Порушення багатовікових традицій: як Роксолані вдалося одружитися із султаном Сулейманом

26 Травня 2023, 14:19
Парні портрети Сулеймана і Роксолани Маттео Пагані 1550-х років 2142
Парні портрети Сулеймана і Роксолани Маттео Пагані 1550-х років

Роксолана зробила революційні зміни не лише в султанському гаремі, а й у суспільстві Османської імперії. Саме вона стала зачинателькою такого явища як «Жіночий султанат», за якого дружини султанів протягом століття впливали на політку держави.

Свого часу їй вдалося здійснити нечуване – колишня невільниця стала законною дружиною султана Сулеймана. Ця подія неабияк сколихнула суспільство, адже із завоюванням Константинополя 1453 року правителі Османської імперії припинили одружуватися.

Читайте також: Любовні листи Роксолани

Роксолана. Тиціан. 1550-і роки. Музей братів Рінглінг (США)
Роксолана. Тиціан. 1550-і роки. Музей братів Рінглінг (США)

З часом вони поневолили сусідні тюркські племена, тому потреба укладати з їхніми правителями політичні союзи відпала. З кінця ХV століття султани почали співмешкати без зобов’язань із наложницями гарему, сини яких ставали претендентами на трон. Роксолана першою порушила цю традицію.

З посиланням на те, що рабиня, якою вона була, не може чинити добрі справи (будувати мечеті, школи, лікарні та водограї у Мецці, Медині й Стамбулі), султан таки звільнив її з рабства. Ставши вільною мусульманкою, Роксолана не могла мати позашлюбних інтимних стосунків. Так вона заохотила Сулеймана, всупереч традиціям, узяти із нею шлюб.

Читайте також: Феміністка Роксолана

Султан Сулейман і Роксолана. А. Хікель 1780 р.
Султан Сулейман і Роксолана. А. Хікель 1780 р.

Шлюб султана Сулеймана із Роксоланою відбувся наприкінці травня 1534 року пишно відсвяткували в Стамбулі, про що свідчить запис у щоденнику від працівника генуезького банку Св. Георга: 

«Цього тижня у цій столиці сталася небувала подія, абсолютно безпрецедентна в історії султанів. Великий повелитель Сулейман узяв собі за дружину як імператрицю полонянку з Русі на ім’я Роксолана. Їхній шлюб супроводжувався величним святкуванням… Тут багато говорять про весілля, але ніхто не наважується сказати, яке воно має значення».

На той час Роксолана стала найбагатшою та найвпливовішою жінкою Османської імперії.

Читайте також: Зачинателька «Жіночого султанату»: Роксолана у творах художників

Портрет Роксолани в колекції британської королівської родини
Портрет Роксолани в колекції британської королівської родини

Читайте також: «Весна мого життя»: як султан Сулейман переживав втрату Роксолани

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром