Дев’ять століть війни з росією. Частина третя: Московське князівство

15 Травня 2022, 19:07
Московське князівство 12284
Московське князівство

Ця війна триває уже дев’ять століть. І розпочалась вона тоді, коли один з нащадків великих князів київських вщент спалив і пограбував столицю своїх предків.

Ішли віки, змінювались назви цієї держави. У різний час вона використовувала різні методи і різні імена. Моїх предків вона називала гайдамаками, малоросами, мазепинцями і петлюрівцями. Проте незмінними залишались її цілі: підпорядкувати мою землю, позбавити мій народ самоідентифікації.

Як же виникла росія і чому ми з ними не братні народи?

У цій серії статей я спробую прослідкувати історію наших взаємовідносин.
Увага! Вживаючи термін “росія”, я матиму на увазі всі державні утворення, які існували протягом століть в московських землях.

В 1240-их роках на величезному просторі Євразії від Кореї до Болгарії з’явилась потужна наддержава – Монгольська імперія. Буквально за чотири десятиліття монголи розбили усіх своїх ворогів, підкорили десятки країн і стали гегемонами у тогочасному світі. Сама західна частина їх імперії називалась Золота Орда і її кордони проходили, зокрема, і по українських землях.

Золота Орда
Золота Орда

Читайте також: Дев’ять століть війни з росією. Частина перша: Андрій Боголюбський

Як же склалися взаємовідносини монголів з місцевим населенням?
Як відрізнялась їх політика по відношенню до різних князівств?
І що перейняли москалі у своїх тогочасних господарів?

В цій статті ви отримаєте відповіді на ці питання і дізнаєтесь як виникло Московське князівство.

Відразу після закінчення успішного Великого походу на Захід монголи викликали до себе москальських правителів і оголосили, що тепер вони будуть вирішувати хто буде правити в Заліссі (так тоді називались російські землі!). Був це князь Ярослав, який отримав ярлик (дозвіл) на вєлікої князівство Владімірскоє.

Разом з тим, монголи виклали йому нові правила політики.

Москальський князь перед монгольським ханом
Москальський князь перед монгольським ханом

1. Монгольський правитель вирішує, хто головний у москалів. Цей князь повинен приїхати в столицю, пройти ряд ритуальних рухів тіла і отримати ярлик.

2. В залісських землях буде проведений перепис населення (чи не перший в історії тих земель), щоб визначити скільки там проживає платників податків.

3. Князівства платять Золотій Орді купу податків. Історики нараховують 14 таких зборів!

Тут і “царева дань” (правителя Золотої Орди москалі називали царем), і “корм” (утримання ханських послів), і “мит” з “тамгою” (торгові збори), і “ям” з “підводою” (поштові і транспортні повинності), і “дари” з “почестями” (подарунки власне хану і його родичам).

 

Монголи приїхали в Залісся збирати данину
Монголи приїхали в Залісся збирати данину

 

Ці терміни увійшли в життя Залісся на віки: від тамги пішла таможня, а від ями (поштової станції) – ямщик.

І платили цю данину москалі ой як дуже довго!

Вже і Золота Орда зникла, і на її місці з’явились різні ханства (від Казанського до Кримського), а росіяни все платили і платили. Останню данину Кримському ханству вони вислали аж через чотири з половиною століття, в 1700 році!

4. Князі залишають своїх дітей і родичів в монгольському стані як заручників.

5. Князівства відправляють свої війська, куди накаже хан Золотої Орди.

6. За ситуацією в князівствах і лояльністю їх правителів слідкують спеціальні чиновники з монгольської сторони, які мають часто більше прав, аніж самі князі.

І москалі погодились!

Вони покірно поїхали за ярликом і правнук Юрія Довгорукого князь Ярослав став першим з довгого списку пристосуванців. Щоправда, довго він не проправив, оскільки в монгольських землях його отруїли.

В монголів якраз йшла свою внутрішня боротьба за владу, і цей вєлікій князь став його жертвою.

Після смерті Ярослава залишились діти, які теж були не проти отримати ярлик на правління від монголів.

І одним з них був Олександр Нєвскій.

 

Олександр Нєвскій отримав ярлик на правління від хана Золотої Орди
Олександр Нєвскій отримав ярлик на правління від хана Золотої Орди

Читайте також: Джаніке-Ханум або Як жінка вижила серед чоловіків-тиранів

В часи, коли монголи нищили землі його предків, цей майбутній святой рпц сидів у Новгороді і воював то з хрестоносцями, то зі шведами, то з самими новгородцями. Після смерті батька золотоординці віддали йому Тверське князівство і він навіть почав мріяти про джек-пот – вєлікокнязівський ярлик. Але у його господарів були інші плани і головним в Заліссі вони назначили його брата Андрія.

Останній хлопець був не промах і одружився на Устині – доньці чи не наймогутнішого князя (і майбутнього короля) Данила Романовича. Саме того Данила, який зумів відбити землі свого батька і очолив єдину державу Волині, Галичини і ще купи сусідніх територій.

Мало того, Данило хоча і побував в хана Батия в гостях, проте зумів домовитись, що правила для москалів на майбутніх західноукраїнських землях не діють. Він визнав зверхність Золотої Орди, але фактично зберіг незалежність своїх володінь.

Союз Андрій і Данило не був у планах Олександра Нєвского і той побіжав звів наклеп на брата монголам. Золотоординці подумали, що союз цих князів і, справді, може принести їм клопоту. А тому через кілька років Нєвскій привів монгольські тумени в Залісся, де ті влаштували повний розгром.

Як результат: Андрій програв і втік у Скандинавію, Данило зобов’язався зрити укріплення своїх міст, а Олександр отримав такий бажаний ярлик на правління.

Після смерті Нєвского єдине колись вєлікої князівство Владімірскоє розділилося на кілька дрібних князівств і між дітьми Олександра і сусідами почалася громадянська війна за владу. Це не могло не радувати монголів.

Вони то підтримували одного князя, то давали загони іншому, то вручали ярлик на князювання третьому.

Одним з таких князів був Данііл – син Олександра Нєвского і перший московський князь.

 

– Меч і церква – основна зброя Данііла Олександровича
– Меч і церква – основна зброя Данііла Олександровича

 

Був він достойним представником того часу.
Спочатку він воював зі своїм старшим братом Дмитром за владу. Пізніше став його союзником, щоб відразу після смерті Дмитра виступити проти ще одного рідного брата Андрія. А одночасно з усією цією біганиною туди-сюди він встиг потрохи забирати землі у сусідів і вчорашніх союзників. Він навіть зумів скористатись конфліктом між самим монголами і примусово перевезти з українських земель переселенців в своє князівство. (Те саме, що зараз роблять його нащадки на сході і півдні України).

В самій москві Данііл Олександрович збудував кілька церков і монастирів, щоб знайти підтримку у церкви. А ще переманив сюди священників і монахів з Волині і інших земель, які заклали основи майбутньої рпц.

Помер перший московський князь 5 березня 1303 року. До речі, через 650 років, 5 березня 1953 року не стане Йосифа Сталіна. Символічненько так!

В цей же час нащадки короля Данила розбудували свою державу – Королівство Русь – до максимальних її розмірів. Романовичі скористались монгольськими силами, щоб розбити сусідів – угорців, поляків і литовців. До Волині і Галичини приєднаються Закарпаття, Берестейщина і Люблінська земля.

 

Королівство Русь тоді було однією з найбільших держав в регіоні
Королівство Русь тоді було однією з найбільших держав в регіоні


А потім, скориставшись конфліктом всередині Золотої Орди між самими монголами, князі візьмуть під контроль територію від теперішніх Чернівців аж до Чорного моря і Дунаю.

До початку XIV століття до кордонів Королівства Русь наблизились володіння литовських правителів. З останніми наші князі будуть активно контактувати: десь вороже, а десь – по сімейному. Так, зокрема, через шлюб з місцевою княгинею в Луцьку з’явився литовський князь Любарт, який розпочав будівництво Луцького замку. До 1360-их років більшість колишніх українських князівств ввійшли до складу Великого князівства Литовського.

І саме на наших землях вперше від часів Данила Романовича монголи зазнали поразки.

У 1362 році об’єднані війська українців і литовців у битві на Синіх Водах (в самому центрі України) розбили монгольські загони “Котлубая, Катибея, Бекера и Дмитра солтана”. Після цієї битви у склад князівства Литовського ввійшли Поділля і Київ.

Що ж в цей час робиться у москалів?

Справу першого московського князя Данііла по розширенню своїх володінь продовжили його сини – Юрій і Іван.
Перший з них після смерті батька вписався у боротьбу з сусіднім Тверським князівством. А, щоб мати надійний тил, то зробив безпрограшний хід – одружився на сестрі монгольського хана Узбека. Зрозуміло, що після цього в Золотій Орді його почали вважати майже за свого. І виділили більше сил для боротьби з сусідами.

Щоправда, це не допомогло. В 1317 році Михайло Тверський розбив московитів і взяв в полон Кончаку – монгольську дружину Юрія Московського. Ханша/княжна несподівано померла в Твері і її безутішний вдівець з усіх сил побіжав до правителя Золотої Орди: «Підлі тверчани вбили твою сестру!»

 

Тверські війська громлять московитів
Тверські війська громлять московитів

 

Як не намагався Михайло Тверський доказати, що нікого він труїв і що готовий максимально відкрито співпрацювати з розслідуванням злочину, нікого це не цікавило. За намовами Юрія Московського його стратили. Пізніше карма наздожене московського князя – через кілька років у тій же ставці хана його вб’є син Михайла, а новим князем москви стане брат Юрія Іван.

Іван І по прізвиську Калита став фундатором потужності московського князя.

Калитою його назвали за гаман для грошей на його поясі. А ще за те, що саме Калита збирав і відвозив данину монгольському хану.

Серед подібних йому князів тієї епохи Калита виділяється хитрістю і жорстокістю.

Разом з монголами в 1328 році він не посоромився прийняти участь у придушенні повстання в Твері. Сам запропонував хану вирізати це місто і, заодно, всі інші бунтівні землі. Сам очолив війська. Сам добився жорстокого покарання для князів-конкурентів.

 

Іван Калита не щадив сусідів
Іван Калита не щадив сусідів

 

Монголи оцінили завзяття московського князя і після знищення його суперника дозволили (чи не вперше!) князю самостійно збирати данину в навколишніх князівствах. Після цього калита (гаман для грошей) у Калити буде повна золота постійно. Хитрий московит збиратиме більше, аніж потрібно Золотій Орді. І ту решту доходу залишить собі.

Помер Іван Калита у 1340 році. За своє правління він зробив московське князівство найсильнішим у Заліссі. В москві Калита збудував дерев’яний Кремль і заклав першу кам’яну церкву в місті – майбутній Успенський собор. (Нагадаю, що перша кам’яна церква Луцька – Івана Богослова на території замку була збудована ще у 1180-их роках!)

 

Ось так зображують москву в часи Калити
Ось так зображують москву в часи Калити

 

Конкурент москви - місто Твер - зберегло свою незалежність, але втратило сили для рівної боротьби. Тому через шлюб вони знайшли нових союзників: тверська княжна Уляна стлае дружиною литовського князя Ольгерда і матір’ю майбутнього польського короля Ягайла. Саме з часів Івана Калити і його дітей розпочалась боротьба росії проти князівства Литовського за майбутні українські і білоруські землі.

Золотій Орді московити вірно служили, платили данину і воювали проти її ворогів. Так як це робив внук Івана Калити – Дмітрій Донской. У битві на Куликовому полі він розбив армію Мамая - ворога офіційного монгольського правителя. Через кілька років хан Тохтамиш спалив москву. Дмітрій в той час сховався в Костромі, а через рік визнав себе покірним васалом монголів і сповна заплатив всю данину.

Далі буде…

P.S. По своїй недолугій традиції, москалі оголосили свого першого князя Данііла мєстнопочітаємим святим і покровителем інженерних військ і назвали в його честь підводний човен.

Його сина Юрія намалювали на фресці Архангельського собору Кремля.
В честь Івана Калити назвали чергову модель Москвіча-2142, намалюювали на іконах, придумали кілька орденів і оголосили мєстнопочітаємим святим – при чому двічі у різних регіонах росії.

 

Ікона з черговим мєстнопочітаємим святим Даніілом Московським
Ікона з черговим мєстнопочітаємим святим Даніілом Московським

 

Читайте також: Дев’ять століть війни з росією. Частина друга: Золота Орда

  Дев’ять століть війни з росією. Частина четверта: виникнення московського царства

 Дев’ять століть війни з росією. Частина п’ята: «собіранія руських Земель», або як наші предки воювали з московським царством

 Дев’ять століть війни з росією. Частина шоста: царя Дмитра на московський престол посадили волинські князі

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024