Проти вандалізму – артпростір, проти асоціальності – спільна праця: проєкт «Friendly City» об’єднав Острозьку громаду

09 Вересня 2021, 18:00
Артпростір «Friendly City» в Острозі оздоблений муралом 3128
Артпростір «Friendly City» в Острозі оздоблений муралом

Острожан не здивувати мистецькими акціями, флешмобами й активностями. Концерти, зустрічі, вистави, кінопокази просто неба й творчі конкурси звично входять у щоденний ритм жителів Острозької міської громади.

Але в липні-серпня 2021 року тут у межах конкурсу соціальних ідей у Рівненській області за підтримки проєкту «Зміцнення міжсекторальної співпраці для соціальної згуртованості (SC3)», яку співфінансують Європейський Союз та Британська Рада в Україні в партнерстві з ГО «Молодіжна платформа», таки створили дещо незвичайне.

Ідеться про артпростір «Friendly City», розташований на Алеї міст-побратимів в острозькому сквері ім. 40-річчя Перемоги. Це місце за лічені години стало улюбленою фотозоною містян, студентів і гостей. Але про все за порядком.

 

Від радянської стіни до витвору мистецтва

Алею міст-побратимів заснували 2017 року. Тоді цю частину парку розчистили, установили камені-знаки з назвами міст-побратимів. Згодом, наповнюючи «дружній простір», тут установили фотозону «Я люблю Острог».

«Торік ішли ми з Іриною Манько додому й глянули сюди – а тут була стара радянська стіна. 44 метри, які треба було як мінімум пофарбувати. Ми подумали: а чому б її не облагородити? Ірина запропонувала не просто пофарбувати, а створити тут мурал – стінопис із особливою філософією для всіх творчих людей», – розповіла начальниця відділу проєктно-інвестиційної діяльності виконавчого комітету Острозької міської ради, одна з авторів проєкту Ольга Стецюк.

На стіні праворуч згодом буде мурал
На стіні праворуч згодом буде мурал

Читайте також: Студентське місто храмів, синагог і живої історії. Волинська експедиція відвідала Острог

Аби втілити задумане, ініціативна група подала розробку на «BurLab. Школа проєкного менеджменту». Але проєкт не виграв. Згодом Ольга Стецюк подала проєкт на програму «Молодь змінить Україну» від Фонду родини Богдана Гаврилишина, але і там острожани не пройшли.

У травні 2021 року Острог став фіналістом конкурсу «Молодіжна столиця України», згодом виборов це звання. Як пригадує Ольга Стецюк, саме того дня, точніше ночі, коли острожани везли в рідне місто звання «Молодіжна столиця України-2020» їй написав Дем’ян Петрик, голова Молодіжної ради з Луцька, запропонувавши податися на конкурс проєктів соціальної дії «Активні громадяни».

Ця спроба була вдалою – проєкт переміг.

«Знаєте, чому ми не перемогли перші три рази, подаючи проєкт? Тому, що тоді розробку подавала я і ще люди, яких я просила приєднатися. Але це так не працює. Коли ви подаєте будь-яку ідею, проєкт чи маєте проблему, над якою треба попрацювати, мусить бути команда людей, які горять, які хочуть це робити. Команда, для якої поточна справа, – щось особливе», – ділиться Ольга Стецюк.

Читайте також: Презентували сім проєктів, які реалізовуватимуть в Острозі

Філософія артпростору «Friendly City»

Створення артпростору «Friendly City» було не просто роботою над муралом чи благоустроєм скверу. Це було командотворення чи точніше сказати – громадотворення.

Як зазначали автори проєкту, в Острозі немає значних ресурсів для розвитку творчих здібностей молоді та студентства, існує проблема нерозкритого потенціалу цих груп. Молодь, яка не знає, як проявити себе, намагається самовиявитися агресивною поведінкою, вандалізмом, асоціальними вчинками.

Робота над створенням муралу насамперед повинна була об’єднати молодь віком 14–35 років, навчити її цінувати спільну працю й берегти спільну власність. Крім того, учасники процесу могли познайомитися між собою та згодом проводити спільні заходи, що розширило б їх змістове та тематичне наповнення.

«Ми хотіли створити мурал, простір, який мав би особливу місію, свою філософію для всіх особливих і творчих людей. «Friendly City» означає місто дружнє до всього: до людей творчих, до людей з особливими потребами, до людей із нестандартним мисленням – вільних і активних», –  додала Ольга Стецюк.

Узагалі артпростір «Friendly City» має стати місцем, де відбуватимуться різноманітні заходи: від імпровізованих фотосесій до молодіжних тусовок, презентацій, неформальних зустрічей.

Варто підкреслити, що створення цього мистецького простору не обмежилося тільки стінописом. Під час реалізації проєкту в Острозі відбувся «БУРчик» (назва походить від волонтерського руху БУР – «Будуємо Україну разом»). Місцеві волонтери потурбувалися про благоустрій парку – відновили лавочки, спільно з ОКП «Водоканал» вирівняли просілий ґрунт. Та найголовнішим етапом роботи стало створення муралу.

Читайте також: Музейний дворик: новий культурний простір Луцька

Ескіз малюнка підготував художник Микола Павловський. Він зобразив головні історико-культурні пам’ятки Острога – Круглу вежу, Богоявленський собор, Замок князів Острозьких, а також синьо-жовтий прапор, який поєднує ці споруди на малюнку, водночас об’єднуючи всю Україну. На 44 метрах паркану також красується синьо-жовтий напис «Україна».

«Цей мурал особливий, адже тут зображений наш прапор. Що може бути цінніше, ніж наша державна святиня? Також тут зображені пам’ятки Острога, відомі всій Україні. Це своєрідний знак єдності», – ділиться Ольга Стецюк.

Читайте також: Молодіжний міст з історичним контекстом: як громада на Рівненщині співпрацює зі словаками

Участь у створенні муралу брав сам Микола Павловський, який наносив основу ескізу на стіну. Розфарбовували малюнок вихованці дорослого (Наталія і Руслан Балаушки, Людмила Шевчук, Ірина Борінова) й дитячого відділення Острозької школи мистецтв, викладачі ОШМ (Наталія Панюк, Любов Грищук), містяни, які ніколи раніше не робили розпису (Тетяна Андрощук, Ірина Церкевич) та інші. Також на благо громади трудилися волонтери Громадської організації «Територія Змін» і Церкви «Спасіння».

 

Мурал створений. Що далі?

«Коли про цей проєкт розказували ще пів року тому, здавалося, що це кумедна ідея, що це навряд чи вдасться втілити в Острозі. Але все вдалося! Тому я безмежно дякую людям, які тут попрацювали, які показують, що якщо трохи докласти зусиль, попрацювати, то нашу громаду можна зробити в рази кращою», – поділився враженнями про роботу Острозький міський голова Юрій Ягодка.

Але на фінальному покритті муралу лаком завершальну крапку автори проєкту не ставлять.

Міський голова Острога Юрій Ягодка. На фоні - новостворений мурал
Міський голова Острога Юрій Ягодка. На фоні - новостворений мурал

Фрагменти муразі зі зображенням пам
Фрагменти муразі зі зображенням пам

Читайте також: Інтерактивний комплекс і квест-кімнати: у Рівному функціонує унікальний музей

В арт-просторі планують проводити зустрічі з творчими людьми – художниками й письменниками громади, тематичні вечори та кінопокази, вечірки «Відкритий мікрофон»; музичні вечори, концерти, презентації…

Одним із перших заходів став показ фільму просто неба. 12 серпня, відзначаючи Європейський день молоді, мешканці Острога та громади зібралися для перегляду стрічки «Ван Гог. На порозі вічності». На фільм прийшло чимало людей, тож покази продовжуватимуть.

20 серпня на артпросторі провели молодіжну «Співанку». У сутінках із ліхтариками й під гітару школярі, студенти – загалом понад 20 осіб – виконували улюблені пісні. Захід став вечором української музики та спілкування.

Читайте також: «Найкращий в Україні». Оксана Забужко похвалила Музей сучасного українського мистецтва Корсаків 

А от прикладом поліфункційного використання артпростору «Friendly City» став вечір його відкриття, який відбувся 23 серпня. Тут, крім офіційної частини, провели концерт, мистецьку вікторину, організували фотосушку світлин із процесу роботи. 

Особливо атмосферним видався концерт під парасолями, адже розпочався дощ, присутні й артисти розгорнули парасолі, але ніхто не розходився.

Із музичними композиціями виступили дуети Оксани Скороход і Тараса Хмарука, Оксани Скороход і Дарини Климчук. Грою на скрипці потішила Анна Лавренюк, на фортепіано майстерно зіграв Натан Топінко. Наймолодший учасник концерту Захар Остапчук грав на гітарі.

Читайте також: В Острозі говорять будівлі: «Вікна історії» – про життя міста ХХ століття і його мешканців

Музика під дощем. На фортепіано грає Натан Топінко
Музика під дощем. На фортепіано грає Натан Топінко

Оксана Скороход і Тарас Хмарук
Оксана Скороход і Тарас Хмарук

Відкриття артпростору
Відкриття артпростору

Мистецтво, свіже повітря і спілкування. Локація під час відкриття артпростору
Мистецтво, свіже повітря і спілкування. Локація під час відкриття артпростору

Частування пловом під час відкриття артпростору
Частування пловом під час відкриття артпростору

«Творіть своє місто самі. Іцініюйте! Змінюйте! З маленьких кроків народжуються великі проєкти. Знайте, що все у ваших руках!» – підсумувала Ольга Стецюк.

Артпростір «Friendly City» став надбанням міста. Тепер молодь Острога і не тільки має ще одну локацію для проведення часу й організації цікавих заходів.

Читайте також: Інтелектуальний образ громади: як у Ківерцях змінюється місцевий музей

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024