Як працює Центральний державний історичний архів України у Львові

09 Червня 2023, 15:36
Як працює Центральний державний історичний архів України у Львові 668
Як працює Центральний державний історичний архів України у Львові

У Центральному державному історичному архіві України у Львові зберігають понад один мільйон справ Національного архівного фонду.

Напередодні Міжнародного дня архівів начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький зустрівся з директоркою Олесею Стефаник. Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

Олеся Стефаник розповіла про будівлю, у якій розміщені документи, а також провела екскурсію приміщеннями колишнього монастирського комплексу ченців Бернардинів.

«Серед найцінніших документів нашого архіву є три грамоти на бересті з ХІІ століття, папські булли з XIII століття, грамоти польських, волоських, молдавських, угорських володарів з XIV століття, писані на пергаменті. До найдавніших документів міської влади Львова належить фонд магістрату міста, де зберігаються Золота книга міста Львова, книги ради та лави XIV–XVIII століть. У сховищах є також комплекс судових книг Галичини XV–XVIII століть, документи магістратів інших міст та містечок Галичини», – розповіла директорка.

Читайте також: Лист з Риму: як у кінці XV століття повідомили про обрання нового єпископа Луцька

Тут зберігають найбільший в Україні комплекс метричних книг різних віросповідань, який датується починаючи з XVII століття, колекцію гербів, документи різних товариств та організацій. 

З початку повномасштабної війни архівісти доклали всіх зусиль щодо належного та безпечного зберігання документів. 

«Документи з верхніх поверхів перенесені на перші поверхи, упаковані в евакуаційні, вогнетривкі та водонепроникні мішки. Крім того, частина документів складена у спеціальні ящики», – зазначила Олеся Стефаник.

 Унікальні документи зберігаються у вогнетривких шафах-сейфах.

Начальник Львівської ОВА Максим Козицький подякував працівникам Центрального державного історичного архіву України у місті Львові за копітку роботу, а також привітав з професійним святом усіх працівників архівних установ.

«У Міжнародний день архівів дякуємо працівникам цього архіву та усім працівникам цієї надзвичайно відповідальної професії. Ви бережете не тільки українські документи – це світова документальна спадщина, яка також є важливим свідченням того, що Україна була, є і буде важливою частиною Європи. Дякуємо, що робите важливі документи доступними для широкого загалу – завдяки оцифруванню. Цінуємо вашу роботу», – зазначив Максим Козицький. 

Читайте також: Швеція передала засвідчену копію конституції Пилипа Орлика українським архівам

Читайте також: Запустили сервіс, що надає можливість відправити звернення з пошуку репресованого в декілька архівів

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
22.04.2024