Екоциди української природи: злочини, які вчинили росіяни

07 Червня 2023, 16:49
Екоциди української природи: злочини, які вчинили росіяни 845
Екоциди української природи: злочини, які вчинили росіяни
Росіяни винні не лише в геноцидних практиках щодо українських людей, але й в екоциді української природи. Це не перший приклад нищення екосистеми в Україні. 
 
Український інститут національної пам'яті зібрав приклади останнього часу, які були менш гучними, але які засвідчують, що екоцид – це складова практик російських окупантів.
 
У ніч на 6 червня 2023 року російські окупаційні війська підірвали греблю Каховської гідроелектростанції. Вповні осягнути масштаб наслідків цього воєнного злочину ми зможемо згодом. Проте йдеться про одну з найбільших рукотворних екологічних катастроф останнього часу. 
 

Затоплення шахт Донбасу

Так звані уряди самопроголошених Л/ДНР закрили в окупованому регіоні значну частину вугільних шахт. При цьому вони використовували так званий метод «мокрої консервації», за якого зупиняється робота систем водовідводу, що призводить до затоплення шахт. 
 
Це заклало міну вповільненої дії під і без того здеградовану екологію регіону. Тому що води, які заповнюють пустоти у шахтах, вимивають важкі метали й солі з гірничих порід, і врешті стають токсичними. Рано чи пізно така вода може вийти за межі шахти й отруїти і чисту воду, і землю. 
 
Наслідки цього – катастрофічні: від масштабного підтоплення, просідання, засолення ґрунтів до відсутності питної води і техногенних землетрусів. На окупованій частині Луганщини станом на 2021 рік уже фіксували ділянки землі, які нагадували безплідну іржаву пустелю.
 

Аварія на заводі «Титан» у Криму

 
У ніч на 24 серпня 2018 року в окупованому росіянами Армянську на півночі Кримського півострова та в навколишніх населених пунктах усе покрилося маслянистою іржею, яка знищила рослинність. Люди почали скаржитися на головні болі, першіння в горлі, нудоту.
 
Причиною аномалії став викид діоксиду сірки. Це речовина, яку в малих дозах кожен так чи інакше вдихав, адже нею насичений білий димок, який виникає при запалюванні сірника. Проте масштаб викиду на півночі Криму створював пряму загрозу здоровʼю людей (через кілька днів після аварії окупаційна адміністрація розпочала евакуацію дітей). 
 
У районах Херсонської області на межі з Кримом зафіксували отруєння людей і перевищення концентрації токсичних речовин у ґрунтах. За даними ГУР, техногенна катастрофа сталася через дії збройних сил РФ. Російські окупанти відпрацьовували маневри в Криму і влучили у відстійники відходів.
 

Знищення Джарилгача

Наприкінці травня 2022 року російські військові засипали піском перешийок між островом Джарилгач та окупованою частиною Херсонщини, щоб використовувати острів у військових цілях.
 
Джарилгач був найбільшим незаселеним островом Європи з унікальною флорою та фауною. Це, зокрема, акваторія унікальних прибережних груп дельфінів-білобочок й афалін. Також там найвища щільність морських свиней в усьому Чорному морі. Рукотворна дамба загрожує екосистемі Джарилгача та його акваторії.
 
Поруч у національному парку «Джарилгацький» та заповіднику «Асканія-Нова» окупанти організовують сафарі на тварин, убиваючи рідкісні види. У заповіднику взагалі створили полігон і замінували частину територій.
 
 «Асканія-Нова» – унікальний заповідник. Він пережив війни та революції, проте може не встояти під натиском новітнього російського варварства. 
 
За словами директора Віктора Шаповала, є велика загроза, що росіяни розграбують заповідник та вивезуть рідкісних тварин, так само як вони грабували музеї чи архіви на окупованих територіях.
 
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром