Олицькі свояки Кенеді. ЧАСТИНА 1

31 Січня 2017, 12:40
сім'я Радзівіллів і Кенеді святкують Різдво 1962 року в Палм-Біч, штат Флорида 2303
сім'я Радзівіллів і Кенеді святкують Різдво 1962 року в Палм-Біч, штат Флорида

Станіслав Радзівіл мав кумом президента Сполучених Штатів Америки

Князь Януш Радзівіл – останній власник родового маєтку в Олиці, що нині у Ківерцівському районі. Саме тут у 59-річному віці він зустрів Другу світову війну. Упродовж 7–14 вересня 1939 року в Олицькій резиденції тимчасово перебував з родиною президент Польщі Ігнацій Мостицький. Наприкінці вересня того ж року Януша Радзівіла заарештувала радянська влада. У Москві його допитував особисто керівник НКВС СРСР Лаврентій Берія, і звільнитися йому вдалося тільки через втручання  італійського королівського двору. Доживав зубожілий князь у Варшаві у двокімнатній квартирі, а його син Станіслав – у Лондоні. Саме нащадок власника Олики породичався з впливовими американськими політиками.

Основні факти, які стосуються родинних зв’язків Радзівілів і Кеннеді, нам розповів краєзнавець із Олики Анатолій Гура. Відразу зауважимо, що Анатолій Степанович дотримується думки, що прізвище Радзівіли пишеться через два «і», а не «РадзИвіли» або «РадИвИли». На думку краєзнавця, таке написання повністю відповідає фонетиці цього прізвища у польській мові.

«Радзівіли себе поляками ніколи й не вважали, бо були з походження литвинами (не литовцями!). Тим не менше, були польськомовними. А литвини, між іншим, це – сучасні  білоруси. До того ж Радзівіли, будучи литовцями, відстоювали незалежність Великого князівства Литовського, а відтак не сприймалися поляками, – каже дослідник місцевої історії.»

Швагро Президента

За словами Анатолія Гури, родинні зв’язки сім’ї Радзівілів, однієї з найбагатших родин не лише Польщі, а й Європи, а можливо, й світу, були надзвичайно розгалуженими. За декілька століть вони породичалися з кількома королівськими фаміліями, з представниками служилого дворянства у найвищих титулах, представниками торговельно-промислової буржуазії, державними та політичними діячами багатьох країн. 

У другій половині ХХ століття Радзівіли породичалися і з сімейством Кеннеді, яке відіграло далеко не останню роль у новітній історії США. Звичайно, найбільш відомими представниками цієї родини були брати Джон і Роберт Кеннеді. Старший з них Джон Фітцджеральд Кеннеді став президентом своєї країни, перемігши на виборах 1960 року. На той час він був наймолодшим президентом в історії США. Як відомо, Джона Кеннеді убили в листопаді 1963 року в місті Даллас.

Радзівіли стали родичами Кеннеді завдяки шлюбові Станіслава Альбрихта Радзівіла, молодшого сина князя Януша Францішека Радзівілла, з Керолайн Лі Був’є – сестрою дружини президента Кеннеді Жаклін (Джекі). Лі була молодшою за першу леді Америки на п’ять років (народилася 3 березня 1934 року). 

Станіслав Радзівілл разом з дружиною Лі Був’є
Станіслав Радзівілл разом з дружиною Лі Був’є

 

Невістка князя

Керолайн не володіла такою ж ефектною зовнішністю, як Джекі, тим не менше,  вона була визнаною «іконою стилю», мала чудовий смак і не без успіху його використовувала, виступаючи як дизайнер інтер’єрів. У юності вона хотіла реалізувати себе як акторка кіно, однак більш-менш помітних ролей  у Голллівуді зіграти їй не вдалося.


На час знайомства зі Станіславом Радзівіло Лі Був’є уже була декілька років одруженою з Майклом Кенфілдом. Однак почуття, що спалахнули між молодою світською левицею та старшим за неї майже на двадцять років князем (також, до речі, одруженим), виявилися дуже серйозними. Справа завершилася розлученнями у попередніх шлюбах та створенням 16 березня 1959 року нової сім’ї, у якій Керолайн Лі Кенфілд Був’є узяла прізвище другого чоловіка. У цьому шлюбі народилося двоє дітей: син Ентоні Станіслав (1959 р.) та дочка Енн Крістін (1961 р.). Хресним батьком Крістін став Джон Кеннеді.

Президнт Джон Кенеді разом з сім'єю Радзівіллів і друзями їдуть в кабріолеті Hyannis Port, штат Массачусетс
Президнт Джон Кенеді разом з сім'єю Радзівіллів і друзями їдуть в кабріолеті Hyannis Port, штат Массачусетс

 

Однак шлюб між двома представниками впливової світової аристократії розпався по п’ятнадцяти роках існування. У 1974 році Станіслав і Керолайн розлучилися. Проте дружина зберегла прізвище свого колишнього чоловіка. Навіть вийшовши у 1988 році заміж утретє (за відомого театрального режисера й хореографа Герберта Фосса), продовжувала іменуватися Лі Радзівіл.  Станіслав Радзівіл помер через два роки після розлучення.

Лі Радзівілл і Джекі Кенеді катаються на слоні в Індії
Лі Радзівілл і Джекі Кенеді катаються на слоні в Індії

Лі Був'є на обкладинці американського журналу «LIFE»
Лі Був'є на обкладинці американського журналу «LIFE»

 

 Як склалися долі внуків Януша Радзвивіла – Крістіни та Ентоні читайте у публікації Онуки Радзівіллів не залишили нащадків. Частина 2

Оксана КУЦИК
 


 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром