Краматорськ: хроніка лютого тероризму Росії

10 Лютого 2023, 14:35
Краматорськ 10 лютого 2015 року 1621
Краматорськ 10 лютого 2015 року

Краматорськ – це тимчасова столиця вільної Донеччини, яка свідчить, що Донецька область – це Україна. 

Краматорськ не вперше з’являється у хроніці російських воєнних злочинів: місто зазнало масованого обстрілу в лютому 2015-го, а минулого 2022-го ворог атакував залізничний вокзал Краматорська. Тоді загинули десятки людей.

Сьогодні найзапекліші бої тривають у східній частині України, де українські сили мужньо протистоять російській збройній агресії. Щодня національна поліція Донеччини документує наслідки російських ударів у десятках населених пунктів. 

З офіційних зведень з переліку міст, що останні кілька місяців поспіль потерпають від артилерійських обстрілів, не зникають Бахмут, Вугледар, Краматорськ, Слов’янськ, Покровськ, Мар’їнка, Авдіївка, Курахове, селище Велика Новосілка та інші. Ворог підступно і цинічно вбиває мирних людей у власних домівках, руйнує будинки і життя українців. 

2 лютого 2023. Удари ракетами «С-300» та «Іскандер-К»

Другого лютого цього року росіяни нанесли кілька ударів по Краматорську. Дві ракети «С-300» поцілили у промислову зону й цвинтар. 

Втретє по місту завдали удар ракетою «Іскандер-К» ввечері по житловому кварталу міста. Руйнувань зазнали 10 багатоквартирних будинків, є вбиті та поранені мирні жителі. Двох людей вдалося успішно врятувати з-під розвалин. З-під завалів дістали тіла чотирьох загиблих, серед яких директорка школи та її чоловік. 18 людей поранені. 

У зруйнованому під’їзді з дев’яти квартир люди жили в чотирьох, інші виїхали після початку повномасштабного вторгнення. Загалом в 10 пошкоджених будинках на день обстрілу проживали 63 людини.

Наступного дня, коли пошуково-рятувальна операція ще тривала, а місто не встигло оговтатися від нічного удару, росіяни здійснили нову атаку. Близько 12:20 в житловий сектор поцілили дві ворожі ракети С-300, жертвами яких знову стали мирні жителі Краматорська.

Треба зазначити, що це не перша трагедія для тимчасової столиці області через збройну агресію російських загарбників. Місто одне з перших опинилося в осередку терористичних дій. В 2014 році Краматорську довелось стикнутись з російською окупацією, яка тривала з 12 квітня до 5 липня.

2014 рік. Початок збройної агресії

12 та 13 квітня 2014 року терористичні сепаратистські формування почали активні дії одразу в кількох містах Донецької області. Під їх вплив потрапили районні центри: Слов’янськ, Краматорськ, Горлівка та Лиман (тоді Красний Лиман). 

Озброєні бойовики працювали за одним сценарієм – вдиралися до відділків міліції, органів керування, встановлюючи свою владу. Споруджували навколо зайнятих установ барикади з шин, мішків з піском і колючої проволоки. Замість українських прапорів на захоплені будівлі терористи вивішували прапори росії та так званої «днр».

Реакція української влади була рішучою – 14 квітня 2014 року виконувач обов’язків президента України Олександр Турчинов оголосив про початок антитерористичної операції із залученням Збройних сил України.

5 липня 2014 року о 13:00 бійцями-розвідниками 2-го батальйону Національної гвардії над міськрадою Слов’янська було встановлено український прапор. Того ж дня передові сили Національної гвардії увійшли і до Краматорська.

Краматорська міська рада з нагоди річниці у 2022 році опублікувала таке звернення:

«Хто б які жахливі плани не будував, якого б зла не бажав тобі, Краматорськ, ми, твої діти, розкидані сьогодні по всьому світу, не дамо тебе в образу.

Ми вже пережили це один раз, ми знаємо, як боляче і тяжко буває залишати власні домівки. Але ще, ми точно знаємо, це все закінчиться нашою перемогою. У цій війні переможе Україна і ми, Краматорську, розділимо цю перемогу разом!

Ми пам’ятаємо, як одного спекотного липневого дня жах кількамісячної окупації для нашого міста закінчився.

Наші героїчні Збройні Сили, правоохоронці та добровольці звільнили місто від підтримуваних росією терористів. Три місяці мороку, жаху, терору в один момент скінчились, над містом замайорів синьо-жовтий стяг.

У Краматорськ повернувся мир.

У Краматорськ повернулось життя!

Краматорськ – місто Вільних Людей. Так було, є і буде!

І хода, багатотисячна й велелюдна, теж буде. Просто зачекай, зовсім трошки, до Перемоги.

Ми разом все подолаємо!

Краматорськ, Україна».

Першими йшли розвідники та сапери, за ними – інші військові підрозділи. Визволення цих міст, які майже три місяці перебували під ворожою окупацією, стало черговою перемогою українських військових над озброєними сепаратистськими формуваннями. Утікаючи, окупанти залишили по собі цілі арсенали зброї російського виробництва та залякане місцеве населення.

У липні 2014 року, крім Слов’янська і Краматорська, українські військові визволили від російської окупації Дружківку і Бахмут — 6 липня, Костянтинівку — 7 липня, Торецьк — 21 липня, Авдіївку — 29 липня.

У визволених містах поступово налагоджувалось мирне життя, почали функціонувати комунальні та соціальні служби. З 13 жовтня 2014 року Краматорськ оголошено тимчасовим центром Донецької області, де нині міститься Донецька обласна військова адміністрація.

10 лютого 2015. Артобстріл, що обірвав життя 17 людей

10 лютого 2015 року мирний український Краматорськ накрило ворожим артобстрілом, який забрав життя 17 людей. Серед загиблих було 6 мирних мешканців Краматорська.

З території, непідконтрольній українській владі, окупаційними військами рф було випущено понад 30 ракет реактивної системи залпового вогню «Смерч». Один залп (12 снарядів) було спрямовано на територію аеропорту, де базувався штаб антитерористичної операції. Ще 2 залпи було спрямовано на територію міста.

Для здійснення заходів, пов'язаних з ліквідацією наслідків надзвичайної ситуації, що склалася 10 лютого 2015 року у місті Краматорськ, та наданням допомоги постраждалим і сім'ям загиблих Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12.02.2015 № 86-р було виділено 5 мільйонів гривень. 

Загалом від обстрілу постраждало 64 особи (29 військових та 35 цивільних). З них 17 осіб загинуло. З резервного фонду Державного бюджету України для надання допомоги постраждалим і сім’ям загиблих осіб було виділено та розподілено 1,7 мільйона гривень.

Щороку 10 лютого Краматорськ вшановує пам’ять загиблих внаслідок того жахливого терористичного акту.

У річницю трагедії у 2022 році Голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко опублікував на своїй сторінці звернення:

«Сім років тому російські окупанти завдали болючого удару по мирному українському Краматорську.

17 загиблих, 64 поранених, із яких п'ятеро дітей.

Такою того дня, 10 лютого 2015-го, виявилася ціна імперських амбіцій російської федерації.

Обстріл житлового кварталу мирного міста був не випадковістю і не помилкою. То був свідомий акт залякування, покликаний похитнути позиції української делегації на саміті Нормандської четвірки.

Акти терору – це звична методика для загарбників. Вони намагалися залякати нас тоді, намагаються залякати і зараз. Але як тоді, так і зараз їхнім планам не здійснитися. 

Ми сильні, тому що за нами правда.

Борімося і пам’ятаймо.»

11-12 лютого 2015 року лідери Росії, Німеччини, Франції та України Володимир Путін, Ангела Меркель, Франсуа Олланд і Петро Порошенко в Мінську провели зустріч в «нормандському форматі». В результаті 17-ти годинної зустрічі сторони підписали Декларацію на підтримку Комплексу заходів з виконання мінських угод і розробили кроки з їх імплементації.

Згідно з прийнятим документом, учасники саміту підтвердили повне дотримання суверенітету і територіальної цілісності України. Висловили тверде переконання в безальтернативності виключно мирного врегулювання.

Затверджений Комплекс заходів по виконанню мінських угод (Друга мінська угода) передбачав:

  • повне припинення вогню,
  • відведення обома сторонами важкого озброєння,
  • моніторинг режиму припинення вогню з боку ОБСЄ,
  • виведення іноземних збройних формувань з території України,
  • звільнення та обмін заручників за принципом «всіх на всіх»,
  • початок діалогу про умови проведення місцевих виборів на Донбасі.

Крім учасників нормандського формату, 12 лютого 2015 року Комплекс заходів також підписали лідери так званої «л/днр» і представники місії ОБСЄ.

Як показав час, ніякі перемовини з терористами не принесли для України бажаного миру. Агресія загарбників лише зростає, незважаючи на всі «мінські угоди».

Евакуаційні потяги з Донеччини

З початку повномасштабного вторгнення російських військ українська влада закликає евакуюватися мешканців Донецької області. З Донеччини, як і з інших областей, організовано безкоштовні евакуаційні потяги. Шляхи виявились небезпечними, російська агресія декілька разів заважала вивезенню мирних мешканців з Донеччини до безпечних міст.

У ніч з 12 на 13 березня російські загарбники обстріляли ділянку колії біля станції Брусин, що на Лиманщині. Там їхав потяг до Лимана, звідки мали евакуювати до безпечних регіонів людей. Внаслідок обстрілу дві провідниці отримали поранення. Одна з них загинула. 

Після цього очільник Краматорська заявив, що евакуаційні потяги з Краматорська більше не відправлятимуться. Але через велику кількість людей, що потребували евакуації, 14 березня знову запустили потяги евакуації з Донеччини. З того часу щодня їх було до десятка. При цьому в Укрзалізниці попереджали щоразу: на випадок небезпеки виїжджати доведеться лише з Лозової Харківської області.

7 квітня мер Краматорська Олександр Гончаренко повідомив, що залізничники тимчасово не можуть доїхати до Краматорська та продовжити евакуацію населення. Причиною неможливості курсування потягів стало пошкодження колій від російських обстрілів.

6 квітня, за даними Укрзалізниці, росіяни обстріляли шляхопровід біля станції Барвінкове Донецької залізниці. Це був єдиний контрольований Україною виїзд залізницею з напрямку Слов’янська, Краматорська та Лиману.

Тимчасово заблокованими в Слов‘янську та Краматорську залишились три евакуаційні потяги.

Згодом залізничники вночі відремонтували колії, якими їздять потяги з Краматорська, Слов’янська та Лимана. Три потяги з переселенцями тієї ж ночі проїхали налагодженими шляхами.

«Евакорейси №276 та №278 до Львова везуть три (!) тисячі пасажирів на двох. Евакорейс №138 до Хмельницького пройшов міст останнім на швидкості 15 км/годину і вивіз ще 945 людей, з-поміж яких 78 – з особливими потребами, 20 на інвалідних візках, 15 лежачих хворих… Видихнули і веземо всіх до безпеки» – повідомили представники Укрзалізниці.

Було анонсовано про безкоштовні потяги на день 8 квітня міським головою Краматорська Олександром Гончаренко:

«Потяги евакуації на 8 квітня:

  • № 274/273 Краматорськ – Львів – 16 вагонів, відправлення із Краматорська о 13.00;
  • № 276/275 Краматорськ – Чернівці – 13 вагонів, відправлення із Краматорська о 16.00;
  • № 278/277 Краматорськ – Тернопіль – 14 вагонів, відправлення із Краматорська о 17.00».

8 квітня 2022. Десятки загиблих на залізничному вокзалі

8 квітня 2022 року увесь цивілізований світ знову здригнувся від масштабної трагедії в Краматорську. Кривава подія сталася на залізничному вокзалі, де тисячі українців чекали на евакуацію.

Назва міста на кілька днів стала символом нелюдяної російської навали. Трагедія на залізничному вокзалі Краматорська викликала обурення, гнів і нескінченну жалобу за безвинно убитими російською ракетою людьми.

За інформацією на сторінці очільника Донецької ВА Павла Кириленка від 9 квітня, на залізничному вокзалі Краматорська в той день загинуло 57 людей, серед яких 5 дітей, ще 114 поранених. Пізніше фахівці уточнили інформацію і кількість жертв зросла. Остаточно – загинула 61 особа, а 121 отримали поранення.

Мер міста Олександр Гончаренко у бесіді з представниками ЗМІ пояснив, що більшість пасажирів на пероні вокзалу Краматорська – це були переселенці з інших населених пунктів. Ракета вбила на місці 38 осіб, серед яких чотири дитини. П’ята дитина отримала ушкодження, несумісні з життям, від яких померла в лікарні. Деяких загиблих ідентифікували по фрагментах.

«Точка У» прилетіла о 10:30. Олександр Гончаренко зазначив, що тривога не спрацювала, приліт був нефіксований, ракета рухалася на дуже значній швидкості.

Також чиновник повідомив, що за даними, які вдалося зібрати, відомо, що частина касет з вражаючими елементами розірвалися над пероном. 

«З 80 касет не розірвалося три. Всі зібрані матеріали передали на експертизу. Якби розірвалося над привокзальною площею – то загинуло б одразу близько двох тисяч», – зазначив мер.

Представники російських збройних сил заперечують свою причетність до терористичних актів в Україні, в тому числі ракетний удар по залізничному вокзалу Краматорська. Але фахівці українських служб, зокрема СБУ офіційно спростовують заяви окупантів.

Офіційна інформація Служби безпеки України від 21 травня 2022 року:

 «Експертиза СБУ показала, що ракетний обстріл залізничного вокзалу у Краматорську здійснили з окупованої Донеччини. Служба безпеки отримала беззаперечні докази причетності російських окупантів до обстрілу залізничного вокзалу у Краматорську 8 квітня, в результаті якого загинула 61 особа, а 121 отримали поранення.

Завдяки низці досліджень траєкторії польоту ракети та аналізу інших аспектів вдалося встановити, що удар було здійснено з території Донецької області, яка ще з 2014 року перебуває під тимчасовою окупацією рф. Експерти підтвердили, що для обстрілу застосували керовану одноступінчасту твердопаливну ракету 9М79-1 із зарядом касет. На широкий загал вона більше відома як «Точка У».

За інформацією СБУ, декілька комплексів із «Точкою У» розміщені на окупованих територіях Донбасу та використовуються загарбниками вже протягом 8 років.

Слідчі СБУ продовжують свою роботу і поповнюють доказову базу у межах кримінального провадження за ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Попри те, що російська пропаганда намагається перекласти відповідальність за скоєні рф злочини, реальні факти мають цілком документальні докази».

З різних куточків області люди намагалися втекти від небезпеки, скориставшись безкоштовним потягом, який мав евакуювати їх до більш спокійної частини країни, подалі від російського кордону. Але їх намагання врятувати свої життя і життя своїх дітей обірвала цинічно випущена російська ракета. Росіяни завдають ударів, завдають болю і отримують достойну відсіч від наших захисників. 

8 квітня вокзал Краматорська призупинив роботу через ушкодження, але евакуація на Донеччині продовжилась зі Слов'янська та Покровська.

Український Краматорск страждає від російської навали, а люди, які живуть в мирних містах, повинні згуртувалися проти окупантів. Аби росіяни ламали зуби та бачили, що Україна – не легка здобич. Кожне українське місто важливе, життя кожного українця – цінне.

Галина ВАСЕНОК

Фото: офіційні канали Національної поліції Донеччини; Укрзалізниці; Голови Донецької облдержадміністрації, керівника обласної військово-цивільної адміністрації Павла Кириленка; Краматорської міської ради; ВВС Україна.

Коментарі
10 Лютого 2023, 18:44
Дякую Вам за матеріал. Дуже детально та змістовно
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024