Презентують виставку, яка присвячена історії Другої світової війни та Голокосту на Західній Волині

18 Травня 2023, 16:54
Група євреїв перед розстрілом під охороною німецьких жандармів та місцевих поліцейських, околиці містечка Катербург (нині Катеринівка), 1942 рік. Джерело: Архів управління СБУ в Тернопільській області 777
Група євреїв перед розстрілом під охороною німецьких жандармів та місцевих поліцейських, околиці містечка Катербург (нині Катеринівка), 1942 рік. Джерело: Архів управління СБУ в Тернопільській області

У Рівненському обласному краєзнавчому музеї восени презентують виставку, присвячену історії Другої світової війни та Голокосту на Західній Волині. У виставці представлять події 1939–1945 років на території теперішніх Волинської, Рівненської та півночі Тернопільської областей. 

Про це Район.Історія повідомили організатори.

Виставку реалізує громадська організація «Після тиші» спільно з Рівненським обласним краєзнавчим музеєм та Рівненським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти за підтримки Фонду EVZ (Відповідальність, Пам’ять, Майбутнє). 

Автори виставки хочуть розповісти, як екстремальне насильство часів Другої світової війни вплинуло на пересічних мешканців регіону. Добу радянських та нацистських репресій представлять з перспектив людей різного етнічного та соціального походження, політичних переконань та індивідуальних досвідів. 

Для цього опрацьовують спогади очевидців та очевидиць, щоденникові записи, світлини, інші документи з українських та закордонних архівів. Багато з них будуть вперше представлені в Україні. 

Читайте також: Створили онлайн-архів із фотографіями українських остарбайтерів

Автори закликають тих, хто пам’ятає часи Другої світової війни у Західній Волині або володіє сімейними архівами з тих часів, відгукнутися, поділитися спогадами та матеріалами для виставки. Кожне свідчення, яке вдасться задокументувати, допоможе більше дізнатися про ті часи.

«Через призму людських доль, історій пересічних родин різних національностей, ми переосмислюємо загальнолюдську трагедію, спричинену політикою двох тоталітарних держав. Коли нині росія демонструє цілковиту спадкоємність радянського режиму, з усіма найогиднішими його проявами, ми вкотре акцентуємо увагу на мільйонах понівечених життів. Виставкою й розробленою освітньою програмою, робимо спробу відійти від загальноприйнятої моделі трактування подій Другої світової війни, зосереджуючись на раніше замовчуваних її аспектах», – зазначила історикиня, заступниця директора Рівненського обласного краєзнавчого музею Тетяна Самсонюк.

Читайте також: Колківська республіка в спогадах чекістів

Виставка буде мобільною, після експонування у Рівненському обласному краєзнавчому музеї її планують представити у краєзнавчих музеях регіону. У межах виставки також розробляють освітню програму для вчителів суспільно-гуманітарних предметів місцевих шкіл.

«Виставка й освітня програма до неї будуватимуться на основі принципів багатоперспективності й суперечливості минулого. Ми маємо припинити «навчати» єдино правильну історію через примус дітей до зазубрювання великої кількості дат і подій (як роблять наші північні та східні сусіди). Наш підхід – критичне осмислення історії Другої світової війни на Волині, себто поєднання історичної освіти й формування навичок критичного мислення», – розповів координатор проєкту, історик Петро Долганов.

Читайте також«Мнемоніка» реалізує новий проєкт

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром