У Луцьку відкрили музей-лабораторію

16 Травня 2023, 16:05
У Луцьку відкрили музей-лабораторію 551
У Луцьку відкрили музей-лабораторію

У Волинському медінституті відкрили музей-лабораторію пам'яті хірурга та засновника ендокринологічної служби Волині Володимира Чоп’яка.

Про це повідомляє пресслужба Волинської обласної ради.

«Це справжня лабораторія історії творення та становлення медицини нашого краю. Тут представлені прилади, з якими працював наш земляк, його книги, нотатки. Вклад Володимира Чоп’яка в лікарську справу Волині неоціненний, і я переконаний, що студенти, майбутні лікарі, мають знати та вивчати практику своїх попередників», – зауважив голова облради Григорій Недопад.

В.о. ректора інституту Тетяна Пастрик зазначила, що створення цього простору в закладі стимулюватиме студентів пишатись здобутками відомих волинських лікарів та спонукатиме їх до глибшого вивчення медичних спеціальностей.

Володимир Чоп’як був випускником Луцького медичного училища, здобув лікарський фах, працював хірургом у Луцькій міській лікарні. У 1959 році Волинську область визнали ендемічною зоною по зобу. 

Володимиру Чоп'яку доручили налагодити нову спеціалізовану медичну допомогу пацієнтам і очолити ендокринологічну службу області.

Читайте також: Історія Нововолинської міської лікарні в іменах та ретро світлинах

Через кілька років його стараннями звели поліклініку і стаціонарний корпус. Будівництво велось за підтримки доброчинців. У диспансері Володимир Чоп’як також збудував оранжерею, де круглий рік вирощувались овочі, шампіньйони, квіти. Заклав і фруктово-ягідний сад, плантації лікарських трав, два ставки.

Волинський обласний ендокринологічний диспансер неодноразово визнавався найкращим в Україні. За значні заслуги в розвитку медицини Володимира Чоп'яка нагородили багатьма державними відзнаками. У 1979 був представлений до звання «Заслужений лікар», але передчасна смерть не дозволила отримати цю нагороду.

У музеї НДІ ендокринології та обміну речовин НАМН України в Києві також є стенд, присвячений пам’яті Володимира Івановича Чоп’яка – засновника та одного з найкращих організаторів ендокринологічної служби в Україні.

Читайте також: Іменем видатної лікарки Уляни Сяркевич назвали вулицю у Турійську

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром