Старовинна картина із краєвидом Володимира повернулася до рідного міста

22 Травня 2023, 14:41
Презентація картини. Фото Ганни Доскоч 1168
Презентація картини. Фото Ганни Доскоч

З нагоди Міжнародного дня музеїв у Володимирському історичному музеї відбулася презентація картини із міським краєвидом Володимира.

Історія про те, як артефакт потрапив до музейної колекції є дуже цікавою. Житель Брістоля – Пол Брендон сконтактував із директором музею Володимиром Стемковським і запропонував передати цінну мистецьку річ. 

Один із родичів іноземця, у часи Першої Світової війни був звільнений із полону, повертався додому в Угорщину. Ймовірно, тоді він створив краєвид одного із міст Західної України, через яке проходив. 

Згодом родичі Пола Брендона переїхали з Угорщини до Великої Британії й разом із деякими домашніми речами перевезли й сімейну реліквію – акварельну картину із міським зимовим пейзажем.

Читайте також: Володимир часів Першої світової війни

Зимовий Володимир. Фото Ганни Доскоч
Зимовий Володимир. Фото Ганни Доскоч

Цю річ у сім'ї Пола Брендона передавали з покоління до покоління – бабуся подарувала її хлопцю на день народження. Життя склалося так, що чоловік працював у різних країнах і на різних континентах, але картину завжди возив із собою як найдорожчий скарб.

Одного разу він прочитав напис у куточку, де зазначалося «Володимир-Волинський. 1917 р.». Чоловік зрозумів, що на пейзажі зображено волинське місто і так розпочав спілкування з директором музею Володимиром Стемковським.

Читайте також: «Мені дуже добре і спокійно у Володимирі»: польський поет-авангардист присвятив вірш місту

Фото Ганни Доскоч
Фото Ганни Доскоч

Він вирішив, що картина повинна повернутися до рідного міста – Володимира, де її створили століття тому. Пол Брендон узгодив усі законодавчі моменти з Британською радою мистецтва, а Володимир Стемковський консультувався з українським посольством Великої Британії.

На акварелі – кілька будинків, і людей, які йдуть по снігу. Володимир Стемковський припускає, що краєвид, зображений на малюнку, знаходився між сучасними вулицями Роксолани (Староєврейська) і Данила Галицького.

Презентація картини відбулася 18 травня у виставковій залі історичного музею. Про її історію розповів Володимир Стемковський. 

Читайте також: Провулок Володимира на фото 1917 року

Фото Ганни Доскоч
Фото Ганни Доскоч

Власник мистецької крамниці «Арте» Володимир Кравчук зауважив, що картина виконана на коштовному папері, якісними фарбами, тому і збереглася до наших днів в доброму стані. Зрештою, і самі господарі доклали для цього зусиль.

Тепер картина зберігатиметься в музеї. Через 106 років старовинна картина повернулася до рідного міста Володимира.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром