У Рівному відкрилася благодійна виставка-продаж картин відомих художників

12 Травня 2023, 17:50
На відкритті виставки 790
На відкритті виставки

Зібрані кошти від продажу картин будуть спрямовані на потреби ЗСУ.

12 травня в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття благодійної виставки-продажу картин відомих художників Антона Весельського та Леоніда Ковриги «Разом до перемоги» – інформують на сайті цього закладу. 

Директор музею Олександр Булига, ідеться в повідомленні,  тепло привітав усіх, хто завітав на захід та долучився до важливої справи, поєднавши любов до мистецтва з підтримкою наших захисників. Директор підкреслив, що картини можна придбати як для себе, так і викупити як подарунок для музею, якщо буде таке бажання. 

Далі він запросив до слова організаторку виставки – Тетяну Міненко, яка розповіла гостям заходу цікаві деталі біографій відомих художників, чиї картини пропонуються до благодійного продажу – Антона Весельського та Леоніда Ковриги. 

Антон Мар’янович Весельський народився на Житомирщині 13 січня 1936 р. З дитинства займався малюванням. З 1966 року брав активну участь у виставках українських самодіяльних художників місцевого, обласного та республіканського рівнів, став Лауреатом ІІ Всесоюзного фестивалю самодіяльної творчості 1987 року. Жив і працював на Рівненщині. 

Леонід Леонідович Коврига народився на Рівненщині 25 лютого 1959 р. Закінчив географічний факультет Львівського державного університету ім. І. Франка, працював у науково-дослідному секторі ЛНУ, Науково-дослідному центрі аерокосмічних досліджень і екологічного моніторингу та в Інституті народознавства АН України,. Живе у Львові. Брав участь у спільних художніх виставках у Палаці мистецтв у Львові (1996), Львівському історичному музеї (1997), Державному історико-археологічному заповіднику «Стародавній Київ», має у своєму активні ряд персональних виставок.

 Також Тетяна зазначила, що на виставці «Разом до перемоги» представлено 35 картин художників, серед яких лісові та міські пейзажі, натюрморти, жанрові сцени.

Наступним виступив голова Рівненського обласного об'єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка та директор Рівненського інституту КУП НАН України Іван Вєтров. Саме в Київському інституті права було вперше організовано благодійну виставку-продаж картин Леоніда Ковриги і не в останню чергу завдяки Івану Вєтрову ця ініціатива продовжилася в Рівненському обласному краєзнавчому музеї. 

Вєтров висловив вдячність Леоніду Ковризі, котрий погодився надати свої роботи для цієї благородної та важливої справи, розповів присутнім на відкритті, що проведення різноманітних мистецьких виставок для студентів у стінах Рівненського інституту Київського університету права уже стало давньою традицією. Також додав, що за рішенням студентського парламенту зібрані під час експонування картин у Рівненському інституті КУП гроші буде спрямовано на ремонт військової техніки підрозділів ЗСУ, укомплектованих бійцями з Рівненщини.

Викладач НУВГП, краєзнавець, член Всеукраїнської спілки краєзнавців та Українського історичного товариства Віктор Гром організував відвідування виставки-продажу своїми студентами, а також прийшов на відкриття. Він наголосив на важливості таких заходів для подальшого процвітання українського мистецтва, побажав творчої енергії художникам, що передали свої картини для виставки і робочої наснаги працівникам музею.

Також гостями відкриття виставки-продажу стали рівненська художниця, членкиня Національної спілки художників України, лауреатка Міської мистецької премії імені Георгія Косміаді Тетяна Лукашевич та відомий фотограф, член правління Національної спілки фотохудожників України, заслужений художник Міжнародної федерації фотомистецтва (EFIAP), член Національної спілки журналістів України та Національної спілки краєзнавців України Олександр Харват. Вони сказали чимало теплих слів про художника Леоніда Ковригу, якого добре знають особисто. Тетяна Лукашевич відмітила, що це людина непересічної вдачі, цілковито захоплений своєю справою митець, котрий живе тим, що колекціонує незвичні фарби, цікаві відтінки, постійно експериментує у творчості. Олександр Харват додав, що Леонід Леонідович також цікава у спілкуванні, позитивна людина і він радий, що їх нерідко пов’язує спільна робота над пленерами та в інших форматах.

Після завершення відкриття, присутніх запросили до огляду художніх робіт. 

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром