Джаніке-Ханум або Як жінка вижила серед чоловіків-тиранів

24 Вересня 2021, 18:15
Джаніке-Ханум 4253
Джаніке-Ханум

Є серед руїн печерного міста Чуфут-Кале в Криму один мавзолей, який береже пам'ять про життя і пригоди Джаніке-ханум – доньки, дружини та сестри ханів і емірів. І життя її – це взірець виживання в часи важкі та буремні, коли її чоловік ішов проти її батька, а брат проти брата.

Отож, кінець XIV століття…

Відбувалося все це за часів правління монголів у Азії. Єдиної степової імперії вже не було, а за вплив на кордоні Азії і Європи сперечалися дві наддержави – Золота Орда та Улус Чагатая. В Орді тоді володарі мінялися майже щороку і західна її частина воювала зі східною. В українських степах правив темник Мамай, а у сибірських – Урус-хан.

Темник Мамай, з яким воював батько Джаніке – хан Тохтамиш
Темник Мамай, з яким воював батько Джаніке – хан Тохтамиш

А в Улусі сходила яскрава зірка світової слави Залізного Кульгавця Тимура або Тамерлана. І приїхав до нього якось молодий Тохтамиш (один із нащадків Чингісхана і претендент на трон Орди) і сказав:

– А давай ти мені допоможеш зайняти престол Орди – і я буду тобі безмежно вдячний! (І винний!)

І Тамерлан такий:

– А давай!

Таким зображують Тохтамиша – батька Джаніке
Таким зображують Тохтамиша – батька Джаніке

Тричі ходив у похід Тамерлан на Орду і тричі він програвав. І аж через 3 роки зміг він прийти до влади: розбив війська дітей Урус-хана і в степах під Феодосією, вбивши Мамая (до речі, того самого Мамая, який за півроку до смерті зазнав поразки на Куликовому полі від Дмитрія Донського).

А ще через два роки Тохтамиш спалив Москву, нагадавши їй, що негарно і небезпечно НЕ ПЛАТИТИ данину Орді. Був у Тохтамиша вірний соратник Едигей. І так вони дружили та поважали один одного, що віддав Тохтамиш за Едигея свою доньку Джаніке. Була ця дівчина однією з п’яти доньок хана. Це не рахуючи ще його восьми синів.

Батьки Джаніке правили в Криму, який був тоді у складі Золотої Орди. І вважається, що її батьківщина – місто Кирк-Ор (майбутнє Чуфут-Кале).

Читайте також: Руські княгині чи європейські принцеси: жінки, які керували Луцьком, Волинню і Європою

Едигей – емір Ногайської Орди і чоловік Джаніке
Едигей – емір Ногайської Орди і чоловік Джаніке

Здавалося б, що ось воно щастя: батько на престолі, чоловік – молодий, активний і відомий емір, і володіння їх безмежні. Але в якийсь момент вирішив Тохтамиш, що нудно йому на місці, і «…чому б не повоювати з колишнім своїм покровителем Тамерланом».

Наївний! Частина його соратників покрутила пальцями біля скроні й у цей махач не пішла. Був серед них і Едигей. Коли Тохтамиш дізнався про це, то від злості …зарубав свою дружину, матір Джаніке. Доньку тільки те і врятувало, що була вона тоді разом з чоловіком.

Едигей підтримав Тамерлана, війська якого за 5 років вщент розбили Тохтамиша, пройшовши від Індійського океану майже до Москви та Києва. Золотій Орді був завданий смертельний удар. Там ще були хани й проіснувала вона ще майже 100 років, але процес пішов.

За наступні 50 років від неї відокремились Казань, Сибір, Астрахань, казахи та Крим.

Читайте також: Як москвичі хотіли, але не змогли захопити Луцьк

Золота Орда в часи Джаніке
Золота Орда в часи Джаніке

Едигей швидко розібрався у ситуації і почав гребти під себе, створюючи свою незалежну Ногайську Орду. Але тоді на Сході діяв жорсткий і чіткий закон: володарем може бути тільки той, в чиї жилах є хоч капля крові Чингісхана. Едигей таким не був, проте його дружина!

Якраз Джаніке і мала стати пропуском для їхніх дітей у світ найвищої реальної і ЮРИДИЧНОЇ верхівки влади. Що для цього потрібно? Свої діти та відсутність конкурентів – братів і племінників Джаніке. І почалася різанина!

Брати Джаніке воювали проти свояка. Едигей теж намагався вбити її. Благо, у самого вже було понад 20 синів. А тут ще конкуренти з інших кланів – нащадків вбитих Мамая і Урус-хана. Та й діти Тамерлана були не проти зайняти чужі землі. Одним словом, «Ігри Престолів» і «Санта-Барбара» нервово курять в куточку!

Читайте також: Коли вперше згадується Луцьк, або що у місті робив перший король Русі

Залізний Кульгавець Тимур, або Тамерлан
Залізний Кульгавець Тимур, або Тамерлан

То один брат оточить десь в Середній Азії Джаніке з сім’єю. Добре, хоч він наказав не чіпати сестру з її дітьми. То Едигей вб’є ще одного її брата. То литовці з українцями розіб’ють кримські війська і мало не дійдуть до півострова. То бідолашна ханша таємно покине чоловіка після чергової спроби отруїти її.

Читайте також: 400 гривень і 4 міста: скільки коштував Луцьк і Володимир 900 років тому

Десь через 10 років Едигей в черговій (16-ій за рахунком!) битві розіб’є війська її батька Тохтамиша, котрий то правив в Сибіру, то переховувався у Литві. Там, в лісах біля Тюмені, і закінчиться його життєвий шлях.

Чоловік Джаніке зрадіє – тепер немає у нього кровних конкурентів і його діти можуть офіційно стати ханами. І не знатиме він, довірливий, що дружина його вже таємно врятувала останнього зі своїх братів – Кадир-Берди.

Цього 3-річного хлопчика привезуть з казахських степів у гори Криму, в місто Кирк-Ор. Де буде він переховуватися 11 років!

Джаніке
Джаніке

У 1416 році Джаніке-ханум однією з перших володарок того часу здійснить хадж до Мекки. Про це буде говорити весь мусульманський світ, а авторитет кримської ханші зросте неймовірно. А чоловік її в тому ж році несамовито сплюндрує пів-України і спалить Київ.

Читайте також: «Невидимі» княгині

Через 3 роки в казахських степах військо Едигея «перестрінуть» загони Кадир-Берди. 14-річний брат його дружини розіб’є його армію, вб’є свояка і сам помре від ран. І Джаніке стане останньою у своєму роду – дітей Тохтамиша.

Вона осяде в улюбленому Кирк-Орі і буде збоку спостерігати, як розвалюється Золота Орда. І ще підтримає свого далекого родича Хаджі Герая у боротьбі за владу в кримських і причорноморських степах.

Хаджі Герай – перший хан незалежного Кримського ханства
Хаджі Герай – перший хан незалежного Кримського ханства

Читайте також: Як волиняни поверталися із кримськотатарського полону

Її не стане у 1437 році. Через 19 років Хаджі Герай остаточно переможе і стане першим ханом незалежного Кримського ханства. Столицею він обере місто Кирк-Ор. Під схилами цього міста буде й похований. І його син збудує два мавзолея – для батька в долині, і для Джаніке на вершині гори.

Дюрбе (мавзолей) Джаніке-ханум стоїть і до наших днів. Проте її тіло не збереглося. На відміну від пам’яті про тендітну дівчину, котра зуміла пережити найгрізніших правителів свого часу!

Дюрбе Джаніке-Ханум в Чуфут-Кале в наші дні
Дюрбе Джаніке-Ханум в Чуфут-Кале в наші дні

P.S. А ще від місця її поховання відкривається неймовірний вид на десятки кілометрів Кримських гір. І спогад про Джаніке летить на її рідними місцями, немов птаха!

P.P.S. Нащадки Залізного Кульгавця Тамерлана завоюють Індію і створять могутню Імперію Великих Моголів. Пра-пра-пра…внучка Мамая, княгиня Олена Глинська, вийде заміж за пра-пра-пра…внука Дмитрія Донського і народить йому сина Івана. Першого московського царя Івана Грозного.

Вигляд з Кирк-Ору на Кримські гори
Вигляд з Кирк-Ору на Кримські гори

Читайте також: В гостях у Роксолани: волинський рукопис про посольство до Стамбула

Нащадками Едигея стануть відомі російські князівські династії Юсупових і Урусових. Один з синів Тохтамиша, брат Джаніке Джелаль ад-Дін, за переказами, в Грюнвальдській битві вб’є головного магістра Тевтонського ордену Ульріха фон Юнгінгена.

Династія Гераїв проправить в Криму понад 300 років. Один з їхніх далеких нащадків Чингіс Герай народиться у 1921 році. 

Він закінчить Єльський університет (його одногрупником буде майбутній президент Джордж Буш-старший), стане одним з наймолодших офіцерів американської розвідки у роки Другої світової війни, автором бестселеру «The Shadow of Power» і керівником російської секції Відділу зв'язку між американськими і радянським командуваннями в Австрії.

Про долю дітей Джаніке нічого не відомо.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024