«Вшануй»: у Нововолинську відкрили Всеукраїнську фотовиставку

20 Лютого 2022, 14:32
У Нововолинську до  Дня пам'яті героїв небесної сотні провели Всеукраїнську фотовиставку «Вшануй» 1037
У Нововолинську до Дня пам'яті героїв небесної сотні провели Всеукраїнську фотовиставку «Вшануй»

У Нововолинському міському історичному музеї проводять Всеукраїнську фотовиставку «Вшануй».

Відкрили її 18 лютого о 14:00 годині. Про те, як минула подія, дізналася кореспондентка Район.Іваничі.

У музеї міста – людно. Крім модераторки заходу та спікерів, на подію завітали школярі місцевого ліцею №2. Гості не лише дивилися на фотовиставку, а й говорили про події, присвячені до пам'ятної дати – 20 лютого – Дня пам'яті героїв Небесної Сотні.

На заході спікерами були депутат Нововолинської міської ради, учасник Євромайдану Віктор Ромашевський та начальниця відділу культури Марія Душук. Вони розповіли школярам про трагічні події революції гідності.

Модераторкою заходу була екскурсоводка музею Вікторія Микитюк

«Сьогодні нашому закладу випала честь вперше на Волині представити фотовиставку в рамках Всеукраїнської акції «Вшануй». Вона присвячена героям, що загинули на війні від рук російського агресора на сході України та учасникам Революції Гідності. В залі ви бачите світлини сімей, які розповідають історії своїх загиблих рідних. Це авторські фото француза українського походження Юрія Білака», – розповіла модераторка.

З її слів, кожна сім'я на знимках обрала одну сімейну реліквію, яка нагадує про загиблих: гітара, книги. Ці артефакти уособлюють їхнє продовження, хоч самих героїв на фото не має, автор хоче показати їхню присутність. Мета фотопрезентації – змінити ставлення суспільства до поняття «герой», «жертва», «агресор» та переосмислити значення вшанування героїв. 

Екскурсоводка наголосила, що сама акція «Вшануй» започаткована до дня вшанування 30 річниці Збройних сил України у 2020 році. Автор фото народився у Франції у 1961 році в родині емігрантів. Його батько Орест був вояком Буковинського куреня ОУН.

Юрій Білак з раннього дитинства ріс в дусі української культури. Наприкінці 90 років він захопився фотографією. Вперше відвідав Україну у 1981 році – приїхав до Льова вчитися танцям.

Пані Вікторія додала, що у 2004 році француз почав проєкт етнографічного репортажу про країну своїх предків. Під час подій Революції Гідності та початку бойових дій на сході України фіксував яскраві моменти цього періоду за допомогою художньої фотографії. Робив колективні знимки українських воїнів. 

Його світлина за мотивом «Таємної вечері» – одна з найкращих ілюстрацій духовного подвигу наших воїнів. І сьогодні завдяки ініціативі Молодіжного центру Нововолинська «Нові Крила» та адміністрації музею всі мешканці та гості міста мають можливість вперше на Волині переглянути виставку робіт. Вона триватиме до 20 березня. 

«Сьогодні хочемо подякувати усім воїнам, завдяки яким ми можемо знаходитися тут. Подвиги загиблих героїв ще раз доводить нам про те, що ми повинні пам'ятати своїх героїв, історію, і тоді нас поважатимуть у всьому світі. Тому запрошуємо всіх охочих переглянути фотографії та вшанувати пам'ять героїв», – наголосила модераторка заходу.

Вона додала, що фотовиставка представлена 13 експонатами, які покажуть у кожній області України. Нововолинськ є першим містом Волині, яке прийняло її. Пані Вікторія зауважила, що у фотографа є ще роботи, але немає фінансування на їхнє представлення на виставках. 

Фотовиставка, дійсно, вражає емоційністю героїв. Обличчя рідних загиблих воїнів пронизані болем, гордістю та надією на краще майбутнє України. 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром