Традицію приготування затірки на Донеччині внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини України
Міністерство культури та інформаційної політики України додало до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України новий елемент – традицію приготування затірки у селі Крива Лука на Донеччині.
Про це повідомили у пресслужбі Мінкульту.
«Сьогодні найвагоміша загроза для цього елемента нематеріальної культурної спадщини України – російська агресія. Адже носії елемента змушені тікати від війни. Внаслідок ворожих обстрілів село Крива Лука зазнало великих руйнувань», – зазначають у міністерстві.
Страва затірка готується в усіх родинах мешканців села Крива Лука та в місцях їхнього проживання – на інших територіях України й за кордоном. Як розповідають мешканці громади, цю страву споживають як у будень, так і на свята. Впродовж тривалого часу страва була основною у раціоні місцевих жителів.
Люди пам’ятають, як бабусі готували затірку взимку та сушили на печі. Чоловіки виїжджали поле й їм на обід давали страву разом із маслом. Це спогади столітньої давнини, але дослідники-аматори вважають, що затірку готували набагато раніше. Чумаки брали її з собою в дорогу.
Процес приготування страви є тривалим. Спочатку потрібно приготувати тісто. Для цього зазвичай просіювали борошно, у яке по одному вбивали яйця. Потім додавали сіль, перемішували яйця з борошном. Коли тісто можна було «катати», починали затирати. Для консистенції могли додавати трохи молока або води. Перетирали затірку десь пів години, до тієї миті, коли горошини з борошна мали однакову форму і розмір. Далі заготовлення розділялись. Одну частину сушили на печі чи в теплому та сухому місці для подальшого споживання, а другу варили.
Для приготування страви картоплю нарізають кубиками і варять в бульйоні або воді. Тим часом готується засмажка із сала, цибулі та моркви. Коли картопля майже готова, затірку висипають, все розмішують, варять 10 хвилин, додають засмажку. Під час подачі страви в тарілку кладуть шматочок масла. За бажанням додають мелений перець та зелень.
Смакують страву за спільним столом люди різного віку.
Відтепер громада має враховувати рекомендації Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при МКІП про охорону елемента.
Нагадаємо, що загалом міністерство культури та інформаційної політики додало до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України чотири нових позиції:
- Традиції приготування та споживання каші «Зозулі» на Вінниччині;
- Традицію приготування затірки у селі Крива Лука на Донеччині;
- Кавову традицію кримських татар;
- Агир ава ве Кайтарма – традиційний танець кримських татар.