Запустили сервіс, що надає можливість відправити звернення з пошуку репресованого в декілька архівів

19 Травня 2023, 16:19
Запустили сервіс, що надає можливість відправити звернення з пошуку репресованого в декілька архівів 749
Запустили сервіс, що надає можливість відправити звернення з пошуку репресованого в декілька архівів

До Дня пам’яті жертв політичних репресій, Архів національної пам'яті запустив сервіс, що надає можливість українцям за 5 хвилин надіслати звернення з пошуку інформації про репресованого відразу в усі українські архіви, де можуть міститися такі відомості.

Про це повідомили на сторінці архіву.

Для того, щоб надіслати звернення варто лише заповнити спеціальну форму на сайті Архіву і система автоматично розішле звернення у декілька архівів.

Читайте також: Кенгірський бунтар: історія священника-бандерівця з Волині

Заява надсилається до Галузевого державного архіву Служби безпеки України та Галузевого державного архіву Міністерства внутрішніх справ України. 

Також у формі можна надіслати звернення до державних архівів областей та ліквідаційних комісій управлінь МВС України (Головних управлінь Національної поліції) в області за місцем народження, проживання та арешту репресованого (не більше трьох).

Заявники можуть додати наявні у них електронні копії документів (довідка про реабілітацію, довідка з місця відбування покарання, відповіді з інших архівів тощо). Копія звернення автоматично надсилається на вказану у формі електронну пошту заявника.

Завдяки новому сервісу комунікація між українцями та архівами стає значно простішою. 

Читайте також: «Архіви, які були створені, щоб поховати історію, допомагають відновити її», – Ігор Кулик

«Більше не потрібно шукати точні назви архівів та їхні електронні адреси, хвилюватися чи правильно заповнене звернення та самостійно надсилати листи в установи. Якщо у заявників виникнуть додаткові питання, кожен охочий може звернутися до нашого Архіву. З 2020 року працівники установи безкоштовно допомагають знайти відомості в різноманітних базах даних, а також визначити потенційне місце зберігання архівної слідчої справи на репресованого», – йдеться в повідомленні.

На Youtube-каналі Архіву також доступні п’ять відеороликів, які навчають самостійно шукати інформацію про репресованого комуністичним тоталітарним режимом в онлайн базах даних та архівах.

Читайте також: Архів національної пам’яті презентував освітні відеоролики про пошук репресованих

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024