Херсон: одному з найпопулярніших у місті парків – Шевченківському, понад 230 років

27 Травня 2023, 16:45
Олександрівський парк у Херсоні 609
Олександрівський парк у Херсоні

Розповідь про один з найстаріших і найпопулярніших парків міста.

Олександрівський парк у Херсоні був закладений у 1785 році на високому й ще пустинному  березі Дніпра, між військовою фортецею і Грецьким передмістям. Про це йдеться на фейсбук-сторінці Херсонського обласного краєзнавчого музею.

Місце для парку, зазначається в дописі, було вибране невипадково. Він став центром молодого міста, а з його висоти відкривався мальовничий вид на Дніпро та зарослий очеретом болотистий міський берег. Але з часом парк занедбали, а дерева вирубали.

У першій половині ХІХ століття на його території облаштували парадну площу і до 1868 року тут проводили кінні перегони.У 1869 році віцегубернатор Денис Карнович прийняв рішення про відновлення парку. Впродовж декількох років парк був відновлений і на честь свого улаштовувача дістав першу назву – Денисівський. Планування його алей з незначними змінами збереглося до наших днів. 

Близько 10 років громадський парк називався Денисівським. На засіданні Херсонської міської думи 9 січня 1880 року його перейменували в сад Олександра II. За однією з версій тоді ж ухвалили в пам'ять 25-річчя царювання імператора посадити в центрі саду дуба й обнести його залізними ґратами. А в 1897 році серед алей і дерев, що виросли, з'явилися павільйони для естради та буфета.

 Сад обкопали глибоким ровом від корів, що бродили по місту без нагляду, і свиней. Були встановлені години для відвідування парку, що, звичайно, не сподобалось містянам, які нарікали на те, що охорона вже близько 11 години вечора починала видаляти з саду публіку.

Олександрівський парк користувався особливою популярністю. Часто тут влаштовували народні гуляння на свята.

Впродовж свого існування він декілька разів змінював назву. З 2016 року парк називається Шевченківським.

Хоча нині херсонські парки та сквери є небезпечними для прогулянок, херсонці вірять, що скоро вони заповняться людьми. 

Читайте також:  Локальна ідентичність: на Херсонщині встановлений найбільший пам’ятний знак кавуну

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром