Дитбудинок, церква, руїна: у Володимирці занепадає маєток нащадка знаного роду

21 Травня 2021, 18:00
маєток графа Красицького. Наші дні 4689
маєток графа Красицького. Наші дні

Кімнатами колишнього графського маєтку у Володимирці тепер гуляє вітер, його заливають дощі й засипають сніги. Історична будівля дивиться на світ чорними очницями вікон і повільно вмирає.

Про це Район.Вараш дізнався від Yuri Petruniak.

За історичними джерелами, як стверджує Yuri Petruniakставши власником Володимирця, палац збудував на початку ХІХ століття граф Вінсент Юзеф Красицький (нащадок знатного магнатського роду герба Рогаля).


Читайте також: Руїни маєтку Вільгів у Голобах перетворили на «аццьке сміттєзвалище» і розписали матюками

У 1827 році Юзеф Красицький збудував у містечку й католицький костел, який до наших часів не зберігся. Вочевидь, що на той час палац уже існував, хоча різні джерела називають датами його побудови проміжок від 1823-го до 1827 років.

Наступним спадкоємцем маєтку став син графа Вінсента – Фердинанд Юзеф (роки життя 1820-1887) – мирський посередник Луцького повіту, який у1840 році одружився з 16-річною графинею Марією Родзієвічувною (Родзієвіч) гербу Лук.

Марія успадкувала маєток у Грушево (Кобринський район Брестської області в Білорусі), збудований у 1825 році, що був майже копією Володимирецького.

«Можливо, їх зводили одночасно і за одним і тим же проєктом», – припускає Yuri Petruniak.

Граф Фердинанд помер у 1887 році, дружина Марія пережила його на майже 20 років і померла у віці 82 років у 1906-у. Останній із Красицьких, хто володів палацом, був Ян – зять Фердинанда і Марії, за якого вийшла їхня донька Анна.

Наступними власниками маєтку у Володимирці були Каміл і Марія де Пурбе – шановані в Польщі особи.

Каміл де Пурбе приїхав з батьками до придбаного ними сусіднього з Володимирцем Городця у 1880 році. Багата бельгійська родина вподобала до проживання Волинь. Там вони збудували красивий будинок-палацик, відкрили гуральню і пилораму, розгорнули сільськогосподарське виробництво.

Читайте також: Опис старовинної садиби, яку знищили в Луцьку

Каміл у 1910 році оженився на 24-річній графині Марії Мянчиньській. Саме вона і купила в 1914 році маєток Красицьких у Володимирці.

До маєтку, окрім палацу, входили ще гуральня, господарські будівлі (донині не збереглися), орні землі і ліси на майже чотирьох тисячах гектарів. Утім подружжя переважно мешкало в родинній резиденції в Городці, а Каміл наїжджав до Володимирецького маєтку у господарських справах.

У палаці розміщувалися контора і покої управителя справами Володимирецького і Городецького спиртозаводів та сільськогосподарського виробництва.

Під час Першої світової і впродовж 1917-1920 років, коли Володимирець кілька разів переходив до кількох різних влад, палац зазнав спустошення і руйнувань.

У міжвоєнний період палац так і не став родинним гніздом де Пурбе. Його продовжували використовувати для адмінпотреб великого господарства родини. Каміл де Пурбе, будучи одним з ініціаторів створення Сарненського повіту, в 1922 році став повітовим радним (депутатом).

Читайте також: Невідома історія маєтку графів Чарнецьких у Заборолі

Доживали віку подружжя де Пурбе в польському місті Щавніце. У 1944-у там на місцевому кладовищі поховали померлого від хвороб пана Каміла. У 1956-у до тієї ж могили підховали й пані Марію, а в 2005 році – їхнього сина Казимира.

Прихід радянської влади на терени Полісся ознаменувався традиційним грабунком і розоренням колишніх панських маєтностей і націоналізацією. Така ж доля спіткала й палац у Володимирці. До нападу Німеччини на СРСР в палаці розташовувалися місцеві адміністративні установи.

Після війни, як стверджують місцеві жителі, палац не знесли тільки тому, що вирішили розмістити в 1957 році там дитячий будинок. Пізніше там була школа-інтернат. Згодом поруч добудували навчальний корпус, а палацові кімнати використовували для позакласної роботи, була там і музейна кімната.

Деякий час у маєтку розташовувалась контора та склад місцевого колгоспу.

Стрімке руйнування палацу, припускає Yuri Petruniak, почалося з 1997 року, відколи припинили опалення.

З 2002 по 2008 роки в палаці розмістилася місцева православна церква.

«Досі на зруйнованому трикутному фронтоні над головним входом можна побачити хрест. Хоча церква вже 11 років як вибралася з будівлі, хреста ніхто не чіпає. Можливо, вважаючи його останнім оберегом для колишнього палацу, приміщеннями якого тепер гуляє вітер, якого заливають дощі й засипають сніги. Палац з німим докором дивиться на світ чорними очницями вікон, і повільно вмирає…» – резюмує Yuri Petruniak.

1


Читайте також: Знищена вілла в Луцьку: Роман Сушинський дізнався, про долю оселі, в якій мешкав його дідусь

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром