В'ятрович проанонсував книжку волинянки про незламність українців у радянських концтаборах

04 Червня 2023, 11:16
Книжкка Лесі Бондарук «Прямостояння. Українці в особливих таборах ГУЛАГу» 436
Книжкка Лесі Бондарук «Прямостояння. Українці в особливих таборах ГУЛАГу»

Відомий український історик і політик Володимир В'ятрович назвав книжку волинянки Лесі Бондарук «Прямостояння. Українці в особливих таборах ГУЛАГу» найвагомішим здобутком у її творчості.

Щоб зрозуміти джерела української незламності сьогодні, пише він у фейсбуці,  треба знати нашу історію. Зокрема, описану в цій книзі. Вона про тих, хто продовжив боротьбу за свободу навіть у неволі.

«Magnum opus Лесі Бондарук, яка багато років збирала інформацію про становлення і функціонування таборів ГУЛАГу та українців в таборах. Історія від початків табірної імперії 1920-тих, до останнього українського політвʼязня, який вийшов на волю у листопаді 1990», – зазначає історик.

В основі книги, анонсує Володимир В'ятрович далі,  колись секретні совєтські документи з українських та російських архівів, мемуари та спогади колишніх вʼязнів записані самою авторкою. Тут десятки історій чоловіків і жінок, які боролися зі зброєю в руках у лавах УПА, але не зламались у таборах, які перемололи мільйони людських доль. Здавалося б, вічна імперія ГУЛАГ почала тріщати й урешті розвалилася, коли в її межах опинилося надто багато українців. Так само і нинішня російська імперія лусне, при спробі поглинути Україну.

Читайте також: «В мене два досягнення в житті – це моя дитина і ця книга», – Леся Бондарук про нове видання.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024