Які страви готували на Різдво у родині Косачів

25 Грудня 2024, 12:07
Які страви готували на Різдво у родині Косачів 454
Які страви готували на Різдво у родині Косачів
Чимало спогадів проте, як святкували Різдво у родині та які страви готували на Святу вечерю залишила Ізидора Косач.
 
Спогади опублікував Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки.
 
Ізидора Косач писала:
 
«У Свят-вечір на вечері у нас варилися традиційні страви: пісний борщ з грибками та рибою, пиріжки печені з капустою, з рисом і рибою. Вареників у нас не було звичаю цього вечора варити, то вже звичай цей я пізнала пізніше на Поділлі, коли з чоловіком своїм проводила там Різдво (мій чоловік з Вінничини). Також обовязково варили кутю й узвар з різної сушені. 
 
КУТЮ варили з пшениці, а не з ячменю, як то де в кого варять. До куті додавали розтертого маку з медом. Кутю хрещеники носили до хресних батьків, наприклад, до нас син Миколи Лисенка Остап приносив кутю нашій мамі, що була йому хресна мама, а наш Микола (брат мій) носив до Лисенка, бо був хрещеником Миколи Лисенка. Теж приємний звичай! Прийде дитина, подасть маленький поливʼяний горщик куті, а його хресний батько чи мати обдаровують чимось».
 

Ізидора Косач
Ізидора Косач

 
У фондах музею також зберігаються декілька номерів журналу «Наше життя», де подано рецепти, якими користувалася родина Косачів. У свій час ними любʼязно поділилася Ізидора Косач.
 
Так у журналі за листопад-грудень 1971 року, у рубриці «Наше харчування» є розповідь про страви, які готувались на Святу вечерю. Звичайно, першою стравою був борщ, який варили за рецептом баби Лизавети, але замість мʼяса головним складником була риба.
 
Також на столі завжди були пиріжки з різними начинками, а особливе місце займали пиріжки з рибною начинкою. 
 
«Як зауважується у статті – риба була дуже важливою стравою Святвечора. І хоч у Колодяжному у саджавці найбільше водилися вʼюни, одначе на свята «спроводжувалася щука й короп». Рибу подавали у кількох видах, але найкраще, як холодець. Любили Косачі також смажену та фаршировану рибу» – йдеться у повідомленні.
Пиріжки з рибрною начинкою. Рецепт:
 
  • На розчину: 1 горнятко борошна (муки), 1 горнятко літньої води, 3/4 унції дріжджів.
(Унція (лат. uncia) — назва одиниці вимірювання маси, а також міри об'єму рідких тіл і однієї одиниці вимірювання сили, яка не відповідає міжнародній системі одиниць вимірювання. 1 унція (uncia, oz) = 16 драхмам = 437,5 грана, 28,3495231 грама).
  • На тісто: 3 горнятка борошна.
  • На начинку: 3/4 фунта (1 фунт = 0,45359237 кг.) вареної риби, 1 горнятко рижу(рису), 1 цибулина, 1 ложка олії (оливи).
Зладити розчину з борошна, води і дріжджів. Посолити і поставити в теплі, щоб зійшло. Коли підійде, досипати решту борошна і місити на стільниці. Повинно бути таке густе, як на хліб. Коли почне відставати від руки, поставити в теплі, щоб підійшло. Коли вже виросте, посипати стільницю борошном, перемісити тісто ще раз і розкачати його на палець завгрубшки. Покроїти на прямокутники і накладати на них начинку. Завинути тісто і виложити на лист (бляху), посипати борошном. Нехай постоять ще одну годину. Тоді всунути до печі на 325 ст. на пів або 3/4 год. Начинка: Зварити риж. Посікти рибу і посолити. Присмажити цибулю на олії, а на тому всмажити рибу. Коли прохолоне, вимішати з рижом.
 
 

Нагадаємо, що в Україні стартував національний збір на встановлення пам'ятника Олені Пчілці в Гадячі. Мета проєкту – вшанування внеску Олени Пчілки у розвиток журналістики та боротьбу за українське слово за допомогою створення живого простору для об'єднання і збереження національної ідентичності. Збір відбувається на краудфандинговій платформі «Спільнокошт».

 
Коментар
26/04/2025 П'ятниця
25.04.2025
24.04.2025