Габріеля Запольська роздавала критикам намордники

30 Березня 2020, 14:33
«Портрет Габріелі Запольської», 1903 рік. Автор – Станіслав Яновський. 4516 Джерело: http://photo-lviv.in.ua/lvivska-pysmennytsya-yaka-nenavydila-cholovikiv-ta-znevazhala-zhinok/
«Портрет Габріелі Запольської», 1903 рік. Автор – Станіслав Яновський.

Актриса і письменниця Габріеля Запольська, яка вражала сучасників сміливою поведінкою і творчістю, народилася 30 березня 1857 року. 

Актриса постійно конфліктувала з театральним середовищем. Вважала, що її недооцінюють. Пізніше сварилася з усіма режисерами, які ставили п’єси Габріелі.

У літературній творчості Запольська зверталася до тем, які вважалися «забороненими», зокрема проституція, венеричні захворювання. Про 27-річну феміністку заговорили від Варшави до Львова, російський критик Ян Поплавський безпідставно звинуватив її у плагіаті.

Акторка у домашній обстановці, початок ХХ ст.
Акторка у домашній обстановці, початок ХХ ст.

 

ДИТИНСТВО НАД СТИРОМ

Батько – Вінцент Корвін-Пйотровський – був маршалком волинської шляхти, власником фільварків  у селі Підгайці (нині – Луцького району) та у Ківерцях (нині село Прилуцьке Ківерцівського району). Матір Юзефа – прима-балерина Варшавського оперного театру.

Вона сумувала в провінції, тому часто виїжджала до Львова і Варшави. Дослідник Сергій Гупало стверджує, що Вінцент годинами молився у каплиці, мріяв про подорож на Святу землю, але не міг собі цього дозволити, тому щоранку ходив пішки навколо Ківерців і за кілька років здолав відстань як до Святої землі.

Дівчинка змалку перечила батькам. Попри заборону, дружила з дітьми місцевих жителів, що наймитували на ківерцівському фільварку. Зокрема потоваришувала  з донькою кучера Мелашкою, яка стала прототипом героїні однойменної повісті. Згодом батьки відправили доньку на навчання до Львова. Там дівчина пережила потрясіння і душевну кризу через аморальність та жорстокість вихователів.

Батько наполягав, аби після невдалого навчання в Львівському жіночому педагогічно-науковому інституті донька мешкала в Ківерцях. Одначе майбутня знаменитість хотіла жити власним життям.

«Портрет Габріелі Запольської», 1903 рік. Автор – Станіслав Яновський.
«Портрет Габріелі Запольської», 1903 рік. Автор – Станіслав Яновський.

 

КОХАННЯ, ГРОШІ, ЗРАДА

Усупереч батькам Габріеля зі Львова подалася до Варшави, де мешкала у родички. Там вона і зустрілася з першим чоловіком – Костянтином Сніжко-Блоцьким, офіцером–гвардійцем. Цей союз проіснував кілька місяців, хоча до юридичного розриву пройшло майже п’ять років.

Приводом до розлучення стала розмова зятя з тестем про посаг, який Габріеля випадково підслухала. Виявилося, що Костянтину її придане надто скромне. Мало того, чоловік зраджував її і заразив уже вагітну Габріелю сифілісом. Донька, що народилася в тяжких муках, згасла, оскільки венерична хвороба уразила і її.

– Під час короткого заміжжя за паном Сніжком я втратила все: віру в людей, свої дівочі ілюзії та посаг, – розповідала вона.

Дізнавшись про розлучення доньки і її бажання присвятити себе театру та літературі, батьки відмовили їй у фінансовій підтримці, не дозволяли розривати зв’язки з чоловіком. Одначе Габріеля не могла жити по-іншому. Аби заробити на прожиття, шила вбрання для ляльок власникам львівських крамниць.

Габріеля Запольська
Габріеля Запольська

Читайте також: Дім акторки Габріелі Запольської у Прилуцькому в різні періоди

 АМБІЦІЇ ТА КОХАННЯ

У 1880-ті роки Габріеля виступає на сценах Варшави, Львова і Санкт-Петербурга, а потім націлюється підкорити Париж. У Франції вона грала в театрі, а ночами писала: за п’ять років вона створила п’ять романів. Однак не вдалося зробити головного – підкорити паризьку сцену, Габріеля не могла позбутися польського акценту.

З надією невдовзі виїхати до США Запольська прибуває до Кракова, а пізніше до Львова. В рідній стороні стала працювати журналісткою у місцевій пресі. І ось 24 лютого 1900 року з Габріелею Запольською трапилася велика несподіванка, вона на сцені втратила свідомість і протягом двох діб спала летаргічним сном.

Читайте також: Габріеля Запольська – скандальна письменниця із Волині, яка вміла дивувати

Габріеля Запольська
Габріеля Запольська


Габріеля Запольська, 1880-ті роки
Габріеля Запольська, 1880-ті роки

У Львові Габріеля зустріла Станіслава Яновського, який був на 11 років молодший від неї. Вони побралися 1901 року. Перспективний художник Станіслав Яновський не знав, які випробування його очікують попереду. Нервові хвороби виснажили її сильний організм, загрожувала сліпота, часто засинала, заливши очі кокаїном. Яновський не мислив себе без малярства, а Габріеля Запольська вважала себе ціннішою для суспільства, аніж він.

Подружнє життя виявилося мукою. Габріеля потребувала особливої уваги, бо часто хворіла запаленням легенів, різними видами ангін, ревматизмом, тривалий час проводила в темряві через проблеми із зором. Кожен з них вважав себе ціннішим в мистецтві.

Вони неодноразово розривали стосунки через конфлікти, підозри у зраді, але Яновський протягом 20 років залишився вірним чоловіком Габріелі. Він зберіг пам’ять про письменницю.

Другий чоловік Габріелі Запольської – Станіслав Яновський за роботою
Другий чоловік Габріелі Запольської – Станіслав Яновський за роботою

 

Останнє десятиліття для Габріелі Запольської було найважчим. Розбита нелегким життям, хвора, вона почувалася надто самотньою. Крім чоловіка, який жив окремо, але з яким ще існував шлюб, у неї нікого не було. У цей непростий період останніх років життя писала «Мораль пані Дульської» та «Смерть Феліціана Дульського». Саме завдяки цим творам Габріеля Запольська відома дотепер.

Габріеля Запольська, фото 1891 року
Габріеля Запольська, фото 1891 року

Габріеля Запольська
Габріеля Запольська

Габріеля Запольська померла 17 грудня 1921 року. Тіло померлої не ховали протягом п’яти днів, оскільки була підозра, що вона заснула летаргічним сном.

Могила Габріелі Запольської на Личаківському цвинтарі
Могила Габріелі Запольської на Личаківському цвинтарі

 

***

Сьогодні творчість емансипованої жінки Габріелі Запольської переосмислюють.Її твори – це лірика, інтим, еротика, фемінізм на тлі драми і трагедії. Не дивно, що консервативним сучасникам і радянським літературним критикам її творчість не припала до вподоби.

за матеріалами Сергія ГУПАЛА, «Вікіпедія», ЗМІ

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
18.04.2024