Марама: у Луцьку презентували головний убір кримських татарок

17 Травня 2023, 11:21
Марама: у Луцьку презентували головний убір кримських татарок 1760
Марама: у Луцьку презентували головний убір кримських татарок

У Волинському краєзнавчому музеї відбулася презентація головного убору кримських татарок – марами. Захід пройшов у вівторок, 16 травня.

Презентацію відвідала й журналістка Район.Історія.

Завідувачка відділу етнографії та народних промислів Волині Людмила Мірошниченко-Гусак ознайомила присутніх з традиціями кримських татарок. Марама – один із найбільш важливих головних уборів. Її одягали заміжні жінки або ж жінки літнього віку.

Читайте також: «Моя УПА»: у Луцьку презентували книгу-сповідь

Людмила Мірошниченко-Гусак
Людмила Мірошниченко-Гусак

Зразок марами працівники музею віднайшли випадково під час оцифрування музейної колекції вишитих рушників. Серед тканин вони знайшли вишивку, яка разюче відрізнялася від поліських, волинських орнаментів. 

Єдине, що вдалося віднайти у науковій літературі, це те, що предмет надійшов до музею у 1982-му році, як власність кріпосної Варки зі Словенського повіту, тому почали шукати аналогії й розіслали фото тканини майстрам, аби ті розпізнали техніку вишивки. 

Читайте також: Кримськотатарський орнамент внесли до списку ЮНЕСКО

Наукові співробітники музею звернулися до дослідника української вишивки та працівника музею Івана Гончара Юрія Мельничука. Він і зробив висновок, що то кримськотатарська марама. У цьому дослідженні музею також допомагала громада кримських татар.

Читайте також: Оцифрували малюнки пам'яток Криму архітектора Павла Голландського

Презентована марама датується початком ХІХ стoліття. ЇЇ створили з бамбака – домотканого тонкого бавовняного полотна. Техніка вишивання – «в прикріп». Досить складна, зазначає Людмила Мірошниченко-Гусак, бо на прохання відтворити новий зразок такого шитва, майстрині відповіли, що це дуже довга і кропітка робота.

Про те, як марама могла з’явитися на теренах Волині, розповіла голова громадської організації «Маріфет» Султаніє Зейнідінова.

Читайте також: З'явився перший англомовний онлайн-курс про історію Криму та кримських татар

Голова громадської організації «Маріфет» Султаніє Зейнідінова
Голова громадської організації «Маріфет» Султаніє Зейнідінова

Ще з XIV століття кримські татари проживали на території Волині, Польщі, Білорусі. Тому їх назвали «західні татари». 

«Вони були шляхтою, сповідували іслам, але через асиміляцію почали втрачати свою мову. Мусульманська література була написана білоруською арабицею. Збереглося кримськотатарське кладовище у селі Ювківців. Вихідці з цього села носять прізвища характерні для кримських татар», – зазначила Султаніє Зейнідінова.

Читайте також: На службі у князів: як захищали та чим допомагали волинські татари

Цікава особливість: представлена марама досить коротка для традиційної шалі. Тканина має повністю закривати кисті рук. Отже, вірогідно, що ця шаль була призначена для незаміжньої дівчини – їм дозволялося одягати мараму, що доходила до плечей.

Круговий візерунок служив для захисту від зурочення й мусив закривати аврат – частину тіла від пупка до колін. Ще однією особливістю є те, що зверху марами з музейної колекції вишите сімейне дерево. Зазвичай, цей символ вишивали на чоловічих поясах. 

Читайте також: Boysunmağan: в Україні записали єдиний у світі кримськотатарський бойовий марш

На головних уборах мала зберігатися не рівна кількість вишитих композицій. А вже прикраси для дому – едж’я розшивали парною кількістю композицій.

«Найрозкішніша вишивка була в Бахчисараї. Найкращі майстрині вишивали геометрику. І цей візерунок був дуже схожим на українську вишивку. Тому були випадки суперечок українських жінок та кримських татарок, з приводу того, кому належить геометрика», –  розповіла Сулейманіє Зейнідінова.

Для головного убору використовували шовк природних кольорів і льон. Наприкінці презентація голова ГО «Маріфет» подарувала музею книгу «Західні татари» українського сходознавця Михайла Якубовіча.

Читайте також: Репресії тривають і сьогодні: у Луцьку відкрили фотовиставку «Історії з окупованого Криму»

Тетяна МАРКОПОЛЬСЬКА

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром