Чи варто переназивати Володимир-Волинський. Цитатник з інтерв’ю історика Віталія Скальського

10 Серпня 2020, 11:00
Віталій Скальський 2055 Джерело: Буг
Віталій Скальський

Із 2015-го року громада міста Володимир на Волині обговорює доцільність переназвати місто офіційно: забрати «Волинський» з назви «Володимир-Волинський». 31 липня на сесії міської ради обранці розглянули проєкт рішення про перейменування міста, але так і не наважилися на такий крок: забракло голосів.

Історик, уродженець Володимира Віталій Скальський розповів про те, чи варто на його думку, перейменовувати місто Володимир Волинський, розповів в інтерв’ю сайту «Буг». 

Переказуємо в кількох цитатах. 

 

З історії. 31 липня Володимир-Волинська міська рада ініціювала процедуру щодо перейменування Володимира-Волинського і винесла відповідний проєкт рішення на розгляд депутатів на сесію Пропозицію відкинути частку «Волинський» від назви древнього міста висунув народний депутат України Ігор Гузь. Відтак Володимиру-Волинському хотіли повернути давню назву Володимир, забравши «Волинський». Була й інша пропозиція від депутата міської ради Ярослава Жука - переназвати княже місто на Ладомир.

 

 *  *  *

«Я історик, я не політик, не депутат, не міський голова, більше того, я навіть не мешканець Володимира-Волинського. Тому зараз говорити про те, як місто має називатися, з мого боку буде не зовсім коректно. Це має вирішувати місцева громада, мешканці, як їм буде комфортно, як їм зручно. Але з другого боку, мені як історику, як уродженцю цього міста, було б приємно, якби воно отримало іншу назву. Власне стало Володимиром, без цієї приставки «Волинський».

Читайте такожСкільки жителів Володимир-Волинського району загинуло під час Волинської трагедії

 *  *  *

«На моє переконання, ця приставка є імперською спадщиною. Само по собі не є погано, що ми маємо якусь спадщину. З часу Російської імперії ми маємо модерне самоврядування, посаду міського голови, модерну (як противагу середньовічній) освіту, залізницю. Тоді, у ХІХ столітті місто отримало зародки промислових підприємств і музей. Зрештою, маємо якісь будівлі з імперського часу». 

 *  *  *

«Якщо місто залишається Волинським, то й надалі перебуватиме в орбіті «русского міра».

 *  *  *

«Я думаю, що потрібно зважати на думку мешканців, також потрібно зважати на думку фахівців у сфері історії й містобудування. Можливо, варто порадитися з людьми сторонніми й далекими від Володимира».

 *  *  *

«Володимир-Волинський – це теж історична назва, бо в історії вона використовувалася. Справа в тому, що в давні часи, перші згадки про місто – це Х-ХІ століття. 
Є найпоширеніша версія про виникнення Володимира: приїхав князь Володимир і збудував замок чи фортецю і заснував біля нього місто. Це не зовсім так. Не було такого, що князь сидить собі в Києві й думає: «Збудую-но я собі нове місто і видам указ, де напишу, як його називати». Назви містам випрацьовувались поступово. І це був тривалий процес. Тобто саме поняття офіційна назва міста це уже ХІХ-ХХ століття. Серед найдавніших назв, найпоширенішою є Володимир. Ця назва зафіксована в руськомовних і україномовних текстах, в наших літописах, зокрема, і в «Повісті минулих літ», і в «Галицько-Волинському літописі». 

 *  *  *

«А ще Лодомер чи Лодомерія. Це насправді – латинська назва нашого міста, бо величезна маса документів в Європі в той час писалася латинською мовою. Відповідно наше місто звалося латиною Lodomeriae Лодомерія. І там вже були різні варіації цієї назви залежно від грамотності, вимови і так далі. Крім того, ми мали величезну громаду євреїв, які наше місто називали по-своєму – לודמיר, Людмір. Для них це було важливо, й зрештою, вони й досі його так називають».

  *  *  *
«Яке слово з цих є правильнішим, історичнішим, чи давнішим – визначити не можливо. Є ось цих три варіанти назв, які зафіксовані в письмових джерелах. Це при тому, що в деяких з них, вона могла бути перекручена літописцями, чи авторами на їхній власний манер до невпізнання. І називати це історичною назвою – не зовсім правильно».

 *   *  *

«В багатьох працях, наприклад Олександра Цинкаловського чи Миколи Теодоровича, є така версія, що коли приєднали в 1795 році Волинь до Російської імперії під час третього поділу Польщі, то нібито був виданий імператорський указ про перейменування нашого міста. Але проблема в тому, що ніхто не бачив текст цього указу. Цілком можливо, що він десь є. Я цього не заперечую».

 *  *  *

«В напівофіційних документах, якихось путівниках, покажчиках ця фраза «Владимир-Волынск» зустрічається десь в другій половині ХІХ століття».

 *   *  *

«Для сучасної України і нашого міста мені здається, що найкраща назва таки Володимир. ...Можливо, навіть, що оця розмова «Володимир чи Володимир-Волинський?» може стати ще однією нашою принадою і заохоченням приїхати сюди. Мовляв «А давайте поїдемо туди і на власні очі подивимось чи Володимир це чи все-таки Володимир-Волинський».

 

Читайте такожВолодимир і Перша світова війна

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024