«Квітучий сад втратив найшляхетнішу квітку»: останні роки Ілони Зріні в Османській імперії

15 Січня 2022, 12:08
Картина «Ілона Зріні у Мукачівському замку», 1859 рік. Угорський художник Віктор Мадараш 7440
Картина «Ілона Зріні у Мукачівському замку», 1859 рік. Угорський художник Віктор Мадараш

Героїня національного визволення Хорватії та Угорщини у ХVIІ столітті від абсолютистського правління членів правлячої династії Габсбургів – угорська княгиня Ілона Зріні два роки змогла утримувати Мукачівський замок від захоплення австрійським військом. За це польський король назвав її найсильнішою жінкою Європи. Своє захоплення виказували їй Людовік ХІV та османський султан Мехмед ІV. Утім, із поновленням масованої атаки ворога Ілона Зріні була змушена підписати 15 січня 1688 року капітуляцію.

Доживала віку вона у вигнанні в Османській імперії, де і померла. Докладніше про останні роки життя Ілони Зріні та її поховання розповість дослідниця османської історії, авторка книжок про султан-українок, кандидатка мистецтвознавства – Олександра Шутко.

Війни та кохання

Ілона Зріні народилася 1643 року в сім'ї нащадків старовинних аристократичних родин – бана Хорватії Петра Зріні та Катарини Франгепан. Отримавши гарну освіту, 1666 року одружилась із трансільванським князем Ференцом І Ракоці. У шлюбі народилося троє дітей – Дьєрдь, Ференц і Юліана.

У цей час зростало невдоволення угорців правлінням Габсбургів. Відтак Ференц І Ракоці вирішив підняти постання. Однак, дізнавшись, що батьків його дружини заарештували у Відні, відмовився від цієї ідеї та віддалився з родиною до Мукачівського замку.

Читайте також: Волинський князь Дмитро Вишневецький – на службі у султана Сулеймана та Роксолани

Портрет Ілони Зріні, 1880 р.. Угорський художник Карой Якобі
Портрет Ілони Зріні, 1880 р.. Угорський художник Карой Якобі

Після страти батька Ілона Зріні втратила чоловіка та старшого сина, які померли від хвороб. Відтак була змушена сама давати собі раду. Але кохання до угорського графа Імре Текелі – політичного лідера, керівника антигабсбурзького руху куруців, який був молодший за неї на 14 років, змінило її життя.

Вона вдруге вийшла заміж 15 червня 1682 року. Пишне весілля Ілони Зріні з Імре Текелі відсвяткували в Мукачівському замку. Утім, недовго тривало щасливе подружнє життя. Османський султан Мехмед ІV (син султани-українки Хатідже Турхан) готувавcя до походу на Відень, тому наблизив до себе угорського графа Імре Текелі. 

Читайте також: У Мукачівському замку відтворили історичне весілля Ілони Зріні та Імре Текелі

Портрет Імре Текелі невідомого автора, 1750 р.
Портрет Імре Текелі невідомого автора, 1750 р.

Так, 16 вересня 1682 року надав йому титул правителя нової держави – Центральної Угорщини. Тоді ж вручив ахіднаме (мирну угоду), яка складалася із 14 пунктів. У цьому документі йшлося і про його дружину Ілону Зріні, яка володіла угорськими фортецями. 

За це Імре Текелі пообіцяв не допустити, щоб армія польського короля Яна Собеського прийшла на допомогу Відню. Однак віденська експедиція османів 1683 року закінчилася невдачею. Літня кампанія 1685-го також провалилася. 

У цьому звинуватили й Імре Текелі, якого османи заарештували за невиконання поставленого завдання. Мехмед ІV вважав, що, передавши Імре Текелі австрійцям, зможе укласти із ними договір із прийнятнішими для себе умовами миру. 

Читайте також: Самійло Корецький, або Як волинський князь втік з турецької в’язниці

Однак це було хибне рішення, адже зі звісткою про полон графа Текелі здалися всі угорські замки й міста, крім Мукачівської фортеці, яку захищала його хоробра дружина Ілона Зріні.

«Найшляхетніша квітка квітучого саду»

Протягом семи місяців облога австрійцями Мукачівського замку мала активний характер, але його гарнізон мужньо відбивав усі атаки ворога. Наприкінці 1686 року австрійці відступили, не здолавши навіть першої лінії оборони.

Ілона Зріні знала, що імператор Леопольд І їй не пробачить цю ганебну поразку, про яку говорив весь світ. Тому готувалася до нової облоги. Її чоловік Імре Текелі нарешті отримав волю та підтримку османського султана і почав збирати військо для надання підмоги дружині, яка оборонялася у Мукачівському замку. Але не встиг. 

Читайте також: Руські княгині чи європейські принцеси: жінки, які керували Луцьком, Волинню і Європою

Картина «Ілона Зріні у Мукачівському замку» 1859 року. Угорський художник Віктор Мадараш
Картина «Ілона Зріні у Мукачівському замку» 1859 року. Угорський художник Віктор Мадараш

Оборонці Мукачівського замку таки не витримали нової атаки австрійців 1687 року. Тоді Ілона Зріні погодилася на перемовини з ворогом. Вона підписала капітуляцію 15 січня 1688 року. 

Через чотири роки принизливого полону у Відні Ілону Зріні, у якої австрійці відібрали дітей, обміняли на захопленого генерала Зігберта Гайстера. Відтак вона виїхала до свого чоловіка Імре Текелі в Османську імперію. Спершу жила з ним в Галаті – європейському районі Стамбула.

Потім султан Ахмед ІІ подарував їй гарний будиночок в мальовничому селі Каратепе поряд з Ізмітом, навколо якого був квітучий сад. Там минули останні роки життя Ілони Зріні, чоловік якої продовжував воювати на боці османська армії проти Габсбургів в Угорщині.

Читайте також: Луцький договір: шпигунські пристрасті та програні війни

Меморіал Ілоні Зріні та Імре Текелі у селі Каратепе коло Ізміта (Туреччина)
Меморіал Ілоні Зріні та Імре Текелі у селі Каратепе коло Ізміта (Туреччина)

Померла 60-річна Ілона Зріні після хвороби, яка її прикула до ліжка, 18 лютого 1703 року, не доживши кілька місяців до початку визвольної війни Угорщини проти австрійців, яку очолив її син – Ференц ІІ Ракоці. Про смерть угорської княгині у маєтку коло Ізміта світові оголосили висловом: «Квітучий сад втратив найшляхетнішу квітку».

Граф Текелі вирішив влаштувати дружині пишні похорони, але не мав на це достатньо грошей. Фінансову допомогу йому надав французький посол у Стамбулі Шарль де Ферріоль. Адже його король – Людовік ХІV високо цінував заслуги Ілони Зріні у боротьбі проти спільного ворога – Габсбургів.

За підтримки французів та сприяння нового султана Ахмеда ІІІ – засновника епохи тюльпанів в Османській імперії, тіло княгині доставили морем до Галати. Ілона Зріні заповіла поховати себе у тамтешньому костелі єзуїтів св. Бенедикта – найстаршому католицькому храмі Стамбула, який заснували ще 1427 року.

Читайте також: В гостях у Роксолани: волинський рукопис про посольство до Стамбула

Костел св. Бенедикта у стамбульському районі Галата. Поряд міститься приміщення французького ліцею. Фото авторки
Костел св. Бенедикта у стамбульському районі Галата. Поряд міститься приміщення французького ліцею. Фото авторки

Стамбульські похорони угорської княгині

Як описує французький посол, труну із тілом Ілони Зріні на березі Галати чекали патріарший вікарій Гаспаріні та представники звичайного і світського духовенства. Коли вона прибула, зазвучали псалми. Потім поховальна процесія рушила до костелу. 

Труну померлої, крім священнослужителів, супроводжували представники французьких та угорських аристократів, тримаючи великі смолоскипи з білого воску. Процесія перетнула кілька площ, переповнених османами, які виявляли велику повагу до померлої. 

Читайте також: Перша жінка-лікарка з Речі Посполитої лікувала Радзивілла «Рибоньку»

Пам’ятник Ілоні Зріні в Мукачівському замку
Пам’ятник Ілоні Зріні в Мукачівському замку

Вікна й вулиці Галати були переповнені людьми, які спостерігали за процесією. Відтак у посла Ферріоля склалося враження, ніби тут зібрався весь Стамбул. 

«З тих пір, як османи заволоділи Константинополем, у ньому не було нічого примітнішого за те, що відбулося на похороні княгині Зріні», – зазначив він і додав, що костел св. Бенедикта виявився замалим для численних священнослужителів та частини його й оточення овдовілого графа Текелі.

Читайте також: На службі у князів: як захищали та чим допомагали волинські татари

Усередині храму містилася поховальна камера, а на стінах висів герб графині Ілони Зріні разом із прапорами Угорщини та Трансільванії. Тут відбулася поховальна служба. На могильній плиті Ілони Зріні викарбували латиною напис: 

«Тут похована благородна пані Ілона Зріні з роду Зріні та Франгепанів, котра прославилася героїчними вчинками. Після смерті першого чоловіка Ракоці вона стала дружиною графа Текелі. Знана серед багатьох хорватів, трансільванців та угорців, а також відома в цілому світі не тільки, завдяки блискучим вчинкам, а й непересічному розуму та розсудливості, які допомогли їй подолати мінливості долі та підступи ворогів…».

У 1906 році прах Ілони Зріні та її сина Ференца ІІ Ракоці перепоховали у соборі св. Єлизавети Угорської в місті Кошице (Словаччина). У Мукачево та Береговому назвали на її честь вулиці, а на території Мукачівського замку відкрили бронзовий пам’ятник.

Читайте також: Пригоди волинського шляхтича Михайла Чайковського: від козацького ватажка до османського паші

Могили Ілони Зріні, її сина Ференца ІІ Ракоці та онука Юзефа у костелі св. Єлизавети Угорської в Кощице (Словаччина)
Могили Ілони Зріні, її сина Ференца ІІ Ракоці та онука Юзефа у костелі св. Єлизавети Угорської в Кощице (Словаччина)

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром