Ретрофото: Херсон на поштовій листівці початку ХХ соліття

02 Вересня 2023, 10:00
Херсон. Фрагмент листівки 1054
Херсон. Фрагмент листівки

Листівка, видана наприкінці позаминулого століття, називається «Дорога до вокзалу».

Відвернутися від війни під звуки обстрілів і повітряної тривоги неможливо. І все ж таки на декілька хвилин спробуємо зануритись у сиву давнину за допомогою старовинної поштової картки з краєвидами Херсона початку ХХ століття  – ідеться на фейсбук-сторінці Херсонського обласного краєзнавчого музею.

Листівка, яку пропонують розглянути херсонські музейники,  називається «Дорога до вокзалу». Найімовірніше, вона була зроблена з пожежного депо (зараз на цьому місці будинок Головного поштамту). Звідти відкривається краєвид вулиці Говардівської у бік залізничного вокзалу, що ледь видніється ліворуч на задньому плані. Два білі пірамідальні стовпи – це символічні ворота до міста. Праворуч – пам’ятник Джону Говарду і церква Всіх Святих. Невелика одноповерхова будівля – це Некрасівське міське початкове народне училище, що розташовувалося напроти Богоугодного закладу (нині обласна клінічна лікарня). Праворуч видно частину Ярмаркової площі та будинок Третього вищого початкового училища (нині школа №28). Ліворуч лежать блоки, призначені для будівництва дизельної електростанції.

Промайнуло століття, впродовж якого вулиця Говардівська змінювала назви та зовнішній вигляд. Були зруйновані старі будівлі, зводилися нові. На початку ХХІ століття місто знову опинилося у вирі війни. Але херсонці продовжують жити з вірою в Перемогу та нове світле майбутнє міста.
 
 
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024