Луцька дослідниця читає цикл лекцій про повстання політичних в'язнів у таборах ГУЛАГу

31 Травня 2023, 17:30
Леся Бондарук 640
Леся Бондарук

Міністерство молоді та спорту втілює національний проєкт «Єдина Україна». Його мета поглибити знання з історії України та відкрити для широкого загалу маловідомі факти про наше минуле.

До проєкту долучився й Український інститут національної пам'яті. Про це повідомили на сайті УІНП.

Наприкінці травня – на початку червня співробітниця Західного міжрегіонального відділу Інституту та авторка Район.Історія – Леся Бондарук читає цикл лекцій про повстання політичних вʼязнів у Норильському, Воркутинському та Кенгірському таборах ГУЛАГу до 70-ї річниці початку тих історичних подій.

Читайте також: Повстанець і йог: історія Норильського ватажка Євгена Грицяка

У шести лекціях спікерка розкриває теми:

  • Гулаг та його в'язні,
  • Норильське повстання,
  • Жіноче обличчя Норильського повстання,
  • Воркутинське повстання,
  • Кенгірське повстання,
  • ГУЛАГ і любов.

Нагадаємо, що у квітні Леся Бондарук презентувала книгу «Прямостояння. Українці в особливих таборах ГУЛАГу».

Стежити за графіком лекцій та реєстрацією на них можна в телеграм-каналі проєкту. Там також доступні матеріали попередніх лекцій.

Нагадаємо, що 25 травня виповнилося 70 років, як у таборах радянського ГУЛАГу в Норильську розпочалося повстання вʼязнів. Через два місяці, 19 липня 1953-го, повстали також вʼязні у Воркуті. Люди, увʼязнені радянською владою з політичних мотивів, протестували проти системи пригноблення. 

Українці відіграли у повстаннях знакову роль – вони були їх ініціаторами та активними учасниками. У різних таборах перебіг і завершення повстань були різними. Проте у підсумку протест вʼязнів сприяв демонтажу системи ГУЛАГу, яка, бувши побудованою на рабській праці увʼязнених, відігравала в часи Сталіна ключову роль у радянській економіці.

Читайте також: У Києві відзначили 70-річчя початку повстань у ГУЛАГу

У 2022 році співробітники Інституту провели сім лекцій для внутрішньо переміщених осіб у межах онлайн-проєкту «Єдина Україна».

Читайте також: Кенгірський бунтар: історія священника-бандерівця з Волині

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024