами, можна лише тривалою і скоординованою працею багатьох ланок суспільного механізму» –  професор Світлана Кравченко з Луцька

Тепер відповідно до чинного законодавства, історичної правди і здорового глузду мала би й змінитися експозиція Волинського краєзначого музею, яка побудована відповідно до радянської концепції історії, однак, протягом чверть століття так і не зазнала змін. 

Працівники музею запевняють, що колектив налаштований прогресивно, а експозицію радянського зразка вони вже давно коментують україноцентрично. Фахівець новітньої історії Сергій Лис запевняє, що провів ряд просвітницьких лекцій на тему розкриття маніпулятивності радянської і нацистської символік, прихованих механізмів їх впливу на людей, і не збирається на цьому зупинятись.

Яким має бути "Меморіал"?

У Луцькій міській раді  питання декомунізації ще навіть не обговорювали. Після нашого звернення депутати з комісії міської ради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою  пообіцяли винести на найближче засідання проблему Меморіального комплексу, оскільки на разі до нього є найбільше запитань.

Закон не заброняє п’ятикутну зірку, але там, де вона чинить пропаганду – забороняє, наприклад, у поєднанні з серпом і молотом. Але чи треба, за такою логікою, зносити її з меморіального обеліску, перед яким жінка, схожа на Родіну Мать?

Там, де є мистецтво і музейна експозиція, закон не виступає проти. Наскільки меморіальний комплекс можна вважати мистецтвом і історичною експозицією?

Закон не поширює свою дію на надгробки. Але ряд стилізованих плит, підписаних радянськими діячами, містить заборонену символіку, хоча там ніхто не похований.

Крім того, суперечливий пункт – за яким критерієм можна визначити, що фраза є чітко комуністичним гаслом? Тепер де-юре з’явилися борці за Незалежність України, але чи не суперечить напис "Слава великому радянському народу переможцю" і «Слава радянським партизанам» чинним змінам?

Все-таки декомунізація не визнає наявності радянського народу як етносоціальної спільноти, а тим паче відомо, що радянські партизане точно не виборювали український суверенітет. Хоча це пам’ятки історичного минулого. А до пам’яток закон нібито лояльніший. Проте як бути з цим?

«Проблемою в Україні є те, що за понад 20 років сама українська еліта не зуміла правильно осмислити радянський період і не змогла це передати українському населенню, а головне – дітям»

професор Квебекського університету Канади Роман Сербин

Буквально в центрі, між історичним факультетом і пішохідним переходом до Меморіалу, височіє напис "Герої Радянського Союзу, які загинули в роки Великої Вітчизняної війни 1941-1945 р.р. на Волині, іменами яких названі вулиці нашого міста". Питання викликає термін, адже «Велику Вітчизняну» тепер заборонили і активно знімають з вжитку. Хоча медалі в ще живих ветеранів за їхній радянський героїзм закон не засуджує. То як бути з "незаконним" написом посеред Луцька? Чи достатньо є підстав на те, щоб вважати це гаслом? До того ж Друга світова війна для Луцька розпочалася у вересні 1939 року, коли німці бомбардували місто, але ця сторінка історії - призабута. 

До речі, вітраж на склі прямо навпроти входу у Краєзнавчому музеї називають прикладом мистецтва соцреалізму. Хоча, при бажанні, можна довести, що воно пропагандує комуністичну ідеологію. А це вже антизаконно. 

Відкритим залишається питання: чи вправдовують рекомендовані законом засоби саму мету декомунізації?

 

Ярослава БЛИСКАВИЦЯ

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024