Принцеса Сіаму в інстраграмі: що постить Катерина Десницька

27 Квітня 2021, 17:56
Катерина Десницька у європейському вбранні 3278
Катерина Десницька у європейському вбранні

Непередбачувана доля лучанки Катерини Десницької дивує та вражає. Однак, її ім'я все ще лишається невідомим широкому загалу. Мабуть, це і стало причиною створення її профілю у інстаграмі. 

27 квітня, у день народження принцеси Сіаму родом з Луцька, Район.Історія вирішила детальніше дізнатися про профіль принцеси у популярній соцмережі. Автори, які насправді ведуть профіль Катерини Десницької наразі не розкривають себе широкому загалу, але охоче поспілкувалися з нашими журналістами.

1
 
Перший допис з'явився ще в жовтні 2020 року
Перший допис з'явився ще в жовтні 2020 року

Майбутня принцеса Сіаму народилася у Луцьку в родині голови окружного суду Івана Степановича Десницького. ЇЇ батько помер у 1888 році, тож у вдови Марії Михайлівни залишилося 9 дітей (2 – від свого першого шлюбу, 5 – від першого шлюбу покійного чоловіка та ще 2 спільних). Про життя цієї сім'ї в Луцьку відомо вкрай мало.

Згодом, мати Катерини продала маєтки і переїхала зі сім'єю до Києва. Старших пасинків вона віддала до Київського університету, молодших – до гімназій. Катерина ж здобула освіту у одній із найкращих тогочасних – Фундуклеївській жіночій гімназії (1898-1904).

Узимку 1903 року юна дівчина залишилася круглою сиротою. Після закінчення гімназії Катерина поїхала до Санкт-Петербургу, де навчався її рідний брат Іван. Згодом влаштувалася на курси медсестер у шпиталі імператриці Марії Федорівни.

Доленосна для Катерини зустріч – знайомство із гвардійським гусаром, який виявився сіамським принцом Чакрабонгсе Буфанафом, відбулася у світському салоні пані Храповицької. Врода та скромність Катерини підкорили серце принца ще під час першої зустрічі. Однак, Чакрабонгсе довго приховував своє королівське походження.

Хоч Чакрабонгсе благав Катерину залишитися, наприкінці квітня 1905 року дівчина вирушила до Сибіру, Там вона служила в санітарному поїзді, а за час своєї служби навіть стала однією із найкомпетентніших медичних сестер. До Санкт-Петербурга Катерина повернулася з безцінним досвідом та з трьома бойовими нагородами, серед яких був і Орден Святого Георгія. 

Після повернення до Санкт-Петербургу, між молодими людьми спалахнуло кохання. Однак на шляху кохання були культурні та релігійні перешкоди. Принц сповідував буддизм – Катерина ж була православною. У січні 1906 року Чакрабон закінчив Академію генштабу. Пара поїхала до Одеси, а звідти пароплавом – до Стамбула, де й молодята таємно обвінчалися.
 

Читайте також: Як лучанка стала принцесою Сіаму

Катерину Десницьку не прийняли при дворі, адже королівська родина вважала цей шлюб – мезальянсом. Навіть коли у пари народився син Чула (28 березня 1908) і так напружені стосунки не змінилися.

У 1910 році король Рама V (Чулалонґкорн) помер, і престол під іменем Рами VI посів його старший син Вачпровуд. Він офіційно визнав шлюб свого брата. Тоді Катерина Десницька одержала титул принцеси Сіаму під іменем На Пхітсанулок (за назвою провінції).

В 1911 році Катерина відвідувала Україну, зокрема  Київ та Здолбунів.

Читайте також: У Рівному відкрили виставку про сіамську принцесу з Луцька

Однак в щасливому сімейному житті стався переломний момент, коли 1918 року Чакрабонґсе закохався в принцесу Чаваліт, свою далеку родичку. В королівській родині Сіаму практикували багатожонство, і Чакрабонгсе просив її примиритися із цим рішенням. Катерина ж в свою чергу вимагала розлучення та відмовилася від великих аліментів.

Син Чула Чакрабонс залишився у Сіамі, оскільки був сином спадкоємця престолу. В 1919 році Катерина Десницька переїхала до свого рідного брата Івана в Шанхай. У Китаї жінка працювала в Червоному Хресті.

Невдовзі принц застудився і 11 червня 1920 року Чакрабонгсе помер від запалення легень. Катерина приїхала його поховати.

Катерина придбала будинок в Шанхаї і оселилася там. Через певний час, Катерина Десницька вдруге одружилася. Її обранцем став американський електрик Гарі Клінтон. 

Через японсько-китайські воєнні дії у 1930-х роках подружжя переїхало до Портленду (США). Але й цей шлюб не був успішним, подружжя розлучилося.

Після Другої світової війни, Катерина переїхала до Франції та жила біля Парижу. Саме там мешкала вдова її брата Івана з дітьми. Жінка померла 3 січня 1960 року від серцевого нападу у віці 73 років, але історії з її життя цікавлять та хвилюють і досі.

Її син Чула Чакрабонс здобув освіту в Кембриджському університеті та став істориком. Онука Катерини – Наріса Чакрабон спільно з Ейлін Гантер написали книгу «Катя і принц Сіаму». Це була перша книга, яку переклали з тайської на українську. 

Дописи створюють від імені Катерини Десницької, тож ефект спілкування з історичною постаттю зберігається.

Катерина Десницька не забувала про своє українське коріння.

1
 
 

У «своєму» профілі жінка «розповідає» про сім'ю, дитинство та найцікавіші факти із життя.

Мати Катерини Десницької – Марія Михайлівна Хижнякова
Мати Катерини Десницької – Марія Михайлівна Хижнякова

 

Батько – Іван Степанович Десницький
Батько – Іван Степанович Десницький

 

 

Катерина Десницька та Чакрабонгсе Буфанаф кинули виклик культурі, традиціям та навіть королівській родині.

 

Історія цієї жінки оживає, та тепер на просторах інстаграму. Попереду, ще багато цікавого! 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром