Оновлення і розширення – ключові напрями змін Музею історії Острозької академії

04 Листопада 2021, 09:56
Оновлення і розширення – ключові напрями змін Музею історії Острозької академії 548
Оновлення і розширення – ключові напрями змін Музею історії Острозької академії

Зберегти старе й додати нове – такі завдання поставили перед собою автори проєкту «Острозька академія: 445 років історії вищої освіти в Україні». Завдяки підтримці Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму України працівники Музею історії Острозької академії розширили, оновили й доповнили експозицію.

Про те, що змінили, виданню Район.Історія розповіла директорка Музею Історії Острозької академії Анастасія Хеленюк.

«Для нас це дуже важливий проєкт. Бо ідея виникла вже давно. А коли факультети почали переїжджати в новий корпус, ми зрозуміли, що нарешті є можливість і було би дуже добре, якби ми розмістили свої експозиції в одній локації, а саме в старомонастирському корпусі. Це дуже логічно, бо це найстаріші наші приміщення, ба більше – частина експозиції вже тут розміщена. Тому хотілося показати весь музейний комплекс в одному приміщенні. Ми цю думку проговорювали, але остаточним поштовхом стала заявка на УКФ, яка отримала схвалення», – розповіла Анастасія Анатоліївна.

Читайте також: «Музей – це не лише експонати, його творять люди», – Анастасія Хеленюк

Музей історії Острозької академії складався з однієї великої виставкової зали, яка розміщена в центральному корпусі вишу, а також декількох окремих виставок – іконопису, стародруків, скульптур – а також підземель монастиря капуцинів.

Реалізовуючи вищеназваний проєкт, Музей історії Острозької академії переїхав і розширився. Тепер більша частина експозиції розміщена в старомонастирському корпусі. 

«Це одна з найбільш глобальних змін, яка трапилася в музеї за останній час. Попри те, що ми постійно щось змінюємо, розширюємо, оновлюємо, цей проєкт найбільш масштабний. Його ідея – показати історію Острозької академії в кількох експозиціях.
Раніше в нас була одна зала, де ми повністю показували історію університету. Тепер буде дві тематичні зали, де окремо говоритимемо про давню історію та окремо про історію відновленої Острозької академії. Ми хочемо показати цю історію  в дещо ширшому контексті – не тільки події та люди, які тут були, а й значення Острозької академії у розвитку вищої освіти в Україні», – пояснює Анастасія Хеленюк.

 

В оновленій експозиції музейники вирішили концентруватися не тільки на історії вишу, а й акцентують на значенні Острозької академії в розвитку міста. Саме тому екскурсії для гостей розпочинатимуть зі зали, де розповідають про князів Острозьких – засновників міста, а також перших фундаторів вищої школи в Острозі – Василя-Костянтина Острозького та княжну Гальшку.

«Так ми розповідаємо контекст, у якому взагалі виникла ідея академії. Нам треба пояснити, що на той час у Європі вже функціювали вищі навчальні заклади, друкували книги, тому це був необхідний момент, який став можливий завдяки Василю-Костянтину Острозькому», – ділиться секретами експозиції Анастасія Хеленюк.

Доповнюють експозицію панно авторства київського живописця Юрія Нікітіна. На двох полотнах автор зобразив діячів Острозького осередку XVI – початку XVII століть. Завдяки цьому вдалося візуалізувати відомі образи, зображень яких досі дуже бракувало для певного унаочнення. 

«Я вважаю, що це дуже цікавий складник експозиції, бо так ми візуалізували діячів, які досі були спорадичними образами. Хоча в актовій залі і є настінний розпис із діячами Острозької академії, туристи й гості вишу зазвичай не йдуть в актову залу, а йдуть до музею. Тепер у нас все в одному місці», – доповнює пані Анастасія.

 

Читайте також: «Я з ними усіма знайшов спільну мову», – київський художник Юрій Нікітін малює панно видатних діячів Острозької академії

З-поміж цікавинок, які з’явилися в Музеї історії Острозької академії, – інтер’єрна експозиція. Тут відтворили кабінет першого ректора академії Герасима Смотрицького. «Люди, які туди зайдуть, спробують уявити себе в кабінеті ректора, відчути епоху. Це дозволить більш живо, навіть емоційно, сприйняти нашу давню історію», – пояснює Анастасія Хеленюк.

Крім того, острозькі музейники вдалися навіть до, як самі кажуть, наукової фантастики. Експозицію першої зали доповнила 3D-модель, яка вперше представляє візуалізацію приміщень давньої Острозької академії, адже до наших днів будівлі ОА XVI ст. не збереглись.

 

Друга зала – це 25-річний літопис відродженої Острозької академії у фото, предметах, аудіовізуальних матеріалах. Як наголосила Анастасія Хеленюк, із кожного року існування працівники музею і ректорату загалом вирізнило по одній головній події. Доповнить розповідь про сучасний університет відеоролик.

Читайте також: 445 років українській філології в Острозькій академії: історія крізь спогади очевидців

«Нам вдалося оцифрувати 3000 тисячі кадрів плівок, багато касет…. Тепер відвідувачі музею зможуть побачити минуле вишу, перейнятися подіями й настроєм тих чи тих подій», – розповіла пані Анастасія.

Варто відзначити, що Музей історії Острозької академії, попри те, що його неможливо відвідати без екскурсовода, уже давно входить до різноманітних туристичних маршрутів. За рік музей ОА приймає до 15 тисяч відвідувачів. А в час пандемії інтерес до внутрішнього туризму ще більш виріс.

«Наш музей дуже різноплановий. Той, хто сюди приїздить, обов’язково знаходить щось своє. Хтось цікавиться історією вищої освіти в Україні – він це дізнається, хтось прагне більше дізнатися про Острозьку академію – має таку можливість, хтось зацікавлений Острогом – теж може почерпнути інформацію… Хтось у захваті від стародруків, дехто більшу увагу звертає на галерею… Ця різноплановість, мабуть, і зацікавлює людей», – поділилася спостереженнями Анастасія Анатоліївна.

Читайте також: Студентське місто храмів, синагог і живої історії. Волинська експедиція відвідала Острог

Однак  музей функціює не лише як туристичний об’єкт, а й як освітній простір.

«Наші експозиції розташовані так, що ми можемо використовувати їх як навчальні бази. Тут запросто можна проводити тематичні уроки чи лекції, спілкування тощо. Ми не можемо організовувати такі активності як квести, тому що  музей розташований в університеті, де ні приміщення, ні територія не пристосовані до такого. Але різні інтелектуальні атракції залюбки прийматимемо. До речі, ми вже використовуємо колекції в освітньому процесі – з експонатами працюють студенти, на екскурсію приходять шкільні класи, які вивчають ту чи ту тему», – каже Анастасія Хеленюк.

Отож,  Музей історії Острозької академії тісно пов’язаний із життям самого міста як в історичному контексті, так і в культурному, освітньому й економічному.

«Ми розповідаємо історію Острозької академії. Але це не просто літопис вишу, а й історія громади. Це історія людей, які жили  й працювали тут чотириста років тому, які творили місто двадцять років тому, які змінюють його сьогодні. Тому, думаю, відкриття музею історії Острозької академії в такому форматі – це подія і для громади», – підсумовує Анастасія Хеленюк.

Проєкт «Острозька академія: 445 років історії вищої освіти в Україні» на фініші. Острозькі музейники приймають перших гостей, дотримуючись усіх карантинних вимог. Як тільки карантинні обмеження будуть послаблені, викладачів, жителів громади та всіх охочих чекатиме презентація оновлених і розширених експозицій.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024