У Буську пом'янули жертв депортацій

06 Червня 2023, 11:05
Біля памятника Скорботи 349
Біля памятника Скорботи
Щорічно бущани приходять до пам’ятника Скорботи, аби віддати данину шани українцям, які постраждали під час депортації з етнічних українських земель. 
 
На днях у Буську біля пам'ятника Скорботи відбулася панахида за постраждалими  внаслідок депортацій українцями. Про це інформує у фуйсбуці Буська міська територіальна громада.
 
У першій декаді червня бущани приходять до пам’ятника Скорботи, аби віддати данину шани українцям, які постраждали у 1944–1951 рр. під час депортації з етнічних українських земель, які зараз перебувають у складі Польщі (Лемківщина, Холмщина, Любачівщина, Південне Підляшшя, Надсяння, Західна Бойківщина). Чимало з цих людей було вбито, знищено цілими селами, інші змушені були під страхом смерті покинути свої домівки, майно та шукати нове місце для проживання.
 
У Буську, як і в інших містах і селах заходу України, досі живі свідки цих трагічних подій, тут живуть наступні покоління переселенців, які з розповідей своїх батьків, родичів знають, що відбувалося у цей жахливий період історії, коли понад 700 тисяч українців позбавили домівок і права жити на рідній землі.
 
Панахиду біля пам’ятника Скорботи відслужив настоятель храму Св.Ап. Петра і Павла, отець-декан ПЦУ Петро Салабай, згадав поіменно усіх невинно вбитих українців із сіл Плазів, Гораєць, Жуків, Костево, Люблинець Новий, Люблинець Старий та інших сіл Закерзоння, загиблих на теренах Любачівщини у 1939–1945 роках, вбитих та замордованих учасників УПА та ОУН.
 
Нагадаємо, що пам’ятник Скорботи в Буську відкрили та освятили 28 листопада 2009 року в пам’ять про жертв голодоморів, депортованих та репресованих родин, синам та донькам Української держави, які віддали своє життя за її незалежність. На пам’ятнику є напис: «Вас вирвали із рідного гнізда та з серця Україну – не зуміли…».
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024