Багаті теж плачуть, або Історія про любов найбагатшої нареченої XVI століття з Острога

10 Листопада 2021, 18:00
Багаті теж плачуть, або Історія про любов найбагатшої нареченої XVI століття з Острога 6299
Багаті теж плачуть, або Історія про любов найбагатшої нареченої XVI століття з Острога

«Не склали повісті сумнішої поети, ніж повість про любов… Дмитра і Гальшки» – так писав у XVI столітті невідомий український поет про цю трагічну історію двох юних закоханих.

Князя Дмитра Сангушка – сина відомого військового, брата воєводи та гетьмана, представника однієї з найвідоміших династій тих часів. І княгині Єлизавети Острозької – онуки короля, красуні і найбагатшої нареченої XVI століття. Вони були у шлюбі трішки менш як 5 місяців, але Історія їх вражає так сильно, як і пригоди Монтеккі і Капулетті.

Некороновані королі Русі

У першій половині XVI століття чи не наймогутнішими династіями у Східній Європі були два волинських роди – Сангушки та Острозькі. І, якщо перші були в зеніті своєї слави, то другі тільки починали туди підійматися.

Володіння найзаможніших магнатських династій в той час
Володіння найзаможніших магнатських династій в той час

Князь Федір Сангушко був старостою (якби зараз сказали – губернатором) кількох земель і маршалком Волинської землі. Він будував монастирі, купляв села і міста, і добре воював проти татар.  Саме під його командуванням починав свою військову службу 17-річний Костянтин Василь Острозький – майбутній відомий магнат, меценат і некоронований король Русі.

Читайте також: В Острозі створили інтерактивну карту володінь князів Острозьких

У Федора було дев'ять дітей. Найстаршого звали Дмитро. І він вдався у батька. Отримав гарну освіту. Молоді роки провів при дворі польського короля. А вже в 17 років відзначився у бою проти татар, за що отримав посаду житомирського старости.

Після смерті батька отримав третину його володінь, а також замок і місто Локачі. Король симпатизував молодому, сміливому і гарному князю, який знав як воювати, керувати і …подобатися жінкам.

Князь Дмитро Сангушко
Князь Дмитро Сангушко

Читайте також: На службі у князів: як захищали та чим допомагали волинські татари

Єлизавета (Гальшка) народилася у сім’ї князя Іллі Острозького і Беати Костелецької. Ілля був спадкоємцем старого князя Костянтина. Гарний, мужній і дотепний – він провів юність при королівському дворі у Кракові. Відзначився у боях проти тих же татар. І користувався неймовірною популярністю серед королівських фрейлін.

Сам Сигізмунд Старий вибрав йому наречену – першу красуню двору, енергійну Беату, яка була… позашлюбною донькою самого короля! Під час весільних святкувань влаштували лицарський турнір, під час якого Ілля впав з коня. 

Здоров’я його стане погіршуватися і молодий князь через кілька місяців напише заповіт, в якому все майно залишить ще ненародженій дитині, а опікунами назначить майбутнього короля Сигізмунда ІІ Августа, дружину Беату і свого брата Костянтина Василя. 

Через три місяці після його смерті, в день святої Єлизавети, Беата народить доньку Гальшку.

Читайте також: «Невидимі» княгині

Беата Костелецька – донька короля і мати Гальшки Острозької
Беата Костелецька – донька короля і мати Гальшки Острозької

Війна за спадщину

Мине 13 років. Сигізмунд ІІ Август стане королем і вже навіть встигне двічі одружитися. Беата буде виховувати доньку і вправно керуватиме всім отриманим спадком від покійного чоловіка – як своєю частиною, так і доньчиною. Князь Костянтин Острозький ввійде в повноліття і почне конфліктувати з невісткою за свою долю і за долю племінниці.

Гальшка мала отримати свій спадок в 14 років. І всі зацікавлені сторони активно готувалися до цього часу. 

Доки Острозький буде шукати підтримки у сусідів і союзників – тих же Сангушків, король змусить сейм (парламент) прийняти постанову про те, що «вдова не може без дозволу найближчих родичів видавати доньку заміж». Настільки Сигізмунд буде зацікавлений у спадку своєї племінниці Гальшки!

Читайте також: Руські княгині чи європейські принцеси: жінки, які керували Луцьком, Волинню і Європою

Король Сигізмунд ІІ Август був дуже зацікавлений у спадку своєї племінниці Гальшки
Король Сигізмунд ІІ Август був дуже зацікавлений у спадку своєї племінниці Гальшки

До 14-річної красуні будуть навідуватися чи не всі можливі женихи з усіх куточків країни. Буде серед них і по європейському освічений, з витонченими манерами, син найкращого друга покійного Іллі Острозького, красень і військовий герой Дмитро Сангушко. Одним словом, достойна партія для Гальшки.

Проте Беата буде зволікати з відповіддю. За однією з версій, вона не хоче втрачати важелі впливу на неймовірно багаті володіння доньки. По іншій версії, Костелецька сама буде не проти скласти пару Дмитру! 

В якийсь момент, в останнього ввірветься терпець і він піде до Костянтина Василя Острозького. Того князя, який раніше воював під керівництвом батька Дмитра. Молоді князі швидко знайдуть спільну мову. І у вересні 1553 року їх загони хитрістю візьмуть Острог, а Гальшка стане дружиною Сангушка.

Читайте також: Як князі-меценати перетворили Острог на центр духовності

Замок в Острогу, в якому Гальшка і Дмитро повінчаються
Замок в Острогу, в якому Гальшка і Дмитро повінчаються

Любов чи політика

Розлючена Беата зробить все, щоб помститися. Вона звернеться до короля і до найзаможніших магнатів країни. Молодята сховаються в замку Сангушка в Каневі, Острозький перебуватиме у своїх володіннях. І на кінець того ж таки року король викличе всіх на суд у польські землі. 

Проте ті туди не поїдуть, остерігаючись покарання, а Сангушка відправить від себе адвокатом шляхтича Одаховського. Таке ставлення до суду розлютить короля і він винесе дуже жорстокий вирок, який підтримають більшість магнатів. 

Читайте також: Кохання Святого Володимира

За Острозького заступився король Австрії і майбутній імператор Фердинанд І Габсбург і цього могутнього олігарха XVI століття король не наважиться зачіпати та «лише» позбавить його права опіки над Гальшкою.

А от молодому Сангушку не пощастить: за неявку на суд його присудять до позбавлення честі, вигнання з держави, конфіскації майна і зобов'язання повернути Гальшку матері. Кожен охочий міг його безкарно вбити та отримати 200 золотих винагороди.

Костянтин Острозький втратив право опіки над племінницею, але залишився живим
Костянтин Острозький втратив право опіки над племінницею, але залишився живим

Магнати таке рішення підтримають: одні зможуть посилити свій вплив у володіннях Сангушків, інші претендуватимуть на руку все ще багатої Острозької. І за молодою парою розпочнеться полювання! 

Читайте також: Волинське кохання Мазепи або прекрасна Олена з Загорова

Каплуни і смерть

Гальшка підтримає свого чоловіка, Дмитро перевдягне її в чоловічий одяг і вони таємно з найбільш довіреними людьми втечуть з Канева. Спочатку вони доберуться до маєтку його сестри Федори, а потім рушать до чеської Сілезії. Костянтин Василь Острозький порекомендує їм сховатися у замку його тестя гетьмана Тарновського і перечекати важкі часи. 

За втікачами в погоню вирушили кілька загонів: воєводи Марціна Зборовського, який волітиме бачити Гальшку дружиною одного зі своїх синів; шляхтичів Костелецьких – рідних братів матері Гальшки; і братів Гурок, які теж хотітимуть одружитися з Острозькою.

Читайте також: Джаніке-Ханум або Як жінка вижила серед чоловіків-тиранів

Загін Зборовського першим наздожене Дмитра та Гальшку. Дізнавшись де вони зупинилися, воєвода підкупить власника корчми та місцевого старосту міста Німбурк

Вранці 1 лютого 1554 року Сангушко спуститься в корчму і попросить приготувати каплунів, щоб порівняти, де вони кращі – в Чехії чи на Русі. Нападники відкриють вогонь, поранять кількох місцевих і захоплять Дмитра в полон. Даремно Гальшка буде прохати їх відпустити. Даремно буде кричати, що вони порушують закони цієї країни.

Марцін Зборовський першим добереться до втікачів Дмитра і Гальшки
Марцін Зборовський першим добереться до втікачів Дмитра і Гальшки

Читайте також: Володимир Василькович, або Майстер-клас волинського князя у боротьбі з львівськими рейдерами

Її відвезуть звідти, а молодого князя дуже жорстоко поб’ють і кинуть у холодний хлів. А через три дні, остерігаючись, що король Фердинанд покарає їх, Зборовський накаже слугам вбити Дмитра.

Тіло Дмитра Сангушка поляки видадуть місцевій владі 7 лютого. А вже 11 лютого його поховають у чеському містечку Яромєж у церкві святого Миколая під вівтарем святої Варвари. Пізніше його родина передасть сюди нагробок з латинськими і польським написами:

«Hoc loco conditur corpus clari lithuuaniae ducis Dimithr Sanduskowic ex magnifica Olgerdorum familia nati, capitanei Cyrkoviensis et Kanowiensis, quem perfide insidiose Martinus Zborovski trucidavit»

(«Тут спочиває прах славного литовського князя Дмитра Сангушка із знаменитого дому Ольгерда, старости черкаського і канівського, по-зрадницьки і віроломно убитого Марціном Зборовським»).

Костел у Яромєжі, де похований князь Сангушко
Костел у Яромєжі, де похований князь Сангушко

Гальшку привезуть до її матері. Зборовський даремно чекатиме на благословення шлюбу з його сином. Король видасть Острозьку за іншого свого соратника Лукаша Гурку. Та історія важкої боротьби Гальшки, Беати, короля та інших претендентів на руку княгині ще триватиме не одне десятиліття.

Через 20 років вона вернеться на рідну Волинь, де й доживатиме свій вік. У 1579 році Гальшка складе заповіт, за яким, зокрема, передасть велику суму коштів на заснування відомої Острозької академії.

Читайте також: Чорна княгиня, засновниця Острозької академії

P.S. З того часу мине не одне століття.

З’являться різні історії, перекази та легенди. Будуть казати, що у Дмитра і Гальшки народиться син, який стане відомим козацьким ватажком Северином Наливайком. У двох польських замках блукатимуть привиди Беати, яка так і не зможе вернути майно своєї доньки, і самої Гальшки, яка проведе 14 років у замкненій вежі. 

А в маленькому містечку на півдорозі між Прагою і Вроцлавом спочиватиме герой і красень Дмитро Сангушко, який прожив таке коротке, але таке яскраве життя!

Читайте також: Пригоди волинського шляхтича Михайла Чайковського: від козацького ватажка до османського паші

Надгробна плита на могилі Дмитра Сангушко
Надгробна плита на могилі Дмитра Сангушко

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024