Як волинянам дослідити свій родовід

03 Грудня 2021, 13:08
Родина з Волині, 1910-ті роки 2234
Родина з Волині, 1910-ті роки

Дослідження власного роду в останні роки стає певним трендом серед українців. З кожним роком з’являється все більше форумів в соціальних мережах та сайтів на яких можна шукати інформації про предків. Знайти інформацію про предків можна кількома шляхами: самотужки, звернутись до архіву або до приватного дослідника. 

Шукати інформацію про рідню своїми силами, можна часто навіть не виходячи із дому. Хоча завітати до місцевого архіву все ж радимо, а можливо з нього варто і розпочати.

Для початку рекомендуємо поспілкуватись зі старшими родичами та записати з їх розповідей усі відомі дані про предків: імена, дати та місця народження, професії, місця проживання, дати шлюбів, смерті, віросповідання, військові чини. 

Читайте також: Де шукати інформацію про предка, який воював у Першій світовій війні

В таких розповідях не можна ігнорувати найменші деталі і часто брати до уваги навіть родинні легенди, які часто можуть бути правдою.Далі варто переглянути усі старі документи та фото, які є у вас в наявності та систематизувати їх. 

Часто на звороті фото можуть бути записи про, якісь події із життя предків, місця перебування і в майбутньому вони зможуть пролити світло на історію вашого роду. Одним із цінних джерел інформації про дати народження та смерті є кладовища. 

Читайте також: Де шукати інформацію про солдатів, які воювали у Другій світовій війні

Часто на могилах можна прочитати дати народження і смерті, а поряд може бути похована ціла родина, що дозволить відразу дізнатись про кілька гілок родового дерева. Наступним правильним кроком буде похід до архіву. 

Якщо предки ваших батьків все життя мешкали на Рівненщині, а лише в 1980-х переїхали в Луцьк, то вам варто їхати у Рівненський державний архів, тобто варто врахувати цю деталь. 

Також можна зробити письмовий запит через електронну пошту. Виконання запиту триває близько 30 календарних днів, інколи менше або більше, проте відповідь ви однозначно отримаєте. 

З досвіду роботи в читальному залі Волинського обласного державного архіву (ДАВО) у місті Луцьку, можна сказати, що навіть якщо вам буде щось не зрозуміло в роботі з документами, то вам неодмінно підкажуть, як правильно шукати та працювати з описами та самими справами. 

Варто зауважити, що на офіційних сайтах українських архівів є електронні описи справ, а також вже оцифровані справи, які можна переглянути не виходячи з дому. До прикладу, на сторінці волинського архіву є у вільному доступі кримінальні справи репресованих волинян, списки мешканців окремих гмін та списки учнів деяких навчальних закладів. 

База електронних документів постійно оновлюється. Посилання на ДАВО.

Читайте також: Архів національної пам’яті презентував освітні відеоролики про пошук репресованих

Шукаючи дані про предків, зверніть увагу на документи, такі як: метричні книги, сповідальні відомості та «шлюбні обшуки». В метричних книгах можна знайти дані про народження, шлюб, смерть, вік, хресних ваших родичів. В сповідальних відомостях склад сім’ї та вік предків.

В «шлюбних обшуках» є багато даних про майбутніх наречених. Їх проводили для того, щоб з’ясувати, чи молодятам можна одружуватись, чи вони не родичі, або хтось із наречених має офіційний шлюб. 

Шлюбний обшук, 1890 р. (з аукціону в мережі Інтернет)
Шлюбний обшук, 1890 р. (з аукціону в мережі Інтернет)

Читайте також: «Шлюбні обшуки» у Луцьку за часів імперії

Одним із цікавих джерел на які можна натрапити в архів є погосподарські книги. Їх можна запитати по вашому населеному пункті в місцевому архіві, або, якщо там немає, то у сільській раді. Інформацію про родини із цих книг можна знайти починаючи із 1930-1940-х років і до 1980-х.

Якщо не можете знайти метрики чи сповідальні книги, то в по господарській книзі можна знайти такі дані, як склад родини, дати народження, національність, грамотність, записи про дату смерті, інвалідність (якщо вона в когось була). 

Окрім того, саме по господарська книга дозволить вам уявити рівень життя ваших предків у радянський час, адже там буде повний опис господарства.

Читайте також: Проєкт «Libraria», який допоможе віднайти згадки про предків у пресі

 Корисні посилання для читачів, які хочуть дослідити свій родовід

 

Сайт «Myheritage» дозволяє зручно систематизувати інформацію про ваших предків. Там можна, за допомогою нових технологій легко побудувати дерево роду, а також роздрукувати його в зручному форматі. 

Через цей ресурс можна замовити тест ДНК на етнічну приналежність і за його результатами дізнатись, де проживали ваші предки, а також віднайти родичів по всьому світу із спільними ДНК. Таке собі поєднання генетики та історії.

До речі, ДНК тест на визначення етнічної приналежності може розповісти навіть про хронічні захворювання, які можуть передаватись в спадок від предків. Проте, така послуга не безкоштовна. Її можна замовити сайті компанії Myheritage. 

Окрім того на сайті, через вікно пошуку можна шукати родичів по різних базах даних, зокрема, списках пасажирів, які емігрували до США чи Канади. Посилання на Myheritage

Читайте також: Генеалогічні документи на сайті проєкту «OSA»

Останнім часом в Україні починає з’являтись багато електронних баз, які можуть бути корисними при пошуку інформації про предків. Одним із таких є проєкт «Електронний архів Українського визвольного руху», який заснували у 2013 році. Посилання на архів.  

Якщо ви маєте на меті відновити зв’язок із предками, які свого часу емігрували, до прикладу, в одну із країн Північної чи Південної Америки, то цінними можуть бути бази даних із портів, часто цим спискам до ста років.

Спробуйте пошукати імена ваших предків у:

1) Списках канадських портів.

2) Списках пасажирів, що прямували до Аргентини.

Чи не найбільше інформації про емігрантів міститься в базі Музею імміграції в Нью-Йорку на острові Елліс. Музей активно займається генеалогічними дослідженнями. Там відкрили спеціальний центр із вивчення генеалогії переселенців до США. Посилання на Центр.

Для того, щоб більше дізнатись про різні бази пошуку, а також прочитати про успішні історії віднайдення предків по всьому світі, радимо почитати дописи на сторінці Центру вивчення генеалогії «Пращур» 

На польському сайті під назвою «Szukaj w Archiwach» («Шукай в архівах») окрім метричних книг, можна відшукати документи про заняття предків, власність, де вони проживали, який займали статус в суспільстві, де проходили військову службу. 

Читайте також: Православні метричні книги Головного архіву давніх актів у Варшаві доступні онлайн

На сторінці є кримінальні справи волинян, яких засудила польська влада у міжвоєнний період. Окрім того, на сайті є інвентарі населених пунктів Волині, із вуличним списком мешканців. До прикладу, це інвентар Дубна за 1723 рік.

Проте пам’ятайте, що через пандемію, в архівах діють особливі вимоги. По-перше, це попередня реєстрація в читальний зал лише через електронну пошту, також працювати з документами можна лише в масці та гумових рукавичках і в чітко відведений для вас час. 

За один день можна замовити не більше 10 справ. Кількість користувачів в читальних залах теж обмежена, в залежності від площі залу. 

Читайте також: «Архіви, які були створені, щоб поховати історію, допомагають відновити її», – Ігор Кулик

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром