У Рівному обговорювали антиросійську та антирадянську позиції Уласа Самчука

21 Травня 2023, 09:44
Біля старого фортепіано 506
Біля старого фортепіано

Письменник Улас Самчук принципово не сприймав  більшовизм і радянську владу,  жорстко критикуючи у своїх творах політику тогочасної «червоної москви». 

19 травня в Літературному музеї Уласа Самчука відбулася літературно-музична академія «Біля старого фортепіано» – про це йдеться на фейсбук-сторінці Рівненського обласного краєзнавчого музею. 

Відкрив захід Микола Федоришин із доповіддю «Улас Самчук проти Москви», в якій він розповів присутнім про принципове неприйняття письменником більшовизму та радянської влади; зачитав уривки творів Самчука, в яких він жорстко критикував політику тогочасної «червоної москви». 

Доповідач зазначив, наскільки актуальними та пророчими виявилися слова українського Гомера ХХ століття.

Він також подякував Катерині Сичик, голові Рівненського міського об’єднання «Просвіта», сім’я якої зробила цінний подарунок для Літературного музею Уласа Самчука – сучасний телевізор. Подарунок родина Сичиків присвятила до Міжнародного дня музеїв, що відзначався напередодні.

Відтак відбувся концерт вокальної музики та поезії студентів кафедри пісенно-хорової практики та постановки голосу і вихованців кафедри театральної режисури (концертмейстери Інна Тарчинська та Анжела Мазур). Автор ідеї та художній керівник – заслужена працівниця культури, доцентка Галина Швидків. Талановиті студенти декламували вірші Л. Костенко, В. Стуса, С. Жадана та ін. Також у їхньому виконанні звучали чудові музичні композиції української та світової музичної культури.
 
На завершення молодь зворушила присутніх щемливим виконанням популярної ліричної пісні часів російсько-української війни «Біля тополі», присвяченої українським військовим, які загинули за Батьківщину.
 
 
 
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром