Вишитий рушник із Житомирщини передали Меморіалу жертв геноциду в Руанді

29 Травня 2023, 16:21
Вишитий рушник із Житомирщини передали Меморіалу жертв геноциду в Руанді 407
Вишитий рушник із Житомирщини передали Меморіалу жертв геноциду в Руанді
Рушник, який команда Музею Голодомору привезла із нещодавньої поїздки на Житомирщину, тепер зберігатиметься в Меморіалі жертв геноциду в Руанді. 
 
Його передав до меморіального комплексу під час офіційного візиту міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Про це повідомив Музей Голодомору.
 
В середині травня команда музею побувала в селі Ходорків на Житомирщині, де мешкає 102-річна Любов Ярош. Тоді вдалося записали ще одне інтерв'ю та отримати в дар рушник, який вона особисто вишивала (тепер він зберігатиметься в Музеї Руанди як нагадування про Голодомор-геноцид в Україні), а також кошик із березової кори, якому більше ста років.
 
Допис про передачу рушника розмістив й Дмитро Кулеба в інстаграмі.
 
«Цей рушник вишила українка, яка пережила Голодомор. Вчора ми передали його Меморіалу жертв геноциду в Руанді 1994 року. Любові Ярош 102 роки. Вона і сьогодні допомагає плести масксітки для ЗСУ, а троє її онуків воюють. Цей рушник вона передала спеціально для моєї поїздки. Це знак солідарності українського народу з руандійським. Ми поділяємо їхній біль, бо самі пережили геноцид», – написав Дмитро Кулеба.
 
Водночас міністр наголосив на важливому сучасному контексті руандійського досвіду в подоланні проблем у постгеноцидному суспільстві. Йдеться про покарання за пропаганду та притягнення розпалювачів геноциду до відповідальності.
 
«Російські пропагандисти обовʼязково будуть покарані за розпалювання геноциду, як колись до відповідальності було притягнуте руандійське Вільне радіо і телебачення тисячі пагорбів», – наголосив міністр.
Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024