У Нідерландах та Фінляндії запустили нові україномовні аудіогіди

25 Травня 2023, 14:07
У Нідерландах та Фінляндії запустили нові україномовні аудіогіди 615
У Нідерландах та Фінляндії запустили нові україномовні аудіогіди

Перша леді України Олена Зеленська у присутності Королеви Нідерландів Максими запустила україномовний аудіогід в амстердамському Rijksmuseum. Це 65-й аудіогід у межах проєкту із запуску україномовних аудіоекскурсій у визначних пам’ятках планети.

Про це повідомляє Офіс президента.

Озвучила гід відома нідерландська актриса українського походження Вікторія Кобленко. Крім аудіогіда, доступна також відеоекскурсія українською мовою. Її створила українська режисерка та сценаристка Марія Пономарьова, гідом стала українська художниця Наталія Владичко, яка працює в цьому музеї.

Rijksmuseum – один із найбільших і найвідоміших нідерландських музеїв, аудіогід у цьому закладі став третім у країні.

«Для наших народів це означає краще розуміння не тільки в питаннях мистецтва. Для нас це важливо ще й тому, що за рік російського вторгнення ворожими бомбардуваннями в Україні знищено понад 300 музеїв. Від російського нападу гинуть та страждають не лише люди, а й об’єкти мистецтва. І водночас саме мистецтво дає нам надію, що людський дух завжди переможе руйнування та грубу силу. Ми в Україні відстоюємо не лише себе, а й те, щоб ніде у світі таке не повторювалося, щоб ані люди, ані витвори мистецтва не зазнавали агресії», – наголосила Олена Зеленська.

Вона подякувала керівництву музею та Посольству України в Нідерландах за реалізацію проекту.

Нагадаємо, що україномовні аудіогіди вже в музеях Мауріца Корнеліса Ешера в палаці Ланге Ворхаут та колекціонера й мецената Абрагама Бредіуса.

Крім того, напередодні за сприяння Посольства України у Фінляндії відкрили український аудіогід на одній із найбільших і найважливіших туристичних локацій Фінляндії – острові-фортеці Суоменлінна (Свеаборг)

Це морська фортеця, розташована в Гельсінкі. Її будівництво почалося в середині XVIII століття. У 1991 році Суоменлінну включили до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО задля збереження для майбутніх поколінь як прикладу фортечної архітектури XVIII століття у Європі.

Читайте також: У Данії запустили україномовні аудіогіди на автобусних і човникових екскурсіях

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром