У Харкові відкрили памʼятник убитим дітям внаслідок збройної агресії росії

06 Червня 2023, 17:40
Памʼятник убитим дітям. Фото Олександра Магули 480
Памʼятник убитим дітям. Фото Олександра Магули

Один з перших монументів у міському просторі, встановлених після початку повномасштабної війни, у памʼять про загиблих.

Автором монумента, який відкрили в Харкові 4 червня, пише Український інститут національної пам'яті,  є скульптор Михайло Ятченко. Він створив фігури хлопчика й дівчинки в образі ангелів з обгорілими крилами, які злітають над гранітною брилою, що відображає вибух.

«Маленьким янголам, які так рано зустрілись з людською жорстокістю та, на жаль, ніколи не стануть дорослими…», – говорить напис на монументі.

На момент відкриття памʼятника, за офіційними даними, з початку повномасштабної війни загинуло 485 дітей.

Робота над монументом, який розташований на вулиці Сумській, 37, тривала рік. Профінансували його, за повідомленням Харківської ОВА, коштами меценатів. На відкритті памʼятника була присутня перша леді Олена Зеленська.

Поки масштабні проєкти з меморіалізації жертв, подій, героїв війни на рівні держави ще обговорюються – такі памʼятники є відповіддю, способом рефлексії з боку місцевих громад, мистецьких чи інших спільнот щодо трагедій, втрат, болю, які переживає суспільство.

У квітні 2023 року у Львові, на Галицькій площі, відкрили меморіальний фонтан Герою України Дмитру «Да Вінчі» Коцюбайлу та всім добровольцям російсько-української війни.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024