Коли німці окупували Ковель? Три версії одної події

29 Червня 2020, 10:19
(За даними німецького військового фотографа): колона вермахту в районі Ковеля, червень 1941 року 4010
(За даними німецького військового фотографа): колона вермахту в районі Ковеля, червень 1941 року

У який саме день в червні 1941 року німці окупували Ковель? Щодо дати захоплення мого рідного міста є аж три версії.

1. Окупація почалася 27 червня

У повідомленні комісії «по розслідуванню наслідків окупації Ковеля німецької-фашистськими військами» (автентична назва документа, – ред.), яке підписано 20 грудня 1946 року, говориться, що місто було окуповане на шостий день війни, тобто у п’ятницю, 27 червня 1941 року.

Цю дату вказують також історики П. Сміян та К. Комарук в статті «Колодяжне» (газета «Прапор Леніна» за 16 квітня 1966 року), які пишуть, що «цього ж дня німці увійшли у Колодяжне». Вермахт не міг увійти в Колодяжне, не захопивши перед тим Ковель. Офіційно визнано, що саме 27 червня німці взяли село Уховецьк, яке знаходиться за 21 кілометр на схід від Ковеля.

До речі, згідно з архівними даними, 27 червня о 15-й годині на командний пункт 22-го механізованого корпусу прибув начальник штабу саперного батальйону 15-го стрілецького корпусу полковника Івана Федюнінського, який доповів, що його підрозділ підірвав мости у Ковелі, що в місті нікого нема, маючи на увазі радянські війська. Зв’язку із штабом Федюнінського не було, тому цю інформацію ніхто не перевіряв.

Заступник голови Ковельського міськвиконкому Іван Мілаш, якого у перші години війни уповноважили займатися евакуацією сімей радянського партактиву та військовослужбовців (вже кому, як не йому було знати усі подробиці тих страшних днів) згодом стверджував, що Червона армія залишила Ковель на п’ятий день війни, тобто у четвер, 26 червня, коли був одержаний відповідний наказ.

2. Окупація почалася 28 червня

У радянському словнику-довіднику «Великая Отечественная война 1941-1945» (видання 1988 року) сказано, що Червона армія залишила Ковель на сьомий день війни – в суботу, 28 червня. Варто зауважити, що один з тодішніх ковельських міліціонерів уже після війни розповідав, що міський відділ НКВС відступив з Ковеля саме 28 червня.

«Енциклопедія Голокосту» («Encyclopedia of the Holocaust», New York, 1990) пише, що Ковель був окупований 28 червня. Це також знаходить своє підтвердження у матеріалах верховного командування вермахту (генерального штабу сухопутних військ гітлерівської Німеччини) за 28 червня 1941 року, де зазначається, що 17-й армійський корпус генерала Вернера Кенітца (Kienitz), силами 62-ої піхотної дивізії генерала Вальтера Кейнера (Keiner) захопив залізничний вузол Ковель.

3. Окупація почалася 29 червня

Втім, старожили Ковеля переконують, що німцям вдалось захопити місто лише на восьмий день війни, тобто в неділю, 29 червня. На цю дату вказує і згаданий мною вище Іван Мілаш.

Корінний ковельчанин Петро Худопаров (перед війною він переїхав з батьками в одноповерховий дерев’яний будинок навпроти заводу «Монополь») у книзі спогадів пише, що 29-го «у місті була страшна паніка і розпочався грабіж… на деяких вулицях палають будинки, а перелякані люди метушаться, плачуть, кричать та біжать невідомо куди» і незабаром із заходу в Ковель увійшла перша колона німецької техніки.

Як згадував інший уродженець міста Олександр Баховець, «німці так дві доби їхали колона за колоною, безперервно, майже без інтервалів. Населення не чіпали, «кури», «яйка» не вимагали. Фронтовики».

Цікаво, що в унікальній радянській енциклопедії «Історія міст і сіл УРСР», яку видали у Києві в 1970 році, автори статті про місто А.П.Каліщук, П.М.Скулинець та П.К.Сміян чомусь не вказали день, коли німці окупували Ковель. Чому? Про це можна тільки здогадуватися.

Читайте такожГаряче літо 41-го року: події на Локачинщині

Ярослав ГАВРИЛЮК

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024
14.04.2024