Райський куточок із розкішними садами: як жила Ілона Зріні в Османській імперії

18 Лютого 2022, 14:23
Портрет Ілони Зріні невідомого автора 4601
Портрет Ілони Зріні невідомого автора

Мужня захисниця Мукачівського замку Ілона Зріні, яка стала символом національного спротиву Угорщини абсолютистському правлінню династії Габсбургів, померла 18 лютого 1703 року. Доживала віку вона на чужині – в Османській імперії, де і померла. Про те, як минали останні роки її життя, розповідає дослідниця османської історії, авторка книг про султан-українок – Олександра Шутко.

Наслідки капітуляції

Після відважної оборони Мукачівського замку від захоплення австрійським військом – ім’я безстрашної угорської графині Ілони Зріні прогриміло на весь світ. Польський король Ян ІІІ Собеський назвав її найсильнішою жінкою Європи.

Своє захоплення виказували їй Людовік ХІV та османський султан Мехмед ІV. Утім, із поновленням масованої атаки ворога Ілона Зріні була змушена підписати 15 січня 1688 року капітуляцію. Через чотири роки принизливого полону у Відні австрійці її обміняли на захопленого генерала Зігберта Гайстера

Відтак вона возз'єдналася зі своїм чоловіком Імре Текелі в Османській імперії. Той, перебуваючи на службі в султана Мехмеда ІV, навіть отримав титул правителя Центральної Угорщини. Але після низки невдач у боротьбі з австрійцями відійшов від справ на почесну пенсію.

Читайте також: «Квітучий сад втратив найшляхетнішу квітку»: останні роки Ілони Зріні в Османській імперії

Переїзд до Ізміту

Спершу Імре Текелі з дружиною оселилися у стамбульському районі Галата. А 1701 року вони переїхали на інший берег Мармурового моря – до міста Ізміт, який населяли переважно греки та вірмени. 

Ця місцевість славилася чарівними ярами, луками з холодними гірськими джерелами, у яких водилася форель, та лісами з дичиною. Секретар Імре Текелі, Янош Комаромі залишив відомості про прибуття Ілони Зріні до Ізміту:

«Коли ми приїхали ввечері, нас зустрічала незліченна кількість угорських гостей. І османи, і християни на причалених кораблях були приголомшені мелодією угорських музикантів із нескінченними вином і танцями. Наприкінці візиту наша бідолашна пані, вродлива Ілона Зріні, підвелася з-за столу із показною веселістю, наче лебідь перед смертю. Я розумів, чому вона так себе поводила. Утім, щоби бути впевненим, наступного дня запитав про це нашу шановну пані. Як виявилось, вона не хотіла так поводитися. Зізналася, що подала себе за приклад, щоб і її поважний чоловік, і слуги та помічники не засмучувалися через те, що їх привезли сюди з іншого боку моря, щоби вони відганяли від себе сумні думки…».

Читайте також: В гостях у Роксолани: волинський рукопис про посольство до Стамбула

Портрет Ілони Зріні невідомого автора. Угорський Національний музей
Портрет Ілони Зріні невідомого автора. Угорський Національний музей

Меланхолійні прогулянки

Подружжя угорських аристократів оселилося у будинку Бостанджи Мустафи-аги в ізмітському селі Каратепе, який у народі нарекли «будинком квіткової ферми». Адже навколо нього розкинувся розкішний сад із квітами та плодовими деревами. 

Ось як описує це місце Янош Комаромі: 

«Воно має такі гарні й широкі виноградні пагорби й сади, що тут фазани живуть поруч із куріпками. Кажуть, цей край – справжній райський куточок із розкішними садами. У цих садах багато зерна, винограду та фруктів. Крім куріпок і фазанів, тут водиться чимало видів диких тварин: оленів, ланей, кабанів та ін. Тому турки-османи називають це місце «Маленьким Єгиптом».

Лише 1702 року Імре Текелі зміг викупити цей будинок у Бостанджи Мустафи-аги за 5 торбинок золотих. 

Читайте також: У Мукачівському замку відтворили історичне весілля Ілони Зріні та Імре Текелі

Портрет Імре Текелі невідомого автора, 1750 р.
Портрет Імре Текелі невідомого автора, 1750 р.

За розповідями французьких мандрівників, які відвідували Ізміт, він там жив, ізолювавшись від усього світу. Його дружина, перебуваючи у меланхолійному стані, часто гуляла квітучим садом, де відпочивала у тіні дерев.

Читайте також: Руські княгині чи європейські принцеси: жінки, які керували Луцьком, Волинню і Європою

Повернення із забуття

Померла Ілона Зріні у 60-річному віці. Про її смерть у маєтку коло Ізміта світові оголосили висловом: «Квітучий сад втратив найшляхетнішу квітку». Детальніше про це можна прочитати у цій статті

Поховали угорську княгиню Ілону Зріні з усіма почестями в костелі єзуїтів св. Бенедикта – найстаршому католицькому храмі Стамбула, який заснували ще 1427 року. Але 1906-го її прах перепоховали у соборі св. Єлизавети Угорської в місті Кошице (Словаччина).

Читайте також: Волинський князь Дмитро Вишневецький – на службі у султана Сулеймана та Роксолани

Костел св. Бенедикта у стамбульському районі Галата. Фото авторки
Костел св. Бенедикта у стамбульському районі Галата. Фото авторки

У 1700-х роках село Каратепе в Ізміті стало прихистком для багатьох угорських біженців, але за кілька десятків років вони покинули Османську імперію. Відтак пам’ять про цю місцевість зникла. 

Лише 2003 року угорські дослідники встановили її місцезнаходження, встановивши там меморіал. 

Меморіал в селі Каратепе на честь Ілони Зріні та Імре Текелі
Меморіал в селі Каратепе на честь Ілони Зріні та Імре Текелі

Через п’ять років у парку Ізміта, за ініціативою муніципалітету, створили символічний будинок Імре Текелі та Ілони Зріні, в якому нині діє музей.

Читайте також: Пригоди волинського шляхтича Михайла Чайковського: від козацького ватажка до османського паші

Будинок-музей Імре Текелі та Ілони Зріні в Ізміті
Будинок-музей Імре Текелі та Ілони Зріні в Ізміті

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024