Волинська ікона: «Старозавітна Трійця» з Луцького району

03 Червня 2023, 17:56
Старозавітна  Трійця 853
Старозавітна Трійця

Ікони Старозавітної Трійці візуально втілюють  догмат про Святу Трійцю і мають два іконографічні варіанти зображення Трійці.

У червні 2000 року до Музею волинської ікони були передані кілька ікон з церкви Архістратига Михаїла села Смолигів Луцького району. Ікона XVIII ст. «Старозавітна Трійця» була забруднена, мала фрагментарні пошкодження фарбового шару, але в цілому порівняно добре збереглася і могла бути використана для експонування  – пишуть на фейсбук-сторінці цього закладу.

Вже у 2005 р. ікона була відреставрована у Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури (Київ) і потім неодноразово використовувалася на виставках у музеї.

Ікони Старозавітної Трійці візуально втілюють догмат про Святу Трійцю. Є два іконографічні варіанти зображення Трійці: Новозавітна Трійця у вигляді Бога Отця, Бога Сина і Бога Духа Святого і Старозавітна Трійця у вигляді трьох ангелів. Саме старозавітна Трійця втілена на волинській іконі народного маляра. Вона має оповідний характер і базується на біблійній розповіді про те, як праотець Авраам і його дружина Сара зустріли біля діброви Мамре трьох мужів (Бут. 18, 1-15).

На іконі три ангели в єдиному пориві повернуті вправо, до Сари, яка стоїть, тримаючи в руках таріль із рибою. Риба – ранній християнський символ, букви грецького слова, що означає рибу складають перші букви слів Ісус Христос, Син Божий, Спаситель. Така ж таріль з рибою стоїть по центру прямокутного столу з трьома масивними ніжками, який одночасно символізує гріб Господній і вівтар храму. Центральний ангел, як іпостась Сина Божого, подається домінантно, вище інших ангелів із піднятою головою, у той час, як голови інших ангелів злегка схилені у пошануванні. Вказівним пальцем правиці цей ангел вказує вгору на Мамврійського дуба, у зеленій кроні якого вписаний срібний трикутник – символ Святої Трійці. Ангел справа лівою рукою доторкується до хліба на тарелі, права рука піднята з відкритою долонею. Ангел зліва правою рукою тримає жезл, лівою вказує на центрального ангела. Ангели одягнені у традиційні хітони і гіматії червоного, синього, вохристого кольорів, у руках однакові жезли-посохи подорожніх. Розгорнуті сіро-білі крила ангелів доторкуються до срібних німбів і ніби огортають їх. 

Примітно, що крила трьох ангелів доторкуються один до одного, але не перекриваються, бувши близько, але незлитно. Ідеї триєдності Бога відповідають зображені на столі три потири, три хліби, три тарілки з трьома ножами. Ближче до краю стола дві ложки та дві невеликі хлібини, які символізують єдність двох начал, двох сутностей, двох природ – божественного і людського, небесного і земного. Лики ангелів молоді, з під рум’яною, великими очима, з чітко промальованими бровами. На противагу їм, Авраам і Сара зображені як люди старшого віку, які у повазі до своїх гостей стоять на колінах (Авраам) і зустрічають гостей на порозі власного дому (Сара). 

Про гостинність господарів свідчить і глек з посудиною: «… і ноги свої помийте, і спочиньте під деревом» (Бут. 18:4). Ця давня традиція знайшла продовження й отримала новий зміст у Новому Заповіті: «Я, Господь і Учитель, умив вам ноги, то ви повинні вмивати ноги один одному» (Ів.13). Як Ісус Христос омив ноги своїм учням перед Таємною вечерею, так у четвер Страсного тижня архієрей омиває ноги 12 священникам у храмі. Традиційна композиція вдало доповнена архітектурним стафажем і пейзажем.

Своєрідне поєднання іконописцем визначеного церковного канону й елементів світськості робить образ самобутнім та оригінальним, наповненим яскравим колоритом і сріблом, символом присутності Божественної сили й благодаті.

Читайте також:  Волинська ікона: «Святий Юрій Змієборець»

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром